Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Ο γνωστός όμιλος καλλυντικών NAOS κατάφερε να ανέβει 3 θέσεις στην  παγκόσμια αγορά
Το 2019 ήταν μία ακόμα επιτυχημένη χρονιά για τον όμιλο
ΠΕΙΦΑΣΥΝ - MSD: Πραγματοποίησαν Webinar για τον εμβολιασμό ενηλίκων
Με τίτλο: «Εμβολιασμός ενηλίκων στην εποχή της επιδημίας της νόσου COVID-19: Όσα πρέπει να γνωρίζει ο Φαρμακοποιός»
ΦΥΚ: 2300 αιτήσεις σε ιδιωτικά φαρμακεία έγιναν από τους ασθενείς
Ο ΕΟΠΥΥ καθιερώνει και το ηλεκτρονικό εισιτήριο για να μειώσει τις αναμονές στα δικά του φαρμακεία


Που μπορεί να οφείλεται ο πόνος στη γνάθο;

7/11/2017 12:16:35 μμ
Τα συμπτώματα και η θεραπεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Περισσότεροι από ένας στους 12 ανθρώπους βασανίζονται από πόνο και ενοχλήματα στο σαγόνι, τα οποία επηρεάζουν την ικανότητά τους να τρώνε και να μιλούν. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο πόνος οφείλεται σε διαταραχή ή τραυματισμό της άρθρωσης που ενώνει την κάτω γνάθο με το υπόλοιπο πρόσωπο. Η άρθρωση αυτή λέγεται κροταφογναθική, βρίσκεται μπροστά από τα αυτιά και είναι μία από τις πολυπλοκότερες του ανθρώπινου σώματος, καθώς είναι δομημένη με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούμε να μασάμε, να καταπίνουμε και να μιλάμε με άνεση, εξηγεί η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων.
 

Ο πόνος και τα άλλα ενοχλήματα μπορεί να είναι σοβαρά, διακοπτόμενα ή συνεχή και μπορεί να είναι παροδικά ή να διαρκέσουν επί πολλά χρόνια. Επιπλέον, τα συμπτώματα μπορεί να υποτροπιάζουν τις περιόδους της ζωής με έντονο στρες, ενώ για λόγους που ακόμα δεν έχουν εξακριβωθεί, οι γυναίκες εκδηλώνουν με διπλάσια συχνότητα το σύνδρομο της κροταφογναθικής άρθρωσης σε σύγκριση με τους άνδρες.

Τα συμπτώματα

  •  Πόνος ή ευαισθησία στο πρόσωπο, στην κροταφογναθική άρθρωση, στον αυχένα, στους ώμους και μέσα ή γύρω από το αυτί όταν ο πάσχων μασάει, μιλάει ή ανοίγει πολύ το στόμα του.
  •  Δυσκολία στην διάνοιξη του στόματος.
  •  «Κλείδωμα» της γνάθου σε μία θέση, επειδή ο πόνος εμποδίζει τον ασθενή να κινήσει το στόμα του.
  •  Παραγωγή ήχων από την άρθρωση όταν ο πάσχων ανοίγει ή κλείνει το στόμα του ή όταν μασάει. Οι ήχοι δεν συνοδεύονται πάντοτε από πόνο.
  •  Αίσθημα κόπωσης στο πρόσωπο.
  •  Δυσκολίες στη μάσηση ή αιφνίδια εμφάνιση μιας αίσθησης ότι τα πάνω δόντια δεν ταιριάζουν καλά με τα κάτω.
  •  Διόγκωση στα πλάγια του προσώπου.

Ο πάσχων μπορεί να έχει επίσης πονόδοντο, πονοκέφαλο, πόνο στον αυχένα, ίλιγγο, πόνο ή/και βουητό (εμβοές) στα αυτιά, προβλήματα ακοής ή/και πόνο ψηλά στον ώμο.

Διάγνωση και θεραπεία

«Τα συμπτώματα του συνδρόμου της κροταφογναθικής άρθρωσης είναι μη ειδικά και πιθανόν πολυπαραγοντικά», τονίζει η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη. «Για να εξακριβώσουμε λοιπόν ποια είναι η αιτία τους, πρέπει να λάβουμε λεπτομερές ιατρικό ιστορικό από τον ασθενή και να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά το πρόσωπο και την στοματική κοιλότητά του, αναζητώντας μεταξύ άλλων τυχόν σημεία ευαισθησίας και ήχους κατά την μετακίνηση της κάτω γνάθου».

Απαραίτητη είναι επίσης σε πολλές περιπτώσεις μια ακτινογραφία του προσώπου για να απεικονιστούν τα οστά της γνάθου, οι κροταφογναθικές αρθρώσεις στα πλάγια του προσώπου και τα δόντια, και να αποκλεισθούν άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων του ασθενούς. «Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρειασθούν πρόσθετες εξετάσεις, όπως οι νέες μέθοδοι αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας που θα αναδείξουν λεπτομερώς όλες τις δομές της άρθρωσης», λέει η Δρ. Δούμα-Μιχελάκη.


Η θεραπεία θα καθοριστεί ανάλογα με τα ευρήματα του ελέγχου και συνήθως είναι συντηρητική, δηλαδή με εφαρμογή ειδικού στοματικού νάρθηκα, ορθοδοντικές εργασίες για να διορθωθούν τυχόν προβλήματα σύγκλεισης των δοντιών, χρήση φαρμάκων και σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν ο ασθενής δεν βελτιώνεται με τα συντηρητικά μέτρα, μπορεί να χρειασθεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Το 2019 ήταν μία ακόμα επιτυχημένη χρονιά για τον όμιλο
Με τίτλο: «Εμβολιασμός ενηλίκων στην εποχή της επιδημίας της νόσου COVID-19: Όσα πρέπει να γνωρίζει ο Φαρμακοποιός»






Σχετικά άρθρα

ΕΦΚΑ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα
Γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ
Διαβητικοί ασθενείς: 10 οδηγίες του φαρμακοποιού για ασφαλείς και ξένοιαστες καλοκαιρινές διακοπές
Από τον Ανδρέα Μελιδώνη, Συντονιστή Διευθυντή Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital
Σωματείο Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος: Στόχος η αναβάθμιση όλων των Παιδιατρικών Νοσοκομείων
Αλλά και η ενημέρωση των παιδιών και των γονιών τους για τους πιθανούς κινδύνους
Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ηγέτης σε μια μεγάλη εταιρεία
Γράφει η Δρ. Νάνσυ Μαλλέρου, Life, Business & Executive Coaches, Ιδρύτρια της Life Clinic Group – Personal & Business Evolution