Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

ΠΦΣ προς εργαστηριακούς γιατρούς: Είστε εκτός τόπου και χρόνου

9/11/2024 1:24:34 μμ
"Είμαστε εξειδικευμένοι επιστήμονες υγείας με τη δυνατότητα να πείσουμε το κοινό να εξεταστεί", τονίζει ο Σύλλογος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Για άλλη μία φορά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών Ιατρών αντιδρά στη διάθεση των self tests από τα φαρμακεία, κρίνοντας πως μια τέτοια διαδικασία απαιτεί ιατρική εποπτεία, με τον ΠΦΣ να σπεύδει να της απαντήσει ότι οι γιατροί δεν έχουν την αποκλειστικότητα της πρόληψης της υγείας. 


Υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχες αντιδράσεις είχαν εκφράσει και την περίοδο της πανδημίας, που τα εκατομμύρια των πολιτών και τουριστών λάμβαναν τα τεστ με απόλυτη αξιοπιστία και ασφάλεια, ο ΠΦΣ επισημαίνει στην Ομοσπονδία τα εξής: 

α) Όλα τα προγράμματα πρόληψης στην Ευρώπη διενεργούνται και μέσα από τα κοινοτικά φαρμακεία. 

β) Η επιτυχία των προγραμμάτων δεν έγκειται στο να υποχρεωθούν οι δικαιούχοι να προσέρχονται στα μικροβιολογικά εργαστήρια, όπου διενεργούνται και άλλες εξετάσεις και απαιτείται ραντεβού ή αναμονή σε ουρές, αλλά στη δυνατότητα που παρέχεται να προσέλθουν στα 11.000 σημεία ΠΦΥ που είναι τα φαρμακεία, τα οποία είναι κατανεμημένα σε όλη την επικράτεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας. 

γ) Οι φαρμακοποιοί καθημερινά κινητοποιούν και ευαισθητοποιούν τους πολίτες σε θέματα πρόληψης, ενημερώνουν για τη συγκεκριμένη δράση και έχουν τη δυνατότητα να εξηγήσουν και να πείσουν για την αναγκαιότητα και την αξιοπιστία της διενέργειας των test. 

δ) Όλα τα τεστ -όπως και αυτά των βιοπαθολόγων- έχουν την έγκριση του ΕΟΦ και 

ε) η συγκεκριμένη δράση αφορά την ανίχνευση αίματος, δεν έχει καμία σχέση με διάγνωση, απευθύνεται σε υγιείς ή πολίτες στους οποίους δεν έχει εμφανισθεί κανένα σύμπτωμα. 


Επίσης τονίζει ότι περισσότεροι από 500.000 πολίτες (δηλαδή το 2% του πληθυσμού) επισκέπτονται τα φαρμακεία, ενώ λόγω της διασποράς αυτών είναι εφικτή μια εκτεταμένη ανίχνευση του πληθυσμού.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μέτρα πρόληψης συνιστά ο ΕΟΔΥ
Ανακοίνωση από την Ειρήνη Αγαπηδάκη στο 2ο ΣΦΕΕ Summit






Σχετικά άρθρα

Από 01/07 έντυπες οι γνωματεύσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Ο ΠΦΣ ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να νομοθετηθούν οι άυλες
Φαρμακοποιοί χορήγησαν ναρκωτικά σκευάσματα χωρίς έλεγχο ταυτοπροσωπίας
Καλούνται σε γραπτή απολογία από τον ΕΟΠΥΥ
Τεχνητή νοημοσύνη στα φαρμακεία: Η PGEU ζητά σαφείς όρους και οδηγίες χρήσης
Να προωθηθεί ως εργαλείο υποστήριξης και όχι ως υποκατάστατο των φαρμακοποιών
Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα φαρμακευτικής φροντίδας & ΑΙ
Για όσους φαρμακοποιούς εργάζονται σε φαρμακεία