Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα

DEMO ABEE: Πρωτοπορεί στον τομέα της νεφρολογίας
Από το 1996 ξεκίνησε να παράγει τα πρώτα προϊόντα αιμοκάθαρσης
Cambridge: Νέο εργαλείο ανίχνευσης καρδιαγγειακού κινδύνου
Θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην Ευρώπη
ΠΦΣ: Οι θεσμικοί φορείς κρίνουν την αποτελεσματικότητα των αυτοδιαγνωστικών τεστ
Απάντηση στην ανακοίνωση του ΦΣΑ και από τον Κ. Βαρδιάμπαση

Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών εν μέσω πανδημίας;

30/3/2020 3:51:34 μμ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δίνει τις απαντήσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Καθώς η επιστημονική κοινότητα αναμένει τις επόμενες εβδομάδες την κορύφωση της πανδημίας COVID-19 και στη χώρα μας, η Πολιτεία έχει ήδη κερδίσει ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα, την εμπιστοσύνη των πολιτών. Ωστόσο, μία από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει σε συνάρτηση με την εθνική μας απόκριση, αφορά την ανταποκρισιμότητα του Συστήματος Υγείας, στους παρακάτω άξονες:
 1. Πρόσβαση σε διαγνωστικά τεστ, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο περιορισμένος αριθμός τους όμως αποτελεί πρόκληση πανευρωπαϊκής κλίμακας. Απαιτείται ενίσχυση και πλήρη αξιοποίηση όλων των δημόσιων εργαστηρίων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των πανεπιστημίων και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και θέσπιση αποζημίωσης μέσω ΕΟΠΥΥ.
  Ο ρόλος των Συλλόγων Ασθενών: H ενημέρωση των πολιτών σχετικά τις συστάσεις για την εξέταση και την πρόσβαση στο σύστημα υγείας βάσει των σχετικών πρωτοκόλλων. 
 2. Διαθεσιμότητα κλινών νοσοκομείων και μονάδων εντατικής θεραπείας. Τόσο η ετοιμότητα πλήθους κλινών ΜΕΘ, όσο και η επάρκεια του εξοπλισμού, όπως οι αναπνευστήρες, κρίνονται ζωτικής σημασίας για τις αντοχές του Συστήματος Υγείας. Για το λόγο αυτό απαιτούνται: ταχύτερη δυνατή ενεργοποίηση των κλινών που υπάρχουν σε δημόσια νοσοκομεία, αξιοποίηση των 350 κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, επιτάχυνση της προετοιμασίας νέων ΜΕΘ στην επικράτεια και πλήρης αξιοποίηση των αναπνευστήρων.
  Ο ρόλος των Συλλόγων Ασθενών: Η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων, ως ανάχωμα στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας. 
 3. Επάρκεια ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
  Ο ρόλος των Συλλόγων Ασθενών: H έγκαιρη κωδικοποίηση των αδυναμιών του συστήματος υγείας από τη σκοπιά των ληπτών υπηρεσιών υγείας. 
 4. Διασφάλιση της επάρκειας των μέσων ατομικής προστασίας των επαγγελματιών υγείας, των ευπαθών ομάδων και εν γένει των πολιτών. Η έλλειψη υγειονομικού υλικού συνιστά επίσης ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο και επιτείνεται από την απόφαση πολλών κρατών της Ε.Ε. να απαγορεύσουν τις εξαγωγές.
  Ο ρόλος των Συλλόγων Ασθενών: H ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ανάγκη συνετής αγοράς και σωστής χρήσης των μέσων ατομικής προστασίας.
 5. Ανάπτυξη υπηρεσιών κατ' οίκον φροντίδας. Το μέτρο της απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας είναι πράγματι αναγκαίο, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιβαρύνει δυσανάλογα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  Ο ρόλος των Συλλόγων Ασθενών:  Η υλοποίηση δράσεων αλληλεγγύης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ευπαθών ομάδων συμπληρωματικά με το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.
 6. Προστασία των εργαζομένων χρόνιων ασθενών.
  Ο ρόλος των Συλλόγων Ασθενών: Να συμβουλεύει το κράτος έγκαιρα για τις ανάγκες υποστήριξης και να ενημερώνει τους πολίτες για τα μέτρα που δικαιούνται. 
Η έγκαιρη εφαρμογή των παραπάνω μέτρων θα επιτρέψει στο σύστημα υγείας να αντέξει την πίεση και τους πολίτες να νιώσουν πιο σίγουροι και πιο ασφαλείς απέναντι στην πανδημία. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απάντηση στην ανακοίνωση του ΦΣΑ και από τον Κ. Βαρδιάμπαση
Ο ΦΣΑ και ο ΦΣΑχ αρνούνται την παράταση του μέτρου


Σχετικά άρθρα

Πώς το DHA δηλητηριάζει τα καρκινικά κύτταρα
Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Louvain
Σχετίζεται η έλλειψη της βιταμίνης Β12 με την κατάθλιψη;
Γράφει η Ευθυμία Κοντέλα, Ειδική Παθολόγος, Διευθύντρια Παθολόγος Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Metropolitan Hospital
Ο δεκάλογος των ασφαλών διακοπών για διαβητικούς
Γράφει ο Ανδρέας Μελιδώνης Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital.
Επιστροφή στα σπορ: Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς;
Μεγάλος ο κίνδυνος για ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές