Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πλήρη θεραπεία από τον καρκίνο πέτυχε μια πειραματική ανοσοθεραπεία

2/2/2018 11:47:05 πμ
Πρόκειται για απευθείας, τοπικό εμβολιασμό πάνω στους όγκους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια νέα πειραματική, τοπική ανοσοθεραπεία έδωσε εκπληκτικά αποτελέσματα για τη θεραπεία του καρκίνου και την αποτροπή των μεταστάσεων, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας.


Πρόκειται για απευθείας, τοπικό «εμβολιασμό» πάνω στους όγκους, με δύο ουσίες: ένα μικρό τμήμα DNA που λέγεται ολιγονουκλεοτίδιο CpG και ένα αντίσωμα για την πρωτεΐνη ΟΧ40, που από κοινού ενεργοποιούν τα Τ-λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μέσα στον όγκο για να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Στη συνέχεια, μερικά ενεργοποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα εγκαταλείπουν τον αρχικό όγκο για να βρουν και να καταστρέψουν άλλους ίδιους όγκους σε όλο το σώμα, δηλαδή, αν και η θεραπεία είναι τοπική έχει θεραπευτική δράση σε όλο το σώμα!


Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, δίνει πολλές ελπίδες ότι μπορεί να εξαφανίζει τους συμπαγείς όγκους, πρωτογενείς και δευτερογενείς (μεταστατικούς), σε πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου. Παράλληλα, όπως πιστεύουν οι ερευνητές, είναι απίθανο να προκαλεί τις ίδιες παρενέργειες με τη σημερινή αντικαρκινική ανοσοθεραπεία, η οποία ενεργοποιεί το σύνολο του ανοσοποιητικού συστήματος.


Η μέθοδος είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα στα τρωκτικά με λέμφωμα, καθώς σε λιγότερες από 20 μέρες, τα 87 από τα 90 πειραματόζωα θεραπεύθηκαν πλήρως από τον καρκίνο. Σε τρία ποντίκια ο καρκίνος επανήλθε, αλλά εξαφανίσθηκε τελικά μετά από ένα δεύτερο γύρο θεραπείας. Παρόμοια αποτελέσματα επιτεύχθηκαν σε πειραματόζωα με καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του μελανώματος.


Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η μέθοδος θα αποτελέσει μια ταχεία και σχετικά φθηνή εναλλακτική θεραπεία.


Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της έρευνας, ο καθηγητής Ογκολογίας Ρόναλντ Λέβι, θεωρείται πρωτοπόρος στο πεδίο της αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας: Στο εργαστήριό του αναπτύχθηκε η ριτουξιμάβη (rituximab), ένα από τα πρώτα μονοκλωνικά αντισώματα που εγκρίθηκαν για χρήση σε καρκινοπαθείς.


Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η νέα θεραπεία θα «δουλέψει» εξίσου καλά και στους ανθρώπους, κάτι καθόλου βέβαιο, καθώς ουκ ολίγες έρευνες με θετικά αποτελέσματα σε τρωκτικά απέτυχαν στη συνέχεια στους ανθρώπους. Φέτος τον Ιανουάριο ξεκίνησε η πρώτη δοκιμή της νέας μεθόδου σε 15 ασθενείς με λέμφωμα. Τα αποτελέσματα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine".

ΑΠΕ ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ομιλία της πρόεδρου του ΟΦΕΤ στο 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Χίου
Η έρευνα φέρνει γνώση, η γνώση φέρνει αλλαγή






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Κατακόρυφη αύξηση των παράνομων φαρμάκων στην Ε.Ε.
Έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες ψεύτικα προφίλ και διαφημίσεις eshop
Νέο αντιβιοτικό για ουρολοιμώξεις μετά από 30 χρόνια εγκρίθηκε στο Ην. Βασίλειο
Αντιμετωπίζει και τα ανθεκτικά βακτήρια
Επιβεβαιώθηκε κρούσμα γρίπης H5N1 στην Αγγλία
Πρόκειται για τη λεγόμενη γρίπη των πτηνών
Ελλάδα: Καταγράφει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σε νοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ευρώπη
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Public Health