Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

ΠΦΣ: Έτοιμη η εφαρμογή «Ηλεκτρονικού Βιβλίου Ναρκωτικών»

17/9/2021 1:30:44 μμ
Περιορίζεται επιτέλους η γραφειοκρατία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο ΠΦΣ ενημερώνει ότι οι όλες οι εταιρείες προγραμμάτων φαρμακείων έχουν έτοιμη την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Ναρκωτικών, το οποίο οφείλουν οι φαρμακοποιοί να τηρούν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2021 (βάσει του άρθρου 78 του ν. 4812/2021). Το «Ηλεκτρονικό Βιβλίο Ναρκωτικών» ενημερώνεται αυτόματα κατά την εκτέλεση των συνταγών με ναρκωτικά φάρμακα των πινάκων Β και Γ, με τα πλήρη στοιχεία που απαιτούνται.


Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η αυτοματοποιήση της εκτέλεσης συνταγών ναρκωτικών περιορίζει τη γραφειοκρατική διαδικασία που ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς οι συνταγές φυλάσσονται αυτόματα στο μηχανογραφικό πρόγραμμα του φαρμακείου και δεν απαιτούνται εκτυπώσεις. Επίσης μηδενίζονται τα λάθη και οι παραλήψεις που εντοπίζονταν στο χειρόγραφο βιβλίο ναρκωτικών, ενώ το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι πάντα συμπληρωμένο και διαθέσιμο για έλεγχο από οποιοδήποτε μηχανισμό ελέγχου, διατηρώντας αυξημένη αξιοπιστία και διαφάνεια.


Συμπεριλήφθηκε μάλιστα η πρόβλεψη για την τήρηση διαμορφωμένου αρχείου σε μορφή excel για την καταχώρηση των συνταγών, μόνο για όσα φαρμακεία εκτελούν μέσω ΗΔΙΚΑ και δεν διαθέτουν μηχανογραφικό πρόγραμμα.


Ο ΠΦΣ τονίζει ότι «η επίτευξη όλων των ανωτέρω απαιτούσε νέο νόμο, πίεση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων, των Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ, συντονισμό αρκετών προγραμμάτων διαχείρισης και επιμονή στην παρακολούθηση και ολοκλήρωση της διαδικασίας, για να ξεπερασθούν τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα», ωστόσο έτσι «ο φαρμακοποιός απαλλάσσεται από περιττές διαδικασίες και επικεντρώνεται στο λειτούργημά του».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για όσους φαρμακοποιούς εργάζονται σε φαρμακεία
Μια ιστορική στιγμή για την ψηφιακή μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος υγείας






Σχετικά άρθρα

Οι ελλείψεις φαρμάκων κάνουν τους ασθενείς επιθετικούς
Μια κρίσιμη παράμετρο ανέδειξε έρευνα του CPE
Από 01/07 έντυπες οι γνωματεύσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων
Ο ΠΦΣ ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να νομοθετηθούν οι άυλες
Φαρμακοποιοί χορήγησαν ναρκωτικά σκευάσματα χωρίς έλεγχο ταυτοπροσωπίας
Καλούνται σε γραπτή απολογία από τον ΕΟΠΥΥ
Τεχνητή νοημοσύνη στα φαρμακεία: Η PGEU ζητά σαφείς όρους και οδηγίες χρήσης
Να προωθηθεί ως εργαλείο υποστήριξης και όχι ως υποκατάστατο των φαρμακοποιών