Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

DEMO ABEE: Πρωτοπορεί στον τομέα της νεφρολογίας
Από το 1996 ξεκίνησε να παράγει τα πρώτα προϊόντα αιμοκάθαρσης
Cambridge: Νέο εργαλείο ανίχνευσης καρδιαγγειακού κινδύνου
Θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην Ευρώπη
ΠΦΣ: Οι θεσμικοί φορείς κρίνουν την αποτελεσματικότητα των αυτοδιαγνωστικών τεστ
Απάντηση στην ανακοίνωση του ΦΣΑ και από τον Κ. Βαρδιάμπαση

ΠΦΣ: Έρχεται η αποζημίωση των φαρμακοποιών για τη διάθεση των self test

31/5/2021 6:09:17 μμ
Τα 0,27 ευρώ ανά τεστ θα αποδοθούν με συνδυαστικό και αναλογικό τρόπο, όπως είχε αποκαλύψει το f.daily
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί η αποζημίωση που θα λάβουν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας για τη διάθεση των δωρεάν self tests στους εργαζομένους και στους μαθητές, καθώς και η διαδικασία πληρωμής, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΦΣ. 

Ο Σύλλογος συμμετείχε σε σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς όπου και αποφασίστηκε αποζημίωση ύψους 0,27 ευρώ (με ΦΠΑ) ανά self test που θα διατεθεί δωρεάν από τα φαρμακεία, αναδρομικά από την 8η Απριλίου (οπότε άρχισε η διάθεσή τους στους δικαιούχους). Μέχρι τις 17/05 έχουν διατεθεί 19 εκατομμύρια self tests και η πρόβλεψη είναι ότι ο αριθμός τους θα ανέλθει στα 25-27 εκατομμύρια.
«Το ποσό αυτό θα αποδοθεί ανά φαρμακείο εφάπαξ με ένα συνδυαστικό και αναλογικό τρόπο», αναφέρει ο ΠΦΣ. 

Επίσης, ο ΠΦΣ ενημερώνει ότι «αποφασίστηκε την επόμενη εβδομάδα να διατεθούν στην εκπαιδευτική κοινότητα τα δύο τελευταία tests για το διάστημα από Δευτέρα 31 Μαΐου 2021 μέχρι και την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021, οπότε τα σχολεία κλείνουν». Ωστόσο αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας «θα υπάρξει παράταση του σχολικού έτους έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα δημοτικά σχολεία και έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και Λύκεια», γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τι θα γίνει με τους μαθητές του Δημοτικού.

Νέο πεδίο στην πλατφόρμα gov.gr για τα τεστ που αγοράζουν οι καταναλωτές

Ο ΠΦΣ ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να γίνει διαχωρισμός στην πλατφόρμα δήλωσης αποτελέσματος self test μεταξύ αυτών που διατίθενται δωρεάν και αυτών που πωλούνται. Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό πεδίο στην πλατφόρμα, το οποίο θα ενεργοποιηθεί την Τρίτη 01/06/2021.
Ο λόγος για το αίτημα αυτό είναι ότι η καταχώρηση των self tests τα οποία αγοράζονται αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την αποκλειστική διάθεση των self tests από τα φαρμακεία, αφού αποτελεί προϋπόθεση για τον έλεγχο της εγκυρότητας της δήλωσης αποτελέσματος.

Όπως εξηγεί ο Σύλλογος, «με τη ρύθμιση αυτή ουσιαστικά τα self tests δεν θα μπορούν να διακινούνται σε χώρους εκτός των φαρμακείων (φαρμακαποθήκες, εταιρείες διάθεσης Ιατροτεχνολογικών προϊόντων) που μέχρι τώρα παρανόμως διακινούνταν και για τις περιπτώσεις αυτές έχουμε προβεί σε δεκάδες καταγγελίες στον ΕΟΦ».

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ξεκινάει άμεσα, εντός της επόμενης εβδομάδας, ο διάλογος για τα θεσμικά ζητήματα του κλάδου, στην Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε από εκπροσώπους του ΠΦΣ και συναρμόδιους Υπουργούς, βάσει των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Μνημόνιο Συνεργασίας το οποίο έχει ήδη υπογραφεί με το Υπουργείο Υγείας».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο Σύλλογος αποφάσισε την οριστική διακοπή της χορήγησης self tests
Όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του HealthIT Conference


Σχετικά άρθρα

ΠΦΣ: Οι θεσμικοί φορείς κρίνουν την αποτελεσματικότητα των αυτοδιαγνωστικών τεστ
Απάντηση στην ανακοίνωση του ΦΣΑ και από τον Κ. Βαρδιάμπαση
Σε 1,5 μήνα ολοκληρώνεται ο διάλογος για τα θεσμικά θέματα των φαρμακοποιών
Δέσμευση της κυβέρνησης προς τον ΠΦΣ
ΦΣΑ: Στα φαρμακεία μετακυλίεται το clawback των ιατροτεχνολογικών
Ο Σύλλογος αποφάσισε την οριστική διακοπή της χορήγησης self tests
ΗΔΙΚΑ: Έτοιμη η πλατφόρμα για τη διανομή self tests από τα σούπερ μάρκετ
Όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια του HealthIT Conference