Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Σύμφωνο συνεργασίας με όλους τους Φορείς θα υπογράψει το υπ. Υγείας
Αφορά και τους φαρμακοποιούς και θα έχει τριετή διάρκεια
Cosmetics Europe 2018: Στα 78,6 δισ. ευρώ οι πωλήσεις καλλυντικών και αρωμάτων στην ΕΕ
Αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου του ΠΣΒΑΚ, Θ. Γιαρμενίτη
Σπουδάστε
Νέο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών τον Οκτώβριο του 2019


Ποια φαρμακεία πρέπει να εναρμονιστούν με το ΠΔ 64/2018

5/12/2018 12:42:20 μμ
Η προθεσμία για την τροποποίηση καταστατικών πλησιάζει
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τον Ιούλιο του 2018 τέθηκε σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 64/2018 (ΦΕΚ Α? 124), το οποίο ως γνωστόν περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, καθώς και για ειδικότερα ζητήματα των εταιρειών εκμετάλλευσης φαρμακείου.


Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 3 του Π.Δ., τίθεται προθεσμία έξι (6) μηνών, δηλαδή μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, προκειμένου τα φαρμακεία που λειτουργούν ως εταιρείες εκμετάλλευσης να εναρμονιστούν με τις προβλέψεις του.


Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ενημερώνει ότι τα φαρμακεία που λειτουργούν ως εταιρείες εκμετάλλευσης (οποιασδήποτε μορφής), θα πρέπει μέσα στον επόμενο μήνα να τροποποιήσουν τα καταστατικά τους.

Αναλυτικά:

 1. Να τροποποιηθεί η διάρκεια, προκειμένου αυτή να γίνει ορισμένου χρόνου.
 2. Να τροποποιηθεί ο σκοπός της εταιρείας ώστε να ορισθεί σε «εκμετάλλευση φαρμακείου».
  Σημειώνεται όμως ότι παρέχεται η δυνατότητα να εξειδικευθούν περαιτέρω ορισμένοι κωδικοί δραστηριότητας, ώστε να ενεργοποιηθούν αυτοί στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ. Πάντα όμως οι επιπλέον δευτερεύουσες δραστηριότητες οφείλουν να είναι επιτρεπόμενες για τα φαρμακεία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
 3. Να εναρμονιστούν με τις ασυμβίβαστες ιδιότητες εταίρων εταιρείας εκμετάλλευσης φαρμακείου (παρ. 5 του αρ. 2).

 

Τα ασυμβίβαστα είναι:

 • Φυσικό πρόσωπο που είναι ιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας ή οδοντίατρος.
 • Νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί από ιατρούς ή οδοντιάτρους με αντικείμενο δραστηριότητας ιατρικές ή οδοντιατρικές πράξεις.
 • Φυσικό ή νομικό πρόσωπο που:
  - έχει ως κύρια ή παρεπόμενη δραστηριότητα τη λειτουργία ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων πάσης φύσεως
  - είναι κάτοχος άδειας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) φαρμάκων ή έχει ως κύρια ή παρεπόμενη δραστηριότητα την παραγωγή ή εισαγωγή ή αντιπροσώπευση ή χονδρική πώληση και εμπορία φαρμάκων.
 • Φυσικό ή νομικό πρόσωπο που μετέχει υπό οποιαδήποτε ιδιότητα (νομίμου εκπροσώπου ή μετόχου ή εταίρου ή μετόχου τρίτου νομικού προσώπου) σε εταιρείες ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων πάσης φύσεως ή φαρμακευτικές εταιρείες πάσης φύσεως (ήτοι ΚΑΚ, ή παραγωγούς ή εισαγωγείς ή αντιπροσώπους ή χονδρεμπόρους φαρμάκων) ή σε συνδεδεμένες με αυτές επιχειρήσεις.
  Αυτό εφόσον καθ' όλη τη χρονική περίοδο από την έναρξη έως την παύση της δραστηριότητας λειτουργίας και εκμετάλλευσης του φαρμακείου είναι ή υπήρξε κύριος ή επικαρπωτής αριθμού μετοχών ή ποσοστών ή μεριδίων που το κατατάσσουν ή κατέτασσαν μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων μετόχων ή εταίρων της εταιρείας (φαρμακευτικής, διαγνωστικού εργαστηρίου ή της συνδεδεμένης με αυτές επιχείρηση).
 • Σύζυγος ή συγγενής έως β' βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας των φυσικών προσώπων που αναφέρονται στις ανωτέρω περιπτώσεις iii και iv.

Σημειώνεται ότι όποιες τροποποιήσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν έως την 21η Ιανουαρίου 2019 και όλα τα τροποποιημένα καταστατικά οφείλουν να κοινοποιηθούν στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Υγείας και στον φαρμακευτικό σύλλογο εντός μηνός από τη δημοσίευσή τους στο ΓΕΜΗ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Νέες απαιτήσεις της ΕΕ από τους κατασκευαστές
Ο CEO Vas Narasimhan εξηγεί τη στρατηγική της εταιρείας


Σχετικά άρθρα

Σπουδάστε
Νέο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών τον Οκτώβριο του 2019
Ηλεκτρονικά πιεσόμετρα: Οδηγίες για τη σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
Παναγιώτης Ιακωβής, Καρδιολόγος, Επεμβατικός Καρδιολόγος Στρατιωτικός Ιατρός ε.α, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ
Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία
Αναβαθμίζεται ο ρόλος του ΠΦΣ και του ΙΔΕΕΑΦ
Τι πρέπει να προτείνει ο φαρμακοποιός για την αντηλιακή προστασία
Το πρώτο ειδικό αφιέρωμα του f.daily