Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΠΦΣ: Έτοιμη η εφαρμογή «Ηλεκτρονικού Βιβλίου Ναρκωτικών»

17/9/2021 1:30:44 μμ
Περιορίζεται επιτέλους η γραφειοκρατία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ΠΦΣ ενημερώνει ότι οι όλες οι εταιρείες προγραμμάτων φαρμακείων έχουν έτοιμη την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Ναρκωτικών, το οποίο οφείλουν οι φαρμακοποιοί να τηρούν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2021 (βάσει του άρθρου 78 του ν. 4812/2021). Το «Ηλεκτρονικό Βιβλίο Ναρκωτικών» ενημερώνεται αυτόματα κατά την εκτέλεση των συνταγών με ναρκωτικά φάρμακα των πινάκων Β και Γ, με τα πλήρη στοιχεία που απαιτούνται.


Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η αυτοματοποιήση της εκτέλεσης συνταγών ναρκωτικών περιορίζει τη γραφειοκρατική διαδικασία που ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς οι συνταγές φυλάσσονται αυτόματα στο μηχανογραφικό πρόγραμμα του φαρμακείου και δεν απαιτούνται εκτυπώσεις. Επίσης μηδενίζονται τα λάθη και οι παραλήψεις που εντοπίζονταν στο χειρόγραφο βιβλίο ναρκωτικών, ενώ το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι πάντα συμπληρωμένο και διαθέσιμο για έλεγχο από οποιοδήποτε μηχανισμό ελέγχου, διατηρώντας αυξημένη αξιοπιστία και διαφάνεια.


Συμπεριλήφθηκε μάλιστα η πρόβλεψη για την τήρηση διαμορφωμένου αρχείου σε μορφή excel για την καταχώρηση των συνταγών, μόνο για όσα φαρμακεία εκτελούν μέσω ΗΔΙΚΑ και δεν διαθέτουν μηχανογραφικό πρόγραμμα.


Ο ΠΦΣ τονίζει ότι «η επίτευξη όλων των ανωτέρω απαιτούσε νέο νόμο, πίεση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων, των Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ, συντονισμό αρκετών προγραμμάτων διαχείρισης και επιμονή στην παρακολούθηση και ολοκλήρωση της διαδικασίας, για να ξεπερασθούν τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα», ωστόσο έτσι «ο φαρμακοποιός απαλλάσσεται από περιττές διαδικασίες και επικεντρώνεται στο λειτούργημά του».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
Πρόκειται για το Epsilon Smart Ergani Advanced






Σχετικά άρθρα

Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024