Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πώς θα εκτελούνται τελικά οι γνωματεύσεις ιατροτεχνολογικών

15/11/2018 10:37:07 πμ
Εφόσον ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι έτοιμος να εφαρμόσει τον νέο ΕΚΠΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ΕΟΠΥΥ δημοσίευσε τον νέο Κανονισμό Παροχών του (ΕΚΠΥ), με ισχύ από τις αρχές του μήνα, ωστόσο δεν ήταν και ο ίδιος έτοιμος να τον εφαρμόσει, καθώς φαίνεται πως τα ηλεκτρονικά του συστήματα δεν έχουν ακόμα προσαρμοστεί.


Σε ανακοίνωση του ίδιου του Οργανισμού αναφέρεται: «Μέχρι την προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων του ΕΟΠΥΥ στις διατάξεις του ισχύοντος ΕΚΠΥ, οι γνωματεύσεις που εκδίδονται και μετά την 1/11/2018, εκτελούνται και αποζημιώνονται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι και την 31/10/2018.


Υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ ενημέρωνε ότι οι γνωματεύσεις που εκδόθηκαν μέχρι τις 31/10 θα εκτελούνται με τους παλαιότερους όρους.


Η πρόσφατη αυτή «διευκόλυνση» προήλθε μετά από αίτημα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.), καθώς δεν υπήρξε κάποιο μεταβατικό στάδιο για την εφαρμογή του νέου ΕΚΠΥ. Αναμένεται δε η έκδοση εγκυκλίου από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ, με την οποία θα διαβεβαιώνεται ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές λόγω των άυλων κουπονιών που ακόμα δεν έχουν καθιερωθεί πλήρως σε όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.


Ο Σύλλογος, στη συνέχεια, εκθέτει αναλυτικά τα νέα προβλήματα που έχουν προκύψει, ώστε οι φαρμακοποιοί να είναι ενημερωμένοι:

 

«Από την 1η Νοεμβρίου, που εφαρμόζεται ο νέος ΕΚΠΥ, ισχύουν τα ακόλουθα:

  1. Δεν εκτελούνται γνωματεύσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων, π.χ. aerochamber, στρώματα κατακλίσεων κλπ. χωρίς τη χρήση άυλων κουπονιών εκτός από την κατηγορία μόνο των αναλωσίμων σακχαρώδη διαβήτη έως τις 31.12.2018.
  2. Σας κοινοποιούμε το ΦΕΚ 4888/1.11.2018, τεύχος Β, που περιλαμβάνει τα προϊόντα που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν προϊόντα όπως (π.χ. απλό αναπηρικό αμαξίδιο, νοσοκομειακή κλίνη κ.ά.) που δεν συμπεριλαμβάνονται στο νέο κατάλογο χορήγησης των προϊόντων αυτών.
  3. Όπως αναφέρει ο νέος ΕΚΠΥ για τη χορήγηση των σκευασμάτων ειδικής διατροφής (γάλατα, τροφές κλπ.) απαιτούνται δικαιολογητικά που θα πρέπει να συνυποβάλλονται με τη γνωμάτευση του συνταγογράφου γιατρού και τα οποία δυστυχώς δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη.
  4. Οι αναπνευστικές συσκευές CPAP, ΒIPAP, νεφελοποιητές κλπ.) δεν χορηγούνται πλέον, αλλά ενοικιάζονται, χωρίς ακόμα όμως να έχει ορισθεί η μηνιαία αποζημίωση.
  5. Βάσει του νέου ΕΚΠΥ, απαγορεύεται η είσπραξη της διαφοράς της τιμής αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, πράγμα αδιανόητο, αφού υπάρχουν προϊόντα που η τιμή αποζημίωσής τους είναι μικρότερη από την τιμή κτήσης, με αποτέλεσμα η χορήγησή τους να οδηγεί σε ζημιά.
  6. Μετά την 1.11.2018 που έχει ισχύ ο νέος ΕΚΠΥ και μέχρι το κλείδωμα της εφαρμογής για αποκλειστική χρήση μόνο άυλων κουπονιών για προϊόντα ορθοπεδικά, αεροστρώματα, νεφελοποιητές κλπ., το σύστημα επέτρεπε τη συνταγογράφηση γνωματεύσεων προκειμένου να εκτελεσθούν από τους παρόχους. Για να μην υπάρχουν περικοπές, απαιτείται η έκδοση εγκυκλίου για την αποζημίωση αυτών των προϊόντων που χορηγήθηκαν, όπως προφορικά δεσμεύθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Π.Φ.Σ.».

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά