Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

GSK: Επενδύει έως και 12 δισ. δολάρια σε 12 νέα φάρμακα
Σε συμφωνία με την κινεζική εταιρεία Jiangsu Hengrui Pharmaceuticals

ΠΦΣ: Οργή για την πρόταση του ΣΕΙΒ κατά των φαρμακείων

4/8/2024 11:56:44 μμ
Κάνει λόγο για «απαράδεκτη πρόκληση προς τους φαρμακοποιούς»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πρόταση να επιβαρυνθούν οι φαρμακοποιοί -μέσω του rebate- το clawback που πληρώνουν οι εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων απεύθυνε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) προς το υπουργείο Υγείας. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΦΣ, καθώς -όπως τονίζει- ανατρέπεται το θεσμικό πλαίσιο της σχετικής σύμβασης που έχουν οι φαρμακοποιοί με τον ΕΟΠΥΥ από το 2017.

 

Ο ΠΦΣ επισημαίνει πως μια τέτοια αλλαγή θα αυξήσει υπερβολικά το rebate των φαρμακείων, αφού ο ΣΕΙΒ προτείνει ο υπολογισμός του να ξεκινά από τα πρώτα 100 ευρώ.


Παράλληλα καταγγέλλει ότι «οι ίδιες αυτές εταιρείες δημιουργούν την προκλητή ζήτηση, αυξάνοντας τη δαπάνη με διάφορες μεθόδους, τις οποίες χρησιμοποιούν διαχρονικά, και για αυτό το λόγο ο νομοθέτης επιβάλει στις συγκεκριμένες εισαγωγικές και προμηθευτικές εταιρείες το clawback. Επίσης, ένα μεγάλο μέρος των εισαγωγικών αυτών εταιρειών είναι συγχρόνως και πάροχοι, μονοπωλώντας την ανωτέρω αγορά, τόσο σε επίπεδο χονδρικής όσο και λιανικής πώλησης, καθώς διαμορφώνουν τις τιμές των προϊόντων αυτών σύμφωνα με τα συμφέροντά τους και φυσικά εις βάρος του ΕΟΠΥΥ και του δημόσιου συμφέροντος».

 

Ο ΠΦΣ κάνει λόγο για «απαράδεκτη πρόκληση για τους φαρμακοποιούς της χώρας, η οποία δεν θα μείνει αναπάντητη».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για τη διανομή των ΦΥΚ και των ιατροτεχνολογικών
Οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους φαρμακοποιούς






Σχετικά άρθρα

Οι νέες επιχειρηματικές δεξιότητες για τους φαρμακοποιούς
Αναγκαία πλέον η εκπαίδευση στο HR
Sharon Levy: Τα φαρμακεία οδηγούν τη νέα εποχή της υγείας των καταναλωτών
Ο General Manager Haleon Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ μιλά στον Φαρμακευτικό Κόσμο
Φ.Σ. Θεσσαλονίκης: Προτείνει πλατφόρμα εκμάθησης ελληνικής νοηματικής γλώσσας
Με δυνατότητα παροχής φαρμακευτικής ορολογίας
ΠΦΣ: 9,5 χιλιάδες barcode readers προμηθεύτηκαν τα φαρμακεία με επιδότηση
Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τους υπόλοιπους ενδιαφερομένους