Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Αρχές του χρόνου αναμένονται οι πρώτες αξιολογήσεις φαρμάκων
Καθοριστικός ο ρόλος που θα έχουν πλέον στην Ελλάδα οι κλινικές μελέτες
Ελπίδες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών της ακμής
Μελέτη οδηγεί στην καλύτερη κατανόηση των βιολογικών λειτουργιών της νόσου
Τι είναι η αντιμυλλέριος ορμόνη;
Και τι μπορεί να αποκαλύψει για τη γυναικεία γονιμότητα


Πότε κάνουμε λεμφαδενικό καθαρισμό στον καρκίνο του θυρεοειδούς;

10/8/2018 12:49:49 μμ
Γράφει ο Θεόδωρος Πιπέρος, γενικός χειρουργός
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα αποτελεί τον πιο συχνά διαγνωσμένο καρκίνο στις ηλικίες 20-40 ετών. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση αύξησης της επίπτωσης του καρκίνου θυρεοειδούς παγκοσμίως. Ίσως αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι πολλοί ασθενείς διαγιγνώσκονται τυχαία μετά από έλεγχο με αξονική τομογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία στο πλαίσιο διερεύνησης άλλων καταστάσεων.


Η επίπτωση του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι 3-4 φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι πρόκειται για καρκίνο με πολύ καλή έως εξαιρετική επιβίωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 85% των ασθενών επιβιώνει για πάνω από 20-30 έτη, κάτι πρέπει να αποτελεί οδηγό και θετικό προγνωστικό σημείο για κάθε ασθενή στον οποίο διαπιστώνεται για πρώτη φορά η πάθηση αυτή.


Η διάγνωση της νόσου γίνεται συνήθως είτε με παρακέντηση υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, είτε ως τυχαίο εύρημα μετά από ολική θυρεοειδεκτομή για πολυοζώδη βρογχοκήλη.


Οι πιο συχνοί ιστολογικοί τύποι καρκίνου θυρεοειδούς είναι το θηλώδες καρκίνωμα (85%), το θυλακιώδες καρκίνωμα (5-10%), το μυελοειδές (2%) και το αναπλαστικό (2%). Οι δυο πρώτοι τύποι έχουν άριστη πρόγνωση.


Από τη στιγμή της διάγνωσης τίθεται το ερώτημα της χειρουργικής αντιμετώπισης. Πριν όμως πάρουμε αποφάσεις ως προς το χειρουργικό σκέλος, πρέπει να γίνει σταδιοποίηση με αξονική τομογραφία θώρακος και τραχήλου και κυρίως υπερηχογράφημα τραχήλου για διαπίστωση τυχόν λεμφαδενικών διογκώσεων.

  • Η παρουσία ή όχι ύποπτων ή διηθημένων λεμφαδένων στο υπερηχογράφημα καθορίζει την έκταση της χειρουργικής επέμβασης.
  • Σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν ύποπτοι λεμφαδένες αρκεί η διενέργεια ολικής θυρεοειδεκτομής χωρίς βιοψία λεμφαδένων.
  • Όταν διαπιστώνεται υπερηχογραφικά παρουσία διηθημένων λεμφαδένων, πρέπει στο χειρουργείο εκτός από ολική θυρεοειδεκτομή να γίνεται και λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου. Η έκταση του λεμφαδενικού καθαρισμού (κεντρικός, ομόπλευρος, αμφοτερόπλευρος) καθορίζεται προεγχειρητικά, αλλά και διεγχειρητικά αφού αποστέλλουμε πολλαπλές ταχείες βιοψίες από πιθανούς λεμφαδένες.

Σε κάθε περίπτωση η διενέργεια τραχηλικού λεμφαδενικού καθαρισμού για καρκίνο θυρεοειδούς είναι εξαιρετικά απαιτητική επέμβαση καθώς στον τράχηλο υπάρχουν πολλές πολύπλοκες ανατομικές δομές. Χρειάζεται η παρουσία χειρουργικής ομάδας με εξαιρετική γνώση της χειρουργικής ανατομίας του τραχήλου, ώστε αφενός να επιτευχθεί το βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα και αφετέρου να αποφευχθούν επιπλοκές που πολλές φορές είναι βασανιστικές για τον ασθενή.


Θεόδωρος Πιπέρος, γενικός χειρουργός, μέλος αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών νοσοκομείου Μητέρα, επιστημονικός υπεύθυνος χειρουργικού τμήματος EUROMEDICA-ΑΘΗΝΑΙΟΝ και συνεργάτης Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από τη φαρμακευτική εταιρεία ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ
Ένα επικίνδυνο φαινόμενο που πολλές διαστάσεις


Σχετικά άρθρα

Ελπίδες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών της ακμής
Μελέτη οδηγεί στην καλύτερη κατανόηση των βιολογικών λειτουργιών της νόσου
Τι είναι η αντιμυλλέριος ορμόνη;
Και τι μπορεί να αποκαλύψει για τη γυναικεία γονιμότητα
Η πρώτη ηλεκτρονική κάψουλα δοκιμάστηκε σε πειραματόζωα
Μπορεί να διαγνώσει παθήσεις και να μεταφέρει τις φαρμακευτικές ουσίες στον οργανισμό
Έρχεται νέα θεραπεία για το πολλαπλό μυέλωμα
Η ιξαζομίμπη μελετήθηκε ως θεραπεία συντήρησης και έδωσε καλά αποτελέσματα