Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

ΠΦΣ: Οι θεσμικοί φορείς κρίνουν την αποτελεσματικότητα των αυτοδιαγνωστικών τεστ

18/6/2021 11:44:54 πμ
Απάντηση στην ανακοίνωση του ΦΣΑ και από τον Κ. Βαρδιάμπαση
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Την επιδημιολογική αξιοπιστία των self tests μπορούν να κρίνουν μόνο οι αναγνωρισμένοι θεσμικοί, διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί (ΠΟΥ, EMA, ECDC και ΕΟΦ)», αναφέρει ο ΠΦΣ σε ανακοίνωσή του, θέλοντας έμμεσα να απαντήσει στη χθεσινή ανακοίνωση του Φ.Σ. Αττικής, ο οποίος ανέφερε ότι «το 90% των θετικών self tests είναι ψευδώς θετικά». Ο ΠΦΣ επισημαίνει ότι εφαρμόζει τις οδηγίες των ως άνω οργανισμών και ότι «λειτουργεί, αποφασίζει και ενεργεί με μόνο κριτήριο την υγεία των πολιτών και την προστασία τους από την πανδημία».

Παράλληλα χαρακτηρίζει κάθε άλλη κριτική αναξιόπιστη και ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις και σκοπιμότητες.

Στο ίδιο κλίμα, ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ρεθύμνου Κώστας Βαρδιάμπασης δήλωσε στο f.daily ότι «αν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των self tests, αυτά θα πρέπει να κατατίθενται στον ΕΟΠΥΥ και στον ΕΟΦ. Οι φαρμακοποιοί δεν είναι σε θέση να τα αξιολογήσουν, έχουν όμως την υποχρέωση να φέρουν εις πέρας το σχέδιο των λοιμωξιολόγων για τον έλεγχο της πανδημίας». Πρόσθεσε δε ότι προφανώς υπήρξαν αστοχίες σε κάποιες παρτίδες, όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι διαγνώστηκαν και απομονώθηκαν με τη βοήθεια αυτών των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος θεωρεί ότι δεν πρέπει επουδενί να χρησιμοποιούνται τα self tests για την επίλυση συνδικαλιστικών θεμάτων του κλάδου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν αποτελούν πεδίο συνδικαλιστικών διαφορών» και τέτοιου τύπου επιχειρήματα διαμορφώνουν απόψεις του κοινού που μπορεί να επηρεάσει και αυτά που πωλούνται στα φαρμακεία.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αυτή η νέα τάση καταγράφεται σε πρόσφατη δημοσκόπηση
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Δρ 'Αρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού






Σχετικά άρθρα

Οι φαρμακοβιομηχανίες θα πουλούν απευθείας στους ασθενείς
Αυτή η νέα τάση καταγράφεται σε πρόσφατη δημοσκόπηση
Peifasyn Academy: Webinar για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη βιταμίνη C
Επιστημονική τεκμηρίωση και πρακτικές συμβουλές για φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείου
Εγχειρίδιο για τη διαχείριση της μη ελεγχόμενης υπέρτασης
Από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)