Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Πώς θα αποζημιώνονται από σήμερα τα φάρμακα

21/10/2013 8:48:05 πμ
Νέος τρόπος υπολογισμού της τελικής τιμής για τους ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo





Από σήμερα, οι ασφαλισμένοι θα χρειαστεί να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής στα φάρμακα.


Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, θα πληρώνουν εξ΄ολοκλήρου τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων, στην περίπτωση που επιλέγουν πρωτότυπα ή ακριβότερα σκευάσματα.

Μέχρι σήμερα, οι ασφαλισμένοι πλήρωναν 25% συμμετοχή εάν η ασφαλιστική και η λιανική τιμή του φαρμάκου ήταν ίδιες. Αν ήταν ακριβότερο το φάρμακο, τότε έδιναν 25% συμμετοχή συν το 50% της διαφοράς, μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής.


Ωστόσο αυτό αλλάζει από σήμερα. Σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση, καταργείται η από κοινού συνεισφορά ΕΟΠΥΥ και ασφαλισμένων, και έτσι οι ασθενείς θα πρέπει να βγάζουν από την τσέπη τους, το 100% της διαφοράς.


Με ανακοίνωση του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάνει λόγο για ασθενείς δυο ταχυτήτων, και λέει:

«Ουσιαστικά οδηγούμαστε στον διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του» αναφέρει ο ΙΣΑ, και προσθέτει ότι το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία.

«Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Σύλλογος ζητά επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας
Μια κρίσιμη παράμετρο ανέδειξε έρευνα του CPE






Σχετικά άρθρα

Π. Μαλιωτάκης: Δίνονται άδειες φαρμακείων σε μη δικαιούχους
Θα μας βρίσκουν μπροστά τους, σημειώνει ο φαρμακοποιός ΕΚΠΑ, MBA Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας ΕΚΠΑ, αντιπρόσωπος ΠΦΣ με τη ΔηΕΦ
Αλλάζει το περιεχόμενο των σπουδών Φαρμακευτικής
Βάσει Ευρωπαϊκής Οδηγίας που θα πρέπει να ισχύσει από την άνοιξη του 2026
Επιδότηση 100% σε φαρμακεία για την προμήθεια λογισμικού & παρόχου B2G
«Είναι ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε», σύμφωνα με τον Μ. Κατσαράκη