Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Πολιτική λύση για τις συντάξεις ζητούν οι υγειονομικοί

14/10/2022 4:52:53 πμ
Από κοινού δηλώνουν αντίθετοι στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πολιτική λύση ζητούν στο σύνολό τους οι υγειονομικοί και συστρατεύονται για τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους θέματα. Όπως επισημαίνουν, οι συντάξεις τους έχουν κατακερματιστεί και πλέον είναι 35% χαμηλότερες έναντι των υπόλοιπων επιστημόνων, μετά τη μεταβίβαση του ΤΣΑΥ στον ΕΦΚΑ. Το παραπάνω μήνυμα απέστειλαν προς την Πολιτεία οι πρόεδροι των υγειονομικών φορέων (ΠΙΣ, ΕΟΟ, ΠΦΣ, και ΠΚΣ) σε κοινή συνέντευξη τύπου, με αφορμή την κατάθεση για διαβούλευση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απ. Βαλτάς, μίλησε για ένα τεράστιο πρόβλημα που είναι το ασφαλιστικό, το οποίο δεν επιδέχεται αναβολής, γιατί επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασφαλισμένων υγειονομικών που συνταξιοδοτούνται και οι οποίοι έχουν μοχθήσει (δια βίου) για την υγεία των πολιτών.

«Ο νόμος Κατρούγκαλου ισοπέδωσε τις συντάξεις των υγειονομικών και μάλιστα δυσανάλογα με αυτά που συνεισέφεραν από δημιουργίας του ΕΦΚΑ, κατακρημνίζοντας τις συντάξεις στα 800 ευρώ και καταργώντας τη μονοσύνταξη ως ποσοστό από τη σύνταξη στο 40-45% (χωρίς τη δυνατότητα αναπλήρωσης). Παράλληλα ο ίδιος νόμος υφάρπαξε κατά την τριετία 2017-2019 τις εισφορές των υγειονομικών ως ποσοστό επί των εσόδων, ενάντια σε οποιαδήποτε έννοια ίσης μεταχείρισης και χωρίς καμιά ανταποδοτικότητα. Θα πρέπει άμεσα η Κυβέρνηση να επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα των υγειονομικών, καθόσον η συνταξιοδοτική αδικία που έχει δημιουργηθεί πρέπει να αποκατασταθεί», τόνισε. 

Σημειώνεται ότι στους υπόλοιπους επιστήμονες, ήτοι μηχανικοί και δικηγόροι, ο κοινωνικός πόρος καταργήθηκε το 2016, με αποτέλεσμα ενώ οι υγειονομικοί το 2016 είχαν συντάξιμες αποδοχές 961,21 ευρώ, οι νομικοί 774,25 και οι μηχανικοί 733,19, σήμερα οι υγειονομικοί που εξέρχονται, λαμβάνουν σύνταξη 750-800 ευρώ και οι λοιποί επιστήμονες ξεπερνούν τα 1000 ευρώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στον «στόχο» του βρίσκονται τρεις φαρμακευτικές εταιρείες
Ζητά την άμεση παρέμβαση του ΠΦΣ σε αρμόδιους φορείς






Σχετικά άρθρα

Τμήματα Φαρμακευτικής διδάσκουν τέχνες στους μελλοντικούς φαρμακοποιούς
Στόχος η καλλιέργεια ενσυναίσθησης και η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας
Πρακτικός οδηγός για τους εμβολιασμούς στο φαρμακείο
Από επιστημονική ομάδα φαρμακοποιών και ιατρών
Peifasyn Academy: Νέο webinar για την υγεία των ούλων και τη σημασία της στοματικής υγιεινής
Ενημέρωση για την πρόληψη των περιοδοντικών παθήσεων και τον ρόλο του φαρμακοποιού στη στοματική υγεία
Οι τοξικοί εργαζόμενοι στο φαρμακείο
Και πώς να αναγνωρίζονται πριν διαλύσουν την ομάδα