Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πώς σχετίζεται ο διαβήτης με τον αυτισμό

27/6/2018 11:57:38 πμ
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του JAMA
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης αυτισμού διατρέχουν τα παιδιά των γυναικών που πάσχουν από διαβήτη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA.


Επιστημονική ομάδα του συστήματος Υγείας Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι ο διαβήτης, είτε πρόκειται για τον τύπου 1 είτε για τον τύπου 2 είτε αυτόν που εκδηλώνεται στην κύηση, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαταραχών του φάσματος του αυτισμού.


Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 419.425 παιδιά που είχαν γεννηθεί μεταξύ 28ης και 44ης εβδομάδας κυοφορίας, την περίοδο 1995-2012.


Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος διαταραχών του αυτισμού ήταν ιδιαίτερα αυξημένος για τα παιδιά που είχαν εκτεθεί ενδομητρίως σε προϋπάρχων διαβήτη τύπου 1, 2 και κύησης (που είχε διαγνωστεί την 26η εβδομάδα κυοφορίας), συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί στον μητρικό διαβήτη.


Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν συνεκτιμήθηκαν οι παράγοντες κινδύνου που απορρέουν από τη μεριά του πατέρα, καθώς και η έκθεση σε μετα-γεννητικούς και παράγοντες που επηρεάζουν το ουροποιητικό σύστημα.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η καινοτομία με ουσία για το σύγχρονο φαρμακείο
Τρεις CEO του κλάδου περιγράφουν πώς θα κινηθεί η αγορά το 2026






Σχετικά άρθρα

RSV: Ο «αθόρυβος» ιός που απειλεί τους ηλικιωμένους
Και το νέο εμβόλιο που μειώνει τις νοσηλείες
Πνευμονία: Νέο εμβόλιο καλύπτει περισσότερους ορότυπους
Προσφέροντας υψηλότερη προστασία σε ενήλικες και άτομα με υποκείμενα νοσήματα
Νέα δεδομένα για τις πολυβιταμίνες
Υποδεικνύουν πιθανή δράση στην πτώση της πίεσης
Παχυσαρκία: Μια πολύπλοκη νόσος που χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση
Γράφει η Κατερίνα Μπαρμπαγιάννη MD, MSc, Παθολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, Medical Advisor Φαρμασέρβ-Λίλλυ