Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

ΠΙΣ: Ζητά όλα τα φάρμακα να χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή

21/2/2022 11:55:03 μμ
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, περίπου το 30% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων δίνονται χωρίς αυτή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την ανάγκη να συνταγογραφούνται όλα τα φάρμακα από γιατρό ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο η πανδημία. Είναι άλλωστε ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί ο γενικός πληθυσμός από διαφόρους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η πολυφαρμακία, αλλά και η κακή χρήση των σκευασμάτων, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).
Ο ΠΙΣ σημειώνει ότι πρωτοστάτησε στη χορήγηση των αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή και τώρα ζητά η χώρα μας να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να συνταγογραφούνται ανεξαιρέτως όλα τα φάρμακα.

Εξάλλου η υποχρεωτική πλέον συνταγογράφηση των αντιβιοτικών οδήγησε, με βάση τις εκτιμήσεις, σε μείωση κατανάλωσης των σκευασμάτων αυτών κατά περίπου 20%, γεγονός που αποδεικνύει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα αντιβιοτικά δεν ήταν απαραίτητα. Η πολυφαρμακία που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας από την ανεξέλεγκτη χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή αποτελεί ένα άκρως επικίνδυνο φαινόμενο ειδικά για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι εμφανίζονται σύμφωνα με τη Eurostat να κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση φαρμάκων χωρίς συνταγή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, περίπου το 30% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή. Πιθανώς γι΄αυτό και η χώρα μας να έχει από τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν ιδιωτικές φαρμακευτικές δαπάνες ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. ΓιΆ αυτό και ο ΠΙΣ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει άμεσα εκ νέου την υποχρεωτικότητα συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων, όπως ισχύει στον αναπτυγμένο κόσμο.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"