Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Picato: Οι κίνδυνοι του φαρμάκου υπερτερούν του οφέλους του, σύμφωνα με τον ΕΜΑ

14/5/2020 5:05:05 μμ
Οι συστάσεις που πρέπει να δώσει ο φαρμακοποιός
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ολοκλήρωσε την επανεξέτασή του για το Picato (ingenol mebutate), μία γέλη για τη θεραπεία της δερματικής πάθησης ακτινική κεράτωση, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το φάρμακο ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και ότι οι κίνδυνοι του υπερτερούν του οφέλους του.

Η επανεξέταση διερεύνησε τα αποτελέσματα μίας μελέτης η οποία συνέκρινε το Picato με το imiquimod (ένα άλλο φάρμακο για την ακτινική κεράτωση). Μετά από 3 χρόνια, το 6.3% των ασθενών που χρησιμοποιούσε το Picato (15 από τους 240 ασθενείς) ανέπτυξε καρκίνο του δέρματος, συγκεκριμένα καρκίνο από πλακώδες επιθήλιο, στην πάσχουσα περιοχή του δέρματος σε σύγκριση με το 2% των ασθενών που χρησιμοποιούσε το imiquimod (5 από τους 244 ασθενείς).


Το Picato δεν είναι εγκεκριμένο πλέον στην ΕΕ καθώς η άδεια έγκρισης κυκλοφορίας απεσύρθη στις 11 Φεβρουαρίου του 2020 κατόπιν αιτήματος της LEO Laboratories Ltd, η οποία κυκλοφορούσε το φάρμακο.

Προσοχή: Σύσταση του φαρμακοποιού

Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς που το έχουν χρησιμοποιήσει να προσέχουν για ασυνήθιστες αλλαγές στο δέρμα ή εξογκώματα, τα οποία ενδέχεται να εμφανιστούν από εβδομάδες έως μήνες μετά τη χρήση και να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή εάν εμφανίσουν οτιδήποτε.


'Αλλες θεραπευτικές επιλογές για την ακτινική κεράτωση συμπεριλαμβάνουν τη δικλοφενάκη, τη φθοριουρακίλη και το imiquimod για τοπική χρήση όπως επίσης τη φωτοδυναμική θεραπεία, τη κρυοθεραπεία, την απόξεση ή τη χειρουργική εκτομή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
Με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία, ένα φαρμακείο στο Ίλιον δηλώνει ότι είναι «εδώ» να στηρίξει






Σχετικά άρθρα

Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»
TikTok: Δραστικά μέτρα κατά του περιεχομένου για την απώλεια βάρους
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος