Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Πόσο θρεπτικό είναι το καρπούζι;

17/7/2017 11:30:28 πμ
Το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού και η διατροφική του αξία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού, το δροσερό καρπούζι, εκτός από απόλαυση, μας προσφέρει και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Αστερία Σταματάκη, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.


Το καρπούζι είναι φρούτο, άρα κατά κανόνα μας προσφέρει λίγες θερμίδες και λιπαρά και έναν πλούτο βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών που ωφελούν τον οργανισμό. 

Πιο αναλυτικά:

  • Ένα φλιτζάνι καρπούζι αποδίδει μόνο 46 θερμίδες.

  • Το 92% του φρούτου αποτελείται από νερό, άρα συμβάλλει σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού, που είναι σαφώς ζητούμενο τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

  • Το καρπούζι είναι καλή πηγή καλίου, σημαντικό μέταλλο για τα κύτταρα και τα σωματικά υγρά που παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

  • Είναι επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α: Τα 100 γραμμάρια φρέσκου φρούτου περιέχουν 569mg βιταμίνης και καλύπτουν το 19% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α συμβάλλει στην καλή όραση και στο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

 

  • Επίσης, το καρπούζι περιέχει τις βιταμίνες Β6, Β1 και C.

  • Το καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένιο (αντιοξειδωτική ουσία στην οποία οφείλεται το κόκκινο χρώμα της σάρκας): Τα 100 γραμμάρια κόκκινου ώριμου καρπουζιού περιέχουν 4532µg λυκοπενίου (όσο πιο ώριμο – τόσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο). Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη λυκοπενίου έχει συσχετισθεί με την καλή λειτουργία της καρδιάς και την πρόληψη έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη. 'Αλλες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση λυκοπενίου μέσω των τροφών προστατεύει το δέρμα από την επιβλαβή δράση της ηλιακής ακτινοβολίας.

  • Περιέχει επίσης και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη.

  • Στο άσπρο μέρος του φρούτου, κοντά στη φλούδα, περιέχεται το αμινοξύ, κιτρουλίνη, η οποία μετατρέπεται σε αργινίνη, χρήσιμη για την καλή κυκλοφορία του αίματος.

  • Τα σπόρια του καρπουζιού είναι επίσης θρεπτικά, καθώς περιέχουν πρωτεΐνη, καλά ακόρεστα λιπαρά οξέα, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Πώς επιλέγουμε καρπούζι;

Το καλό καρπούζι είναι βαρύ για το μέγεθος του. Ελέγξτε αν έχει χτυπήματα ή μαλακές κηλίδες.

Στη μια πλευρά του το καρπούζι θα πρέπει να έχει ελαφρώς διαφορετικό χρώμα λόγω του χώματος που ακουμπούσε κατά την ωρίμανσή του. Αυτό σημαίνει ότι το φρούτο δεν κόπηκε πρώιμα και θα έχει καλύτερη γεύση.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κυκλοφορεί από τη Medem
Με ηφαιστειακό νερό, νιασιναμίδη και γλυκερίνη






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους