Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

DEMO ABEE: Πρωτοπορεί στον τομέα της νεφρολογίας
Από το 1996 ξεκίνησε να παράγει τα πρώτα προϊόντα αιμοκάθαρσης
Cambridge: Νέο εργαλείο ανίχνευσης καρδιαγγειακού κινδύνου
Θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην Ευρώπη
ΠΦΣ: Οι θεσμικοί φορείς κρίνουν την αποτελεσματικότητα των αυτοδιαγνωστικών τεστ
Απάντηση στην ανακοίνωση του ΦΣΑ και από τον Κ. Βαρδιάμπαση

Πώς θα επιβιώσουν τα φαρμακεία απέναντι σε κολοσσούς;

7/6/2021 4:30:38 μμ
Η τάση προς τις online αγορές ήρθε για να μείνει
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Από το Νοέμβριο το brand Amazon Pharmacy κατοχυρώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στην αγορά του φαρμακείου. Οι φαρμακοποιοί ανησυχούν για την επιβίωσή τους στη μετά covid-19 εποχή, καθώς ήταν μια περίοδος που κατά γενική ομολογία εκτόξευσε τις online αγορές και είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει μια τάση που ήρθε για να μείνει, σύμφωνα με έρευνες.

Σε podcast της Pharmaceutical Journal, αναφέρεται ότι με τη ρύθμιση των τιμών των φαρμάκων από το κράτος που αναλαμβάνει και το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών του κλάδου, ο αφανισμός του φαρμακείου της κοινότητας δεν είναι πιθανός. Σίγουρα οι μικρές επιχειρήσεις κινδυνεύουν όμως πολύ και θα χρειαστεί να κάποιου είδους προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Όπως επισημαίνει επικεφαλής της ομάδας για τα online φαρμακεία του Εθνικού Φαρμακευτικού Συλλόγου Jay Badenhorst, έρευνες δείχνουν ότι ο κόσμος αναζητά την επίσκεψη στο φυσικό κατάστημα και τη συνομιλία με το φαρμακοποιό, καθώς απολαμβάνουν πολλά περισσότερα από την απλή χορήγηση των φαρμάκων. Καλεί ωστόσο τους φαρμακοποιούς να μην εθελοτυφλούν και να «κυνηγήσουν» το κανάλι του διαδικτύου και εμπορικά αλλά και συμβουλευτικά (τηλεϊατρική), ενώ πιστεύει ότι ο κλάδος πρέπει να είναι ενωμένος ώστε να μπορεί να υπερασπίσει πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντά του απέναντι στην κυβέρνηση.

Ο καταναλωτής θέλει να έχει επιλογές τονίζει ο Toby Anderson, CEO της McKesson UK

Στο podcast συμμετέχει και ο Toby Anderson, CEO της McKesson UK. Πρόκειται για τον Όμιλο πίσω από την αλυσίδα Lloyds Pharmacy που δημιούργησε μια εξειδικευμένη πλατφόρμα για τη χορήγηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων χρόνιων ασθενών μέσω διαδικτύου, την ECHO by Lloyds pharmacy. Η πλατφόρμα ξεκίνησε πολύ δυναμικά πριν από την πανδημία, αλλά ενισχύθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των lockdowns. Τη μεγάλη αυτή επιτυχία ο Anderson την αποδίδει στο ότι παρέχει υπηρεσίες omnichannel, δηλ. δίνει την επιλογή στον ασθενή να αποφασίσει από πού και πώς θα εξυπηρετηθεί για την υγεία του. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να παραγγείλει τα φάρμακά του διαδικτυακά και στη συνέχεια να αποφασίσει να τα παραλάβει από κάποιο φυσικό κατάστημα της Lloyds και να συνομιλήσει με τον φαρμακοποιό ή να τα παραλάβει κατΆ οίκον. Και αυτό είναι ένα βασικό πλεονέκτημα έναντι της Amazon. Σύμφωνα με τον Anderson, η τάση αυτή προς το online φαρμακείο θα παραμείνει, φέρνοντας το παράδειγμα ότι πριν από την COVID-19, κανείς δεν πίστευε στην τηλεϊατρική και εν μέσω της πανδημίας επεκτάθηκε σημαντικά. Στα μικρά φαρμακεία συνιστά να συνεχίσουν να φροντίζουν τους πελάτες-ασθενείς τους όπως κάνουν σήμερα και πιστεύει ότι δεν θα χάσουν. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απάντηση στην ανακοίνωση του ΦΣΑ και από τον Κ. Βαρδιάμπαση
Ο Σύλλογος αποφάσισε την οριστική διακοπή της χορήγησης self tests


Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Οι θεσμικοί φορείς κρίνουν την αποτελεσματικότητα των αυτοδιαγνωστικών τεστ
Απάντηση στην ανακοίνωση του ΦΣΑ και από τον Κ. Βαρδιάμπαση
Σε 1,5 μήνα ολοκληρώνεται ο διάλογος για τα θεσμικά θέματα των φαρμακοποιών
Δέσμευση της κυβέρνησης προς τον ΠΦΣ
ΦΣΑ: Στα φαρμακεία μετακυλίεται το clawback των ιατροτεχνολογικών
Ο Σύλλογος αποφάσισε την οριστική διακοπή της χορήγησης self tests
ΗΔΙΚΑ: Έτοιμη η πλατφόρμα για τη διανομή self tests από τα σούπερ μάρκετ
Όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του HealthIT Conference