Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Αναδιαμόρφωση του ετήσιου προϋπολογισμού για τον Σακχαρώδη Διαβήτη ζήτησε από τον Μ. Χρυσοχοΐδη

31/10/2023 2:31:12 πμ
Ο στόχος είναι να υπάρξει πρόσβαση σε νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) όπου κατά τη διάρκειά της ο πρόεδρος της Χρήστος Δαραμήλας επισήμανε στον υπουργό το αίτημα για αναγνώριση της Ομοσπονδίας ως επίσημο συνομιλητή της Πολιτείας σε θέματα που άπτονται του Σακχαρώδους Διαβήτη (ΣΔ), βάσει του άρθρου 60 του νόμου 4931/2022 (ΦΕΚ 94 Α'/ 13.5.2022).


Ο Χ. Δαραμήλας τόνισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το ΣΔ, το οποίο θα αποτελέσει τομή στα δρώμενα του υπουργείου Υγείας και στην εξυπηρέτηση του ΣΔ στη χώρα μας. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για επανεξέταση του σοβαρού ζητήματος της αναδιαμόρφωσης του ετήσιου προϋπολογισμού για τον ΣΔ, η οποία θα πρέπει να είναι ανάλογη με τον επιπολασμό της πάθησης, ώστε να δοθεί πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και στους πάσχοντες από ΣΔ τύπου 2.


Ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και η Αντιπρόεδρος Α', Γκόλφω Γεμιστού διευκρίνισαν πως το μεγαλύτερο μέρος των Διαβητολογικών Κέντρων της χώρας είναι υποστελεχωμένο και υπολειτουργεί, ενώ στις περιοχές από την Αλεξανδρούπολη έως της Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Βόλο, Κοζάνη, Φλώρινα, Ξάνθη, κτλ. δεν υπάρχουν καθόλου Διαβητολογικά Ιατρεία. Συνολικά, πλέον λειτουργούν με μέτρια στελέχωση λιγότερα από 30 Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία σε όλη τη χώρα, ενώ σχεδόν ανύπαρκτα είναι τα ιατρεία Διαβητικού Ποδιού.


Από την πλευρά του, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, άκουσε επισταμένα τα αιτήματα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και συμφώνησε πως ο ΣΔ είναι μια χρόνια πάθηση που χρειάζεται διαρκή παρακολούθηση. Ειδικότερα, όσον αφορά στα Διαβητολογικά Κέντρα, επισήμανε όχι μόνο την ανάγκη ύπαρξης Διαβητολογικών Κέντρων, αλλά και την επαρκή στελέχωσή τους από όλες τις ειδικότητες που άπτονται του ΣΔ, όπως εξειδικευμένους ιατρούς στον ΣΔ, καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, νευρολόγο και αγγειολόγο. Επίσης, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας Διαβητολογικών Κέντρων σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ για την Κρήτη, ανέφερε πως είναι απαραίτητη η ύπαρξη και η σωστή στελέχωση δυο Διαβητολογικών Κέντρων, ένα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και ένα στο Νοσοκομείο των Χανίων.


Παράλληλα, έθεσε τον προβληματισμό του, τονίζοντας πως σύμφωνα με τα λεγόμενα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, οι πάσχοντες από ΣΔ στη χώρα μας, οι οποίοι ξεπερνούν το 1.000.000 σε αριθμό, δεν έχουν ικανοποιητική πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό και δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει από πλευράς του επικοινωνία με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκ νέου μια συνάντηση με τη διοίκηση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, με στόχο την υλοποίηση των αιτημάτων. Επιπλέον, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία με δική του επίβλεψη να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας, την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που άπτονται οικονομικών ζητημάτων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού για τα προϊόντα διαβήτη ζητά ο Σύνδεσμος






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή