Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

Πιο δημιουργικοί οι μοναχικοί νέοι!

29/11/2017 12:28:35 μμ
Προσοχή όμως σε όσους απομονώνονται για ψυχολογικούς λόγους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όσοι επιλέγουν να μένουν περισσότερο μόνοι τους από ό,τι με παρέα, είναι πιο δημιουργικοί! Αυτό ισχυρίζονται ψυχολόγοι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, μετά από έρευνά σε 300 νέους ηλικίας κατά μέσο όρο 19 ετών.


Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, οι μοναχικοί νεαροί, οι οποίοι δεν είναι αντικοινωνικοί (δηλαδή έχουν αρκετές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, απλά δεν παίρνουν πάντα την πρωτοβουλία για αυτές), απολαμβάνουν τη μοναξιά τους και βρίσκουν το χρόνο να σκεφτούν δημιουργικά, να αναπτύξουν νέες ιδέες, να έρθουν σε καλύτερη επαφή με τον εαυτό τους, τη φύση, την πνευματικότητα κτλ. Θυμίζει την κοινωνική απόσυρση που επιδιώκουν συχνά οι καλλιτέχνες ή οι άνθρωποι του πνεύματος, προκειμένου να καινοτομήσουν…


Ωστόσο η δημιουργικότητα δεν είναι αυξημένη στα άτομα εκείνα που απομονώνονται από τον περίγυρό τους για ψυχολογικούς λόγους, δηλαδή από φόβο ή ντροπή ή άγχος ή/και όταν συνυπάρχει κάποια κοινωνική αγχώδης διαταραχή. Η δημιουργικότητα σε αυτά τα άτομα ήταν κάτω του μέσου όρου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται πως δεν είναι εύκολο για αυτά τα πολύ ντροπαλά και φοβικά άτομα να αξιοποιήσουν το χρόνο με τον εαυτό τους παραγωγικά και δημιουργικά, ίσως επειδή τους απασχολούν συνεχώς αρνητικές σκέψεις και φόβοι.


Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι ή τα κίνητρα, για τα οποία κάποιος αποσύρεται κοινωνικά, αναδεικνύουν τα οφέλη (δημιουργικότητα, παραγωγικότητα) και τους κινδύνους από αυτήν την απόσυρση, στους οποίους συγκαταλέγονται η έλλειψη κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και τελικά η απώλεια των κοινωνικών δεξιοτήτων, ο αυτοοικτιρμός κ.ά.


Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι δεν είναι πάντα ξεκάθαρο πότε η απόσυρση είναι ωφέλιμη και παραγωγική και πότε οφείλεται σε αντικοινωνικότητα και κοινωνική φοβία που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σημειώνεται ότι άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που αποφεύγουν τους συνομηλίκους τους, έχουν πολλές πιθανότητες να υποφέρουν από άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις, κακές σχολικές επιδόσεις κ.ά.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχολογίας «Personality and Individual Differences».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έως την 31 Μαρτίου και έως τις 30 Απριλίου υπό προϋποθέσεις






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους