Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

Parapharm International: Οι παστίλιες Pulmoll βελτιώθηκαν
Με τις προσθήκες νέων δραστικών συστατικών οι γεύσεις απογειώνονται
Ηνωμένο Βασίλειο: Οι φαρμακοποιοί θα νομιμοποιηθούν να εμβολιάσουν το κοινό για την COVID-19
Μπορεί να εγκριθούν εμβόλια που δεν θα έχουν πάρει πλήρη άδεια
Διαμαρτυρίες στα φαρμακεία για τα αντιγριπικά και τα αντιβιοτικά;
Τι πρέπει να απαντά ο φαρμακοποιός, σύμφωνα με τον Απόστολο Βαλτά

Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών εν μέσω πανδημίας;

30/3/2020 3:51:34 μμ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δίνει τις απαντήσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Καθώς η επιστημονική κοινότητα αναμένει τις επόμενες εβδομάδες την κορύφωση της πανδημίας COVID-19 και στη χώρα μας, η Πολιτεία έχει ήδη κερδίσει ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα, την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ωστόσο, μία από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει σε συνάρτηση με την εθνική μας απόκριση, αφορά την ανταποκρισιμότητα του Συστήματος Υγείας, στους παρακάτω άξονες:
 1. Πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο περιορισμένος αριθμός τους όμως αποτελεί πρόκληση πανευρωπαϊκής κλίμακας. Απαιτείται ενίσχυση και πλήρη αξιοποίηση όλων των δημόσιων εργαστηρίων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των πανεπιστημίων και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και θέσπιση αποζημίωσης μέσω ΕΟΠΥΥ.
  Ο ρόλος των Συλλόγων Ασθενών: H ενημέρωση των πολιτών σχετικά τις συστάσεις για την εξέταση και την πρόσβαση στο σύστημα υγείας βάσει των σχετικών πρωτοκόλλων. 
 2. Διαθεσιμότητα κλινών νοσοκομείων και μονάδων εντατικής θεραπείας. Τόσο η ετοιμότητα πλήθους κλινών ΜΕΘ, όσο και η επάρκεια του εξοπλισμού, όπως οι αναπνευστήρες, κρίνονται ζωτικής σημασίας για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας. Για το λόγο αυτό απαιτούνται: ταχύτερη δυνατή ενεργοποίηση των κλινών που υπάρχουν σε δημόσια νοσοκομεία, αξιοποίηση των 350 κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, επιτάχυνση της προετοιμασίας νέων ΜΕΘ στην επικράτεια και πλήρης αξιοποίηση των αναπνευστήρων.
  Ο ρόλος των Συλλόγων Ασθενών: Η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων, ως ανάχωμα στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας. 
 3. Επάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  Ο ρόλος των Συλλόγων Ασθενών: H έγκαιρη κωδικοποίηση των αδυναμιών του συστήματος υγείας από τη σκοπιά των ληπτών υπηρεσιών υγείας. 
 4. Διασφάλιση της επάρκειας των μέσων ατομικής προστασίας των επαγγελματιών υγείας, των ευπαθών ομάδων και εν γένει των πολιτών. Η έλλειψη υγειονομικού υλικού συνιστά επίσης ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο και επιτείνεται από την απόφαση πολλών κρατών της Ε.Ε. να απαγορεύσουν τις εξαγωγές.
  Ο ρόλος των Συλλόγων Ασθενών: H ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ανάγκη συνετής αγοράς και σωστής χρήσης των μέσων ατομικής προστασίας.
 5. Ανάπτυξη υπηρεσιών κατ' οίκον φροντίδας. Το μέτρο της απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας είναι πράγματι αναγκαίο, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιβαρύνει δυσανάλογα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  Ο ρόλος των Συλλόγων Ασθενών:  Η υλοποίηση δράσεων αλληλεγγύης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ευπαθών ομάδων συμπληρωματικά με το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.
 6. Προστασία των εργαζομένων χρόνιων ασθενών.
  Ο ρόλος των Συλλόγων Ασθενών: Να συμβουλεύει το κράτος έγκαιρα για τις ανάγκες υποστήριξης και να ενημερώνει τους πολίτες για τα μέτρα που δικαιούνται. 
Η έγκαιρη εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θα επιτρέψει στο σύστημα υγείας να αντέξει την πίεση και τους πολίτες να νιώσουν πιο σίγουροι και πιο ασφαλείς απέναντι στην πανδημία. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα δύο ψηφιακά εργαλεία του Κέντρου ΑΡΕΤΑΙΟΣ για τις υπηρεσίες των φαρμακείων
Επιδεινώνει όμως χρόνια προβλήματα της φαρμακευτικής αγοράς


Σχετικά άρθρα

Covid-19: Το 42% των Ελλήνων δεν θέλουν να εμβολιαστούν με το πιθανό εμβόλιο
Η διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια η επόμενη πρόκληση για την Υγεία
Εφέτος το Race for the Cure® 2020 θα γίνει με digital… τρέξιμο
Στέλνοντας μήνυμα κατά του καρκίνου του μαστού