Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πώς συνδέεται ο διαβήτης με το σταφυλόκοκκο;

7/12/2015 2:36:00 μμ
Έρευνα αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε υπεραντιγόνα σταφυλόκοκκου προκαλεί διαβήτη τύπου 2 και ανοίγει το δρόμο για νέα θεραπεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

 


Αμερικανοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Iowa ανακάλυψαν ότι η παρατεταμένη έκθεση σε τοξίνη που παράγεται από βακτήρια σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus) μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2!


Συγκεκριμένα, σε πειράματα που έγιναν σε λαγούς εμφανίστηκε αντίσταση στην ινσουλίνη, δυσανεξία στη γλυκόζη και συστημική φλεγμονή μετά από έκθεση σε υπεραντιγόνα σταφυλόκοκκου. Τα ευρήματα από την έρευνα δείχνουν ότι θεραπείες που στοχεύουν στην εξουδετέρωση των βακτηρίων σταφυλόκοκκου ή στην ουδετεροποίηση των υπεραντιγόνων θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόληψη ή και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

 

Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Iowa Patrick Schlievert που έκανε αυτή την ανακάλυψη, δοκιμάζει τώρα ένα εμβόλιο κατά αυτών των υπεραντιγόνων, το οποίο –σύμφωνα με τον ίδιο– θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν τρόπο παρέμβασης στο διαβήτη τύπου 2 και να εμποδίσει την εμφάνισή του.


Από τα αποτελέσματα της έρευνας εξηγείται επίσης γιατί η παχυσαρκία (η οποία οδηγεί σε αλλαγές στο οικοσύστημα των βακτηρίων του οργανισμού) αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με δηλώσεις του ερευνητή Schlievert, καθώς οι άνθρωποι παχαίνουν είναι όλο και πιο πιθανό να φέρουν αποικίες σταφυλόκκοκκου στην επιφάνεια του δέρματός και συνεπώς να εκτίθενται χρονίως στα υπεραντιγόνα που παράγουν τα βακτήρια.

 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι τοξίνες που παράγονται από όλα τα στελέχη των βακτηρίων σταφυλόκοκκου αλληλεπιδρούν με λιπώδη κύτταρα και με το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται χρόνια συστημική φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλα συμπτώματα χαρακτηριστικά του διαβήτη τύπου 2.

 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «mBio».

 


 

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αλλάζουν οι προειδοποιήσεις ασφαλείας των φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
Έρευνα Ipsos: Οι έξυπνες συσκευές ενθαρρύνουν την αλλαγή του τρόπου ζωής
Το 72% των επαγγελματιών υγείας συνιστούν τη χρήση τους για την παρακολούθηση της υγείας
ΕΜΑ: Επιβεβαιώθηκε η παρενέργεια της finasteride
Αλλάζουν οι προειδοποιήσεις ασφαλείας των φαρμάκων
Κάθε μέρα κάτι ψάχνεις… Μήπως αυτόν τον Μάιο να ψάξεις και το δέρμα σου;
Το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας