Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέαΠοια γυμναστική έχει αντιγηραντική δράση;

9/3/2017 10:53:40 πμ
Ένας συγκεκριμένος τύπος προπόνησης διατηρεί νέα τα κύτταρα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όλοι γνωρίζουν ότι η γυμναστική ως τρόπος ζωής είναι αναγκαία για μια υγιεινή ζωή, καθώς προστατεύει από παθήσεις, ρυθμίζει το σωματικό βάρος και απομακρύνει το στρες.


Ένα είδος γυμναστικής όμως αναδείχθηκε «αντιγηραντικό», σε μελέτη ερευνητών από τη Mayo Clinic στις ΗΠΑ, καθώς διατήρησε τα κύτταρα νέα, ενισχύοντας την ικανότητα των μιτοχονδρίων να παράγουν ενέργεια! Η δραστηριότητα των μιτοχονδρίων φθίνει με την ηλικία και οδηγεί σε αύξηση της κόπωσης, συρρίκνωση της μυϊκής μάζας και σε άλλες καταστάσεις που φέρνει το γήρας.


Η επιστημονική ομάδα μελέτησε την επίδραση δύο ειδών γυμναστικής, της υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης (ΗΙΙΤ), της άσκησης με βάρη και του συνδυασμού τους, σε δείγμα ανθρώπων ηλικίας 18-30 ετών και 65-80 ετών για διάστημα τριών μηνών. Πριν από την έναρξη της μελέτης οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις (βιοψίες) του μυϊκού ιστού, οι οποίες επαναλήφθηκαν μετά τους τρεις μήνες της μελέτης, ώστε να εντοπιστούν τυχόν αλλαγές στα κύτταρα.


Το είδος της προπόνησης που ενίσχυσε την ικανότητα των μιτοχονδρίων να παράγουν ενέργεια κατά 69% στους συμμετέχοντες μεγαλύτερης ηλικίας (65-80) και κατά 49% στους νεότερους συμμετέχοντες (18-30) ήταν η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (ΗΙΙΤ)! Επιπλέον βελτίωσε τους δείκτες αναπνευστικής και καρδιαγγειακής υγείας, ενώ αύξησε και τη μυϊκή μάζα σε σημαντικό μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι η άσκηση με βάρη.

Αντιθέτως, τα βάρη δεν φάνηκαν να βελτιώνουν τη δραστηριότητα των μιτοχονδρίων, ενώ ο συνδυασμός και των δύο είχε μέτριο αποτέλεσμα, κατά τους ερευνητές.


Η ΗΙΙΤ περιλαμβάνει σύντομα αλλά έντονα «ξεσπάσματα» σωματικής άσκησηςμε διαλείμματα ασκήσεων χαμηλής έντασης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca
Με αντιρυτιδική και αντιγηραντική δράση


Σχετικά άρθρα

Η προστασία του δέρματος από τις πανάδες
Και οι συμβουλές του φαρμακοποιού
COVID-19: Το αποτύπωμα που αφήνει στο δέρμα και τι πρέπει να προσέχει ο φαρμακοποιός
Γράφει ο Δρ. Χρήστος Στάμου, δερματολόγος - αφροδισιολόγος
Εξελίξεις στη δερμοκοσμητολογία & νέα πατενταρισμένα μόρια
Πώς διασφαλίζονται η καταλληλότητα και η αποτελεσματικότητα των καλλυντικών
Η καινοτόμος τεχνική Mini & Micro Strip που σας χαρίζει φυσικά μαλλιά
Dr Παντελής Βάλβης, Δ/ντής Κλινικής Μεταμόσχευσης Μαλλιών Metropolitan, Μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Μεταμόσχευσης Μαλλιών και του ISHRS