Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Ποια είναι τα οφέλη της λουίζας στην υγεία

20/3/2018 3:32:17 μμ
Και πώς θα την χρησιμοποιήσετε
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η λουίζα ή λεμονόχορτο ή κιτρίοσμος, αλλιώς λιππία εμφανίστηκε στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα μέσω των Ισπανών, όπου με τα άνθη του φυτού έφτιαχναν άρωμα. Σύντομα όμως ανακαλύφθηκαν και οι θεραπευτικές ιδιότητες που προκύπτουν, τόσο από τα φύλλα όσο και από τα άνθη, κατατάσσοντας τη λουίζα στα φαρμακευτικά βότανα.

Έχει αντιφλεγμονώδη, αντισπασμωδική και αντιμικροβιακή δράση που την κατατάσσει σε εξαιρετικό βότανο για την αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών.

Μελέτες για τις ιδιότητες του βοτάνου

Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε μικρό δείγμα ανθρώπων και πειραματόζωων, η εκτεταμένη χορήγηση του βοτάνου συμβάλλει στην αντιμετώπιση παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Αυξάνει την αντίσταση στο στρες.
  • Αποκαθιστά τους παράγοντες φλεγμονής σε άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση.
  • Αυξάνει την αντοχή των μυών σε συνθήκες χρόνιας καταπόνησης.
  • Βελτιώνει την κινητικότητα των αρθρώσεων στους πάσχοντες από αρθριτικές παθήσεις.
  • Ενισχύει την αντίσταση των ιστών απέναντι στις βλαπτικές χημικές ουσίες.
  • Έχει τοξική δράση έναντι στο βακτηρίδιο Staphylococcus aureus.

Πώς χρησιμοποιείται

Για να χρησιμοποιήσετε τη λουίζα και να ωφεληθείτε από τις θεραπευτικές της ιδιότητες, μπορείτε να φτιάξετε ρόφημα ή κατάπλασμα για εξωτερική χρήση.

Έγχυμα: Αφού βράσετε το νερό προσθέτετε την προτεινόμενη δόση του βοτάνου. Αφήνετε σκεπασμένο για 5, σουρώνετε και πίνετε.

Αφέψημα: Παρασκευάζεται από ταφύλλα της λουίζας τα οποία βράζετε μαζί με νερό για 5 λεπτά, στη συνέχεια το σουρώνετε και πίνετε.

Κατάπλασμα: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε φρέσκα, είτε αποξηραμένα φύλλα λεμονόχορτου, με τη διαδικασία παρασκευής να διαφέρει σε κάθε περίπτωση.

Για κατάπλασμα από φρέσκο βότανο: Απαιτείται αναλογία 1 προς 2, δηλαδή για μισό φλιτζάνι βότανο χρειαζόμαστε 1 φλιτζάνι νερό. Το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά. Δεν το στραγγίζουμε.

Να τονίσουμε πως οι θεραπευτικές ιδιότητες του καταπλάσματος δρουν έως 24 ώρες από την στιγμή της παρασκευής του, γι΄ αυτό φροντίζουμε την άμεση εφαρμογή.

Για κατάπλασμα από αποξηραμένο βότανο: Θα πρέπει εξ αρχής να αλέσουμε σε ένα γουδί το λεμονόχορτο. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι το μείγμα να πάρει τη μορφή πάστας. Εφαρμόζεται απευθείας στην πληγείσα περιοχή με την βοήθεια μιας γάζας ή καθαρή μαλακή πετσέτα.

Αιθέρια έλαια: Μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία και από καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Στην μαγειρική και την ποτοποιία : Τα φρέσκα φύλλα της δίνουνγεύση και άρωμα λεμονιού.

Παρενέργειες – Αντενδείξεις

Η λουίζα σε γενικές γραμμές έχει χαρακτηριστεί ως ένα ασφαλές βότανο, χωρίς να έχουν αναφερθεί παρενέργειες στην χρήση της. Ωστόσο, επειδή ανήκει στην κατηγορία των εμμηναγωγών βοτάνων, καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση από εγκυμονούσες και θηλάζουσες, καθώς επίσης και από άτομα με υπόταση, διότι η διουρητική της ιδιότητα έχει την τάση να μειώνει την πίεση.


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Η Global Data προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 31,3%






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους