Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


«Πόλεμος» για τα γενόσημα φάρμακα

22/2/2012
Σωρεία αντιδράσεων προκαλεί η νέα φαρμακευτική πολιτική του υπουργείου Υγείας και πιο συγκεκριμένα οι διατάξεις του σχετικού πολυνομοσχεδίου που αναφέρονται στα γενόσημα φάρμακα και στη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Σωρεία αντιδράσεων προκαλεί η νέα φαρμακευτική πολιτική του υπουργείου Υγείας και πιο συγκεκριμένα οι διατάξεις του σχετικού πολυνομοσχεδίου που αναφέρονται στα γενόσημα φάρμακα και στη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας.


Συγκεκριμένα, από 1ης Ιουλίου 2012, οι γιατροί των ταμείων θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά στις συνταγές και τη δραστική ουσία των φαρμάκων, ενώ για συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες οι γιατροί θα συνταγογραφούν αποκλειστικά με τη δραστική ουσία, ώστε να αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων. Για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία θα ισχύσει υποχρεωτικά από 1η Μαρτίου.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, η συνταγογράφηση γενοσήμων στην Ελλάδα είναι η μικρότερη απΆ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στόχος είναι να φτάσουμε στο 50%, που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος, όταν είμαστε στο 18,5% σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας».


Τα γενόσημα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι περίπου 3.000 σε επίπεδο συσκευασίας (στοιχεία 2011), σε σύνολο περίπου 7.300 φαρμάκων.


«Η πολιτική των γενοσήμων είναι πολιτική, η οποία ασκείται από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορεί να παραβλέπεται το γεγονός ότι χώρες παραγωγοί φαρμάκων όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η μεν Γερμανία έχει στόχο να περάσει το 50% της κατανάλωσης γενοσήμων, το δε Ηνωμένο Βασίλειο στόχος το 80%. Το γενόσημο είναι ένα αντίγραφο του πρωτότυπου που επιτρέπεται να γίνει, ότι υπάρχει εξάντληση της δεκαετίας προστασίας του πρωτοτύπου στην αγορά και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχιών αφού ο Ε.Ο.Φ., όπως θα σας έχει πει με πολύ πιο κατάλληλους και επιστημονικούς όρους, πιστοποιεί τα φάρμακα αυτά» δήλωσε ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στο θέμα.



Την ίδια στιγμή οι ιατρικοί σύλλογοι αντιτίθενται στην «με άτακτο τρόπο και χωρίς προηγούμενη κλινική μελέτη και εφαρμογή, αθρόα εισαγωγή γενοσήμων αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας».


Την έντονη αντίδραση του Ιατρικού συλλόγου Αθηνών προκαλεί η υποχρεωτική συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων, υποστηρίζοντας ότι με την απόφαση αυτή «τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών κι επιβαρύνονται μακροπρόθεσμα άσκοπα τα ταμεία, αφού τελικά αποδεικνύεται ότι το φθηνό αποβαίνει ακριβό και επικίνδυνο».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην ορθή πληροφόρηση καθίσταται πιο σημαντικός από ποτέ
Αυτό το κανάλι διάθεσης αναπτύσσεται με ρυθμό 71%






Σχετικά άρθρα

230 εκατ. άνθρωποι συμβουλεύονται το ChatGPT για την υγεία τους
Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην ορθή πληροφόρηση καθίσταται πιο σημαντικός από ποτέ
Νέα Πύλη ΚΜΕΣ από 1η Μαΐου
Οδηγίες για τις αλλαγές και τα χρονοδιαγράμματα από τον ΠΦΣ
Η Αυτοφροντίδα στα προγράμματα σπουδών Φαρμακευτικής
Ένας από τους στόχους του Μνημονίου συνεργασίας ΠΦΣ και ΕΦΕΧ
Απαιτούνται βελτιώσεις στην υπηρεσία του καρκίνου του παχέος εντέρου
Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που καταγράφει απόψεις των φαρμακοποιών