Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πώς θα προστατευτείτε από τους ιούς των ασθενών του φαρμακείου σας;

24/2/2020 3:42:47 μμ
Πόση ώρα επιβιώνουν ο ιός της γρίπης και ο κορονοϊός;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Στην επικαιρότητα έχει έρθει η ικανότητα των ιών να επιβιώνουν από λίγες ώρες έως και ημέρες στα άψυχα αντικείμενα, καθώς τόσο ο Covid-19 όσο και η εποχιακή γρίπη μολύνουν και αρρωσταίνουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Ιδιαίτερα ο χώρος του φαρμακείου, με τις πολλές επισκέψεις των ασθενών αλλά και τις επιφάνειες οι οποίες είναι εκτεθειμένες, αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για τη μεταφορά ιών κυρίως σε όσους εργάζονται αλλά και σε όσους παραμένουν.

Πόση ώρα επιβιώνουν ο ιός της γρίπης και ο κορονοϊός;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο νέος κορονοϊός επιβιώνει για 2-3 ώρες στα αντικείμενα στα οποία καταλήγει με το βήχα και το φτάρνισμα. Ωστόσο, σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Hospital Infection, Γερμανοί ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι στην πραγματικότητα επιζεί έως 9 ημέρες. 
Αντίστοιχα, οι ιοί της γρίπης επιζούν στις επιφάνειες από λίγα λεπτά έως και 48 ώρες, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Στην πραγματικότητα, έρευνες έχουν δείξει πως στις σκληρές επιφάνειες επιζούν έως 48 ώρες, στα χαρτομάντιλα για 15 λεπτά και στα χέρια μας για 5 λεπτά.

Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να βήξει ή να φταρνιστεί ένας ασθενής με γρίπη ή λοίμωξη από κορονοϊό για να μολύνει τόσο το φαρμακοποιό όσο και άλλα άτομα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ είχαν ανακοινώσει το 2018 ότι οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται και με την απλή αναπνοή. Όπως είχαν γράψει στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), με κάθε εκπνοή ένας ασθενής με γρίπη εκπέμπει ένα σύννεφο μικροσταγονιδίων, το οποίο περιέχει ιούς. Άλλα από τα σταγονίδια είναι μεγάλα, οπότε καταλήγουν αμέσως στις επιφάνειες, και άλλα είναι μικρότερα οπότε αιωρούνται στον αέρα για αρκετές ώρες. Η έρευνά τους είχε δείξει ότι ο ιός της γρίπης υπήρχε στο 48% των μικροσταγονιδίων που παράγονταν με την εκπνοή των ασθενών και ότι μπορούσε να μεταδοθεί από το 40% των μικροσταγονιδίων.

Τρόποι προστασίας του περιβάλλοντος του φαρμακείου

  1. Να αερίζεται πολύ καλά και τακτικά ο χώρος σας και να γίνεται αν είναι δυνατόν χρήση συσκευών που απολυμαίνουν και καθαρίζουν τον εσωτερικό αέρα.
  2. Το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι απαραίτητο αλλά να διαρκεί 20 δευτερόλεπτα για να απαλλαγούν τα χέρια απ' όλα τα μικρόβια και τους ιούς.
  3. Τα χέρια μπορούν να απαλλαγούν από τα μικρόβια και όταν τα τρίβετε με διάλυμα που περιέχει οινόπνευμα. Ωστόσο ούτε αυτή η εφαρμογή πρέπει να γίνεται βιαστικά. Αντιθέτως, πρέπει να τρίβετε τα χέρια σας, σε όλες τις πλευρές τους και κατά μήκος των δακτύλων, έως ότου το διάλυμα εξατμιστεί τελείως.
  4. Να απολυμαίνονται και οι επιφάνειες εργασίας.
  5. Να μην πλησιάζετε πολύ κοντά τους ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ο Π.Ο.Υ. συνιστά να μένετε σε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου μακριά από τους ασθενείς που βήχουν, φταρνίζονται ή/και έχουν πυρετό. Η χρήση της μάσκας δεν ακυρώνει την ανάγκη λήψης και των υπόλοιπων μέτρων.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με την «Podia Διαβητικό Πόδι - Κρέμα Προστασίας και Περιποίησης»
Παρατηρείται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως επισημαίνει






Σχετικά άρθρα

Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024