Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Πόσο επικίνδυνα είναι τα αποσμητικά μασχάλης;

25/4/2017 1:50:05 μμ
Διαβάστε για το ρόλο των parabens και του aluminum
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Με αφορμή τους καλοκαιρινούς μήνες που έρχονται αναζωπυρώνεται η ανησυχία για το κατά πόσο τα αποσμητικά για τις μασχάλες πυροδοτούν την εμφάνιση καρκίνου στις γυναίκες και συγκεκριμένα των κρουσμάτων καρκίνου στο μαστό.

 

Το American Cancer Society και το National Cancer Institute αρνούνται ότι υπάρχουν συμπερασματικά στοιχεία που συνδέουν τον καρκίνου του μαστού με τη χρήση αποσμητικών, όμως μελέτες που έχουν προηγηθεί, τα ενοχοποιούν εν μέρει για την εμφάνισή του.


Μια έρευνα από το Northwestern University Feinberg School of Medicine, εξέτασε 437 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Οι παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη ήταν η χρήση αποσμητικού, το ξύρισμα στη μασχάλη και η ηλικία τους, αφότου είχαν διαγνωσθεί.

Οι γυναίκες που ξυρίζονταν πιο συχνά και χρησιμοποιούσαν αποσμητικό πιο συχνά, διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού 22 χρόνια νωρίτερα από εκείνες που δε χρησιμοποιούσαν. Και όσες ξεκίνησαν το ξύρισμα και τη χρήση αποσμητικού πριν την ηλικία των 16, διαγνώστηκαν 16 χρόνια νωρίτερα από όσες ξεκίνησαν αυτές τις συνήθειες μετά τα 16. Παρόλα αυτά, η έρευνα δεν παρείχε κανένα στοιχείο ότι το ξύρισμα και η χρήση αποσμητικού προκάλεσαν τον καρκίνο.


Μια άλλη έρευνα από το Fred Hutchinson Cancer Research Center και το University of Washington εξέτασε 813 γυναίκες με καρκίνο μαστού και 793 χωρίς καρκίνο και δε βρήκε κάποια συσχέτιση μεταξύ των συνηθειών υγιεινής της περιοχής της μασχάλης και του αν είχαν ή δεν είχαν καρκίνο.

Ο ρόλος των parabens

Αρκετή από την ανησυχία επικεντρώθηκε γύρω από τα parabens, μια κατηγορία χημικών που παίζουν το ρόλο του συντηρητικού προκειμένου να αποτρέψουν την ανάπτυξη βακτηριδίων στα καλλυντικά προϊόντα. Μια ερευνήτρια από το University of Reading, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέτρησε τη συγκέντρωση paraben στους ιστούς του μαστού που είχαν αφαιρεθεί από καρκινοπαθή για πάνω από μια δεκαετία. Στην έρευνα της το 2012, καταδεικνύει ότι βρήκε συγκέντρωση 99% paraben στον προσβεβλημένο ιστό. Υποστηρίζει, ότι τα parabens, μπορούν και μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων ορμονών, οι οποίες είναι ένας παράγοντας που προάγει την ανάπτυξη όγκων στους μαστούς. Παρόλα αυτά, δε σύγκρινε τη συγκέντρωση parabens των προσβεβλημένων ιστών με αυτή των υγειών ιστών μαστού. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά αποσμητικά στην αγορά πλέον δεν περιέχουν parabens.

Είναι επικίνδυνο το aluminum;

Πιο πρόσφατα, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν ακόμα σε ένα συστατικό το aluminum, το οποίο είναι μια ενεργή ουσία που φράζει τους ιδρωτοποιούς αδένες. Είναι ένα μεταλλικό ιόν, που φαίνεται να διαταράζει τη λειτουργία των υποδοχών οιστρογόνων. Σύμφωνα με την έρευνα, δεν επηρεάζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού αλλά μπορεί να τα πυροδοτήσει, μετατρέποντας τα φυσιολογικά κύτταρα σε καρκινικά.

Όμως ο ανοσολόγος, Robert Golden, Ph.D, υποστηρίζει ότι είναι ενδιαφέρουσες αυτές οι καλλιέργειες κυττάρων σε εργαστηριακό περιβάλλον αλλά δε θα αντιγραφούν ποτέ ολοκληρωτικά σε έναν ανθρώπινο οργανισμό. Και προσθέτει ότι τα καλλυντικά όπως και τα αποσμητικά ελέγχονται εξονυχιστικά για να εξασφαλιστεί ότι τα συστατικά τους δεν απορροφώνται μέσω της επιδερμίδας.


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών ΣΕΦΑΡ-ΣΥΦΑΡΤ, ΣΥΦΑ Θράκης, ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ και ΠΕΙΦΑΣΥΝ
Στις διοργανώσεις «Green Brand Awards», «Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς» και «Προϊόν της Χρονιάς»


Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους