Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Πλαστά φάρμακα σεμαγλουτίδης απειλούν την ευρωπαϊκή αγορά

20/10/2023 1:39:30 πμ
Επείγουσα ειδοποίηση από τον ΕΜΑ σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενημερώνει ότι σύμφωνα με ειδοποιήσεις από εθνικές αρμόδιες αρχές, κυκλοφορούν σε φαρμακαποθήκες της Ευρώπης και του Ην. Βασιλείου προγεμισμένες πένες που αναφέρουν ψευδώς στην ετικέτα τους ότι το επώνυμο προϊόν σεμαγλουτίδης (1mg, διάλυμα προς έγχυση).


Τα πλαστά φάρμακα προέρχονται από χονδρεμπόρους της Αυστρίας και της Γερμανίας και αναγράφουν στις ετικέτες τους αριθμούς παρτίδας, 2D barcodes και μοναδικούς σειριακούς αριθμούς από γνήσιες συσκευασίες. Ωστόσο εντοπίστηκε από το ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό σύστημα ότι οι σειριακοί αριθμοί ήταν ανενεργοί και ότι πρόκειται για πιθανή παραποίηση. Ο Γερμανικός Οργανισμός Φαρμάκων δημοσιεύει μάλιστα ενδεικτικές φωτογραφίες πλαστών προϊόντων, καθώς υπάρχουν διαφορές στις συσκευασίες σε σύγκριση με τα αυθεντικά σκευάσματα, προς ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών.


Ο ΕΜΑ διευκρινίζει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία ότι πλαστά φάρμακα έχουν χορηγηθεί σε ασθενείς από νόμιμα λειτουργούντα φαρμακεία, ενώ δεν έχουν γίνει αναφορές για προβλήματα υγείας σε χρήστες που να συνδέονται με τα εν λόγω σκευάσματα. 


Το θέμα διερευνάται από τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε. και την αστυνομία, ενώ η Αυστρία, η Γερμανία και ο ΕΜΑ ελέγχουν τις φαρμακαποθήκες που δεν ακολούθησαν τις απαιτούμενες διαδικασίες για τις ορθές πρακτικές διανομής και την ασφάλεια. Σε κάθε περίπτωση φαρμακεία και φαρμακαποθήκες καλούνται να επιβεβαιώνουν ότι τα σκευάσματα που έχουν στην κατοχή τους είναι αυθεντικά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

Σε 56 χώρες επιτρέπεται ο εμβολιασμός στα φαρμακεία
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP)
Τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας;
Η f-anazitisi σας βοηθά να το αντιμετωπίσετε!
ΤΕΑΥΦΕ: Έρχεται η δυνατότητα πληρωμής εισφορών σε όλες τις τράπεζες
Αυτό ανακοινώθηκε στην 1η συνάντηση των Δ.Σ. ΠΦΣ & του Ταμείου