Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πόλεμος γιατρών-φαρμακοποιών για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

20/11/2022 9:35:00 μμ
Για κινδύνους μιλά ο ΙΣΑ, για υποκριτική στάση κάνει λόγο ο ΠΦΣ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε η ανακοίνωση του Α. Πλεύρη, ο οποίος δήλωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα δεν θα είναι υποχρεωτική η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου και πλέον θα μπορεί να χορηγείται στους πολίτες από τα φαρμακεία της Επικράτειας. Σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος αντέδρασε άμεσα και με πύρινες ανακοινώσεις αντιτίθεται στο μέτρο που προαγγέλθηκε.

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία καθώς «οποιαδήποτε ιατρική πράξη που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ασθενή». Μάλιστα πριν από λίγο ζήτησε από τον ΠΙΣ να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για το σοβαρό, όπως ανέφερε, ζήτημα δημόσιας υγείας που έχει προκύψει.

Επίσης, η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος ζητά να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος για υποχρεωτική συνταγογράφηση όλων ανεξαρτήτως των φαρμάκων από τον θεράποντα ιατρό και όχι κατά παραγγελία μέσω «τρίτων». Σε μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση η Πανελλήνια Δημοκρατική Κίνηση Ιατρών αναφέρει πως «η χορήγηση και εκτέλεση εμβολίων χωρίς συνταγή ιατρού και η διενέργεια τεστ γρίπης από τους φαρμακοποιούς είναι παράνομες ενέργειες, αποτελούν αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και βαρύτατη προσβολή των ιατρών της χώρας. Θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Όσοι έχουν βαλθεί να αποδομήσουν το ιατρικό επάγγελμα, θα μας βρουν απέναντί τους», σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΠΦΣ: «Καταργείτε τη λογική και σπέρνετε αδικαιολόγητο φόβο στους πολίτες»
Ανταπαντώντας σε όλα τα παραπάνω ο ΠΦΣ αναφέρει πως οι γιατροί ηθελημένα αγνοούν το άρθρο 160 παρ. 1 του Ν. 4600/2019, βάση του οποίου ο αδειούχος φαρμακοποιός νομίμως δύναται να προβαίνει στη διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού στους πολίτες, ενώ με απόφαση του υπ. Υγείας καθορίστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία πιστοποίησης φαρμακοποιών για τη διενέργειά του, και έκτοτε χιλιάδες φαρμακοποιοί έχουν πιστοποιηθεί σχετικώς από Ιατρική Σχολή της χώρας.

«Ο ΙΣΑ ηθελημένα αγνοεί ότι σε όλη την Ευρώπη ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται στα φαρμακεία, αγνοεί ότι επί σειρά ετών εκατομμύρια Έλληνες εμβολιάζονται κάθε χρόνο στα φαρμακεία της χώρας για την εποχική γρίπη. Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως υποκριτική τη στάση αυτή του ΙΣΑ, αν δεν ήταν συγχρόνως και επικίνδυνη, καθώς επί της ουσίας προσπαθεί να αποτρέψει τη διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων στους ηλικιωμένους, οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουν απόλυτη ένδειξη εμβολιασμού κάθε χρόνο».

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του ΠΦΣ Α. Βαλτά στο f.daily, «οι Έλληνες φαρμακοποιοί έχουν αποδείξει πολλάκις και αποδεικνύουν καθημερινά ότι τα φαρμακεία τους ενδυναμώνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας ως Μονάδες ΠΦΥ και καλούμε τον ΙΣΑ να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων, αναλογιζόμενος τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία, μακριά από μικροσυντεχνιακής φύσεως αναχρονιστικές και αντιεπιστημονικές αντιλήψεις».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δηλώσεις Απ. Βαλτά και Κ. Λουράντο με αφορμή την ανακοίνωση της ΔηΕΦ






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου