Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Ο ΠΕΙΦΑΣΥΝ στο 11ο Health Expo Athens
Οι συνεργασίες και η ψηφιακή γνώση στο επίκεντρο
Σοβαρές προσβολές κατά των φαρμακοποιών από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Τους κατηγορεί για εμπορικά παιχνίδια με φαρμακευτικές και επικίνδυνες πρακτικές
Ημερίδα για τις Καλές Πρακτικές στη Διοίκηση των Νοσοκομείων
Με πλειάδα καταξιωμένων στελεχών με μεγάλη εμπειρία στο χώρο


Πώς μπορεί να βοηθήσει ο φαρμακοποιός στη μάχη κατά του κορονοϊού

10/2/2020 12:53:51 μμ
Κατευθυντήριες οδηγίες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φαρμακοποιών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ο φαρμακοποιός της κοινότητας και ο κλινικός/νοσοκομειακός φαρμακοποιός στην πρόληψη της διάδοσης του νέου κορονοϊού και στην αποτελεσματική διαχείριση της λοίμωξης από τα συστήματα υγείας περιγράφονται σε νέες κατευθυντήριες οδηγίες που δημοσίευσε η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοποιών (FIP).

«Δεδομένου ότι τα φαρμακεία είναι συχνά το πρώτο σημείο επαφής των ασθενών με το σύστημα υγείας και δεδομένου ότι έχουν ήδη εντοπιστεί κρούσματα σε αρκετές χώρες, είναι σημαντικό το πλήρες εργατικό δυναμικό των φαρμακείων να είναι καλά πληροφορημένο και προετοιμασμένο», δήλωσε η Jane Dawson, γραμματέας του τομέα Επείγουσας Φαρμακευτικής της FIP.

Οι οδηγίες, που διατίθενται σε έξι γλώσσες, παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες για τον ιό και ενημερώνουν για τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα (π.χ. πώς να φορεθεί μια μάσκα για αποτελεσματική προστασία), τον εξοπλισμό που πρέπει να υπάρχει σε απόθεμα στα φαρμακεία, τις συμβουλές που μπορούν να δώσουν οι φαρμακοποιοί κ.ά. Η ομάδα εργασίας έκτακτης ανάγκης, που δημιουργήθηκε από τη FIP για τη σύνταξη των οδηγιών, συμβουλεύτηκε λοιμωξιολόγο και φαρμακοποιούς από την Κίνα, καθώς και τον Κινεζικό Φαρμακευτικό Σύλλογο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από φαρμακοποιούς παγκοσμίως.

Οδηγίες της FIP προς τα φαρμακεία (ενδεικτικά):

• Προϊόντα που πρέπει να υπάρχουν σε απόθεμα είναι κυρίως αντι-ιικά φάρμακα, αντιμικροβιακοί παράγοντες, αντιπυρετικά και αναλγητικά σκευάσματα, κορτικοστεροειδή, αντισηπτικά χεριών με βάση το οινόπνευμα κ.ά.
• Συγκεκριμένα για τα αντισηπτικά χεριών, αυτά πρέπει να περιέχουν 80% ethanol ή 75% isopropyl alcohol, ενώ δίνονται και οδηγίες παρασκευής τέτοιων προϊόντων στο εργαστήριο εδώ.
• Προκειμένου να συμβάλλουν στην πρόληψη της μετάδοσης, οι φαρμακοποιοί πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τους τρόπους μετάδοσης, για τα συμπτώματα και για τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μασκών, η τήρηση της υγιεινής των χεριών και του αναπνευστικού.
• 'Ατομα με πυρετό και συμπτώματα από το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, π.χ. βήχας και δύσπνοια, σε συνδυασμό με ιστορικό ταξιδιού στην Κίνα ή επαφής με ασθενή με επιβεβαιωμένη 2019-nCoV λοίμωξη 14 ημέρες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, πρέπει να παραπέμπονται σε νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό. Ο φαρμακοποιός πρέπει να γνωρίζει τα νοσοκομεία αναφοράς της περιοχής του.

Δείτε τις πλήρεις κατευθυντήριες οδηγίες της FIP τις εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η συγκεκριμένη ενέργεια να προσθέσει αξία στο ρόλο του φαρμακοποιού
Έγιναν ανάρπαστες τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα


Σχετικά άρθρα

Σοβαρές προσβολές κατά των φαρμακοποιών από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
Τους κατηγορεί για εμπορικά παιχνίδια με φαρμακευτικές και επικίνδυνες πρακτικές
Lloyds Pharmacy: Επεκτείνει το τσεκ-απ στο φαρμακείο
Νέα υπηρεσία για εξέταση σακχάρου, πίεσης, χοληστερόλης
«'Ασε το δράμα - δες το φαρμακοποιό σου!»
Καμπάνια του NHS εμπνέεται από δραματικές κινηματογραφικές σκηνές
Φ. Σ. Αχαΐας: Αρνείται να υπογράψει την απόφαση για διανομή των ΦΥΚ από τα φαρμακεία
Τα μέλη του ζητούν να δουν τη Συλλογική Σύμβαση και την Υπουργική Απόφαση