Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Λάρισα: Ζημιές σε φαρμακεία του Νομού μετά το μεγάλο σεισμό
Κάποιοι φαρμακοποιοί δεν άνοιξαν το απόγευμα της 3/3
Ομαδικές απολύσεις στις φαρμακοβιομηχανίες καταγγέλλουν οι υπάλληλοι
Χάθηκε το 70% των θέσεων εργασίας την τελευταία δεκαετία, υποστηρίζει η ΠΟΣΥΦΕ-ΣΕΚ
«Face Yoga για Όλους» από το MDA Ελλάς
Με την υποστήριξη της CASTALIA

PGEU: Η φροντίδα υγείας πρέπει να παρέχεται κοντά στο σπίτι των ασθενών

19/2/2021 3:07:34 μμ
Οι στόχοι της Ένωσης για το 2021
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το 2020 ήταν μακράν η πιο απαιτητική χρονιά για την Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών (PGEU) από τότε που ιδρύθηκε το 1959! Έτσι ξεκινά ο πρόλογος του προέδρου της Ένωσης για το 2020 Duarte Santos στην ετήσια έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 17/02.

Ο ίδιος υπογραμμίζει τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι φαρμακοποιοί στη μάχη κατά της πανδημίας COVID-19, οι οποίοι σε όλη την Ευρώπη βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της άμυνας, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο. Παρέδιδαν τα απαραίτητα φάρμακα και είδη σε ασθενείς κατ' οίκον, συνέβαλαν στην αποσυμφόρηση των συστημάτων υγείας, διαχειριζόμενοι ήπια προβλήματα υγείας και στήριξαν τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και της COVID-19, αυξάνοντας έτσι την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

«Γι' αυτό και η PGEU το 2020 προσέφερε στα φαρμακεία κάθε δυνατή βοήθεια και στήριξη με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσουν ανταποκριθούν στην κρίση», συμπληρώνει ο Duarte Santos.

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στις βέλτιστες πρακτικές φαρμακοποιών σε όλη την Ευρώπη, στις οποίες περιλαμβάνεται και η βοήθεια που προσέφεραν οι Έλληνες στον προγραμματισμό των εμβολιασμών.

Ακόμα επισημαίνεται ότι σε πολλές χώρες επεκτάθηκε ο ρόλος των φαρμακοποιών, λόγω της πανδημίας:
  • σε 5 χώρες θεσπίστηκαν νέες αμοιβές για την παράδοση φαρμάκων κατ' οίκον
  • σε 8 χώρες οι φαρμακοποιοί ενεργοποίησαν πρωτόκολλα για να μπορούν να βοηθήσουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω lockdowns και 
  • σε 7 χώρες επιτράπηκε στους φαρμακοποιούς να διανέμουν αντιγριπικά εμβόλια αλλά και να διεξάγουν εμβολιασμούς. 
Σε όλο αυτό το πλαίσιο, η PGEU φρόντισε να μην αφήσει πίσω τα υπόλοιπα καίρια ζητήματα που αφορούν την αποστολή της: Δημοσίευσε εκθέσεις και προτάσεις για το ρόλο του φαρμακοποιού στην πρόληψη του καρκίνου και στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής, προχώρησε σε ενέργειες για πιο οικονομικά φάρμακα και συμμετείχε σε συναντήσεις με την Ε.Ε. για τη Φαρμακευτική Στρατηγική στην Ευρώπη.

Οι στόχοι για το 2021

Η PGEU υποστηρίζει ότι ένα σημαντικό μάθημα που πήραμε από την πανδημία είναι ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που παρέχεται η φροντίδα υγείας στους ασθενείς και να προσφέρεται όσο πιο κοντά στο σπίτι τους είναι εφικτό.

Υπό την προεδρία του Alain Delgutte από το Φαρμακευτικό Σύλλογο της Γαλλίας, οι προσπάθειες της PGEU για το 2021 θα είναι τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία για την προστιθέμενη αξία των φαρμακοποιών στα συστήματα υγείας να μεταφραστούν σε συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες.
Έτσι θα διασφαλιστεί ότι το δυναμικό των φαρμακοποιών της κοινότητας θα αξιοποιηθεί πλήρως για να εξυπηρετήσει καλύτερα τους ασθενείς τώρα αλλά και σε μελλοντικές απειλές.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και των ασθενών που αλλάζουν γιατρούς


Σχετικά άρθρα

Λάρισα: Ζημιές σε φαρμακεία του Νομού μετά το μεγάλο σεισμό
Κάποιοι φαρμακοποιοί δεν άνοιξαν το απόγευμα της 3/3
Ανάδειξη του ρόλου του φαρμακοποιού στην παροχή φαρμακευτικής φροντίδας σε ηλικιωμένους ασθενείς
Βοηθήστε τον φαρμακοποιό Γ. Οικονόμου στη διπλωματική εργασία του
ΦΣΘ: Πρωτοποριακή δράση για την αποκομιδή μολυσματικών αποβλήτων στα φαρμακεία
Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Διονύσιος Ευγενίδης