Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Πώς θα τιμολογούνται τα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα

9/1/2023 5:35:42 μμ
Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία ρυθμίζονται οι όροι τιμολόγησης των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ 5/Β/5-1-2023 η τιμολόγηση γίνεται με αίτηση του Κατόχου Ειδικής Έγκρισης Κυκλοφορίας (Κ.Ε.Ε.Κ.) στο Τμήμα Τιμολόγησης του ΕΟΦ, μετά την χορήγηση ειδικής άδειας κυκλοφορίας τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης. Ο κάτοχος είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει όλα τα πιστοποιητικά που περιγράφονται αναλυτικά στο ΦΕΚ ενώ οι αιτήσεις τιμολόγησης μπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά.

Οι τιμές παραγωγού (ex-factory) για τα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης καθορίζονται με Δελτία Τιμών, που εκδίδει ο υπουργός Υγείας, ύστερα από πρόταση του ΕΟΦ και δεν απαιτείται να κυκλοφορεί το προϊόν σε άλλη χώρα πλην της Ελλάδας. Τα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης ταξινομούνται ως μη αποζημιούμενα προϊόντα και αναλογικά δεν ανατιμολογούνται. Η χονδρική τιμή πώλησης είναι η τιμή πώλησης προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης προς τα φαρμακεία.

Στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται το ποσοστό μικτού κέρδους του κατόχου αδείας χονδρικής πώλησης φαρμάκων, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό επί της τιμής παραγωγού. Η λιανική τιμή πώλησης είναι η τιμή πώλησης προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης από τα φαρμακεία προς τους πολίτες και καθορίζεται από την χονδρική τιμή πώλησης, προσθέτοντας το νόμιμο κέρδος του φαρμακείου και τον ΦΠΑ. Η νοσοκομειακή τιμή πώλησης καθορίζεται με βάση την τιμή παραγωγού μειωμένη κατά 8,74%.

Το ποσοστό μικτού κέρδους του κατόχου αδείας χονδρικής πώλησης φαρμάκων, ορίζεται ενδεικτικά στο 5.4% επί της τιμής παραγωγού. Το νόμιμο κέρδος του φαρμακείου ορίζεται ενδεικτικά στο 35% επί της χονδρικής τιμής πώλησης. Το κέρδος χονδρεμπόρου και φαρμακείου αφορά τις περιπτώσεις που τα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης χορηγούνται από ιδιωτικά φαρμακεία. Για τον καθορισμό των τιμών των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, διεξάγεται από το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΦ, έρευνα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χρήση της βάσης δεδομένων EURIPID, καθώς και στα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές, σε φορείς των χωρών αυτών, ή σε επίσημους και έγκριτους Ευρωπαϊκούς φορείς. Δείτε τις σχετικές αποφάσεις εδώ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Λάρισας σε ιδιόκτητη έκταση 68,000 τ.μ.
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου






Σχετικά άρθρα

Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Sanofi: Η αυτονομία της Ευρώπης στην Υγεία να γίνει άμεση προτεραιότητα
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη