Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Πληγή η παράνομη πώληση φαρμάκων μέσω του διαδικτύου

21/6/2018 10:21:55 πμ
Αυστηρή εφαρμογή του νόμου ζητά ο Φ.Σ. Θεσσαλονίκης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πληγή παραμένει η παράνομη πώληση φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων φαρμακείου μέσω του διαδικτύου. Τα λεγόμενα ηλεκτρονικά φαρμακεία λειτουργούν ανεξέλεγκτα αφού δεν διαθέτουν σχετική άδεια, ενώ πωλούν σκευάσματα αμφιβόλου σύστασης και ποιότητας τα οποία εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Τέτοια ηλεκτρονικά καταστήματα έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό αλλά υπάρχουν αρκετά και στην Ελλάδα.


Απ' αυτά που λειτουργούν στο εξωτερικό πολλά είναι εκείνα που διακινούν εκτός από τα γνωστά φάρμακα «life style» (για στυτική δυσλειτουργία, αλωπεκία, παχυσαρκία κλπ) και άλλα που προορίζονται για σοβαρότατες ασθένειες. Επιπλέον, διακινούν ναρκωτικά φάρμακα και ψυχοτρόπες ουσίες χωρίς καν να ζητείται ιατρική συνταγή.


Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο αποτελεί μάστιγα όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Για το λόγο αυτό στηρίζει κάθε προσπάθεια που επαναφέρει στην επικαιρότητα το σοβαρό αυτό ζήτημα προτείνοντας λύσεις και τρόπους προστασίας της δημόσιας υγείας.


Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος έφερε το θέμα με ερώτησή του στη Βουλή με αφορμή την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών και ζήτησε να χαρακτηριστεί ιδιώνυμο αδίκημα η λειτουργία παράνομου διαδικτυακού φαρμακείου.


Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητεί την αυστηρή εφαρμογή προς πάσα κατεύθυνση του Νόμου 4512/2018 (άρθρο 258) που ορίζει ότι μόνο τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη φαρμακείο και το σταυρό του φαρμακείου.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τη χρόνια φλεβική νόσο
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης






Σχετικά άρθρα

Η ΕΛΕΑΝΑ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024
Νέοι φόροι για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης
Καθορίζονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας
Δώδεκα νέα φάρμακα 12 έρχονται στην Ε.Ε.
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό