Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ποια φαρμακεία πρέπει να εναρμονιστούν με το ΠΔ 64/2018

5/12/2018 12:42:20 μμ
Η προθεσμία για την τροποποίηση καταστατικών πλησιάζει
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τον Ιούλιο του 2018 τέθηκε σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) 64/2018 (ΦΕΚ Α? 124), το οποίο ως γνωστόν περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, καθώς και για ειδικότερα ζητήματα των εταιρειών εκμετάλλευσης φαρμακείου.


Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 3 του Π.Δ., τίθεται προθεσμία έξι (6) μηνών, δηλαδή μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, προκειμένου τα φαρμακεία που λειτουργούν ως εταιρείες εκμετάλλευσης να εναρμονιστούν με τις προβλέψεις του.


Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ενημερώνει ότι τα φαρμακεία που λειτουργούν ως εταιρείες εκμετάλλευσης (οποιασδήποτε μορφής), θα πρέπει μέσα στον επόμενο μήνα να τροποποιήσουν τα καταστατικά τους.

Αναλυτικά:

  1. Να τροποποιηθεί η διάρκεια, προκειμένου αυτή να γίνει ορισμένου χρόνου.
  2. Να τροποποιηθεί ο σκοπός της εταιρείας ώστε να ορισθεί σε «εκμετάλλευση φαρμακείου».
    Σημειώνεται όμως ότι παρέχεται η δυνατότητα να εξειδικευθούν περαιτέρω ορισμένοι κωδικοί δραστηριότητας, ώστε να ενεργοποιηθούν αυτοί στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ. Πάντα όμως οι επιπλέον δευτερεύουσες δραστηριότητες οφείλουν να είναι επιτρεπόμενες για τα φαρμακεία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
  3. Να εναρμονιστούν με τις ασυμβίβαστες ιδιότητες εταίρων εταιρείας εκμετάλλευσης φαρμακείου (παρ. 5 του αρ. 2).

 

Τα ασυμβίβαστα είναι:

  • Φυσικό πρόσωπο που είναι ιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας ή οδοντίατρος.
  • Νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί από ιατρούς ή οδοντιάτρους με αντικείμενο δραστηριότητας ιατρικές ή οδοντιατρικές πράξεις.
  • Φυσικό ή νομικό πρόσωπο που:
    - έχει ως κύρια ή παρεπόμενη δραστηριότητα τη λειτουργία ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων πάσης φύσεως
    - είναι κάτοχος άδειας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) φαρμάκων ή έχει ως κύρια ή παρεπόμενη δραστηριότητα την παραγωγή ή εισαγωγή ή αντιπροσώπευση ή χονδρική πώληση και εμπορία φαρμάκων.
  • Φυσικό ή νομικό πρόσωπο που μετέχει υπό οποιαδήποτε ιδιότητα (νομίμου εκπροσώπου ή μετόχου ή εταίρου ή μετόχου τρίτου νομικού προσώπου) σε εταιρείες ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων πάσης φύσεως ή φαρμακευτικές εταιρείες πάσης φύσεως (ήτοι ΚΑΚ, ή παραγωγούς ή εισαγωγείς ή αντιπροσώπους ή χονδρεμπόρους φαρμάκων) ή σε συνδεδεμένες με αυτές επιχειρήσεις.
    Αυτό εφόσον καθ' όλη τη χρονική περίοδο από την έναρξη έως την παύση της δραστηριότητας λειτουργίας και εκμετάλλευσης του φαρμακείου είναι ή υπήρξε κύριος ή επικαρπωτής αριθμού μετοχών ή ποσοστών ή μεριδίων που το κατατάσσουν ή κατέτασσαν μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων μετόχων ή εταίρων της εταιρείας (φαρμακευτικής, διαγνωστικού εργαστηρίου ή της συνδεδεμένης με αυτές επιχείρηση).
  • Σύζυγος ή συγγενής έως β' βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας των φυσικών προσώπων που αναφέρονται στις ανωτέρω περιπτώσεις iii και iv.

Σημειώνεται ότι όποιες τροποποιήσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν έως την 21η Ιανουαρίου 2019 και όλα τα τροποποιημένα καταστατικά οφείλουν να κοινοποιηθούν στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Υγείας και στον φαρμακευτικό σύλλογο εντός μηνός από τη δημοσίευσή τους στο ΓΕΜΗ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προχώρησε σε ριζικές αλλαγές στο καταστατικό του






Σχετικά άρθρα

Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη