Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

ΕΚΕΑ: Όλοι μαζί να κάνουμε lockdown στις ελλείψεις αίματος
Πενθήμερη εθελοντική αιμοδοσία στο Μετρό Συντάγματος
ΦΣΘ: Πρωτοποριακή δράση για την αποκομιδή μολυσματικών αποβλήτων στα φαρμακεία
Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Διονύσιος Ευγενίδης

ΠΦΣ: «Δεν θα ανεχτούμε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού»

17/12/2020 12:08:27 μμ
Με αφορμή τη δωρεάν διάθεση φαρμάκου σε ιατρούς από την GlaxoSmithKline
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


'Αμεση ήταν η αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μόλις έγινε γνωστό ότι η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline διαθέτει δωρεάν δείγματα κανονικής συσκευασίας εισπνεόμενου φαρμακευτικού σκευάσματος (με fluticasone furoate, umeclidinium και vilanterol) σε ιατρούς "ως μέσο εξοικείωσης και εκπαίδευσης των ιατρών".

Σε επιστολές του προς τον ΕΟΦ και τη φαρμακευτική εταιρεία, ο ΠΦΣ αιτήθηκε άμεσα ανάκληση της χορηγηθείσας από τον προηγούμενο Πρόεδρο του Οργανισμού άδεια διάθεσης, καθώς και από την εταιρεία να διακόψει άμεσα τη χορήγηση των δωρεάν σκευασμάτων, τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς με ΧΑΠ

«Είναι προφανές ότι ουδεμία εκ των προϋποθέσεων που ορίζει ο Νομοθέτης υφίσταται. Ούτε εξαιρετικές συνθήκες συντρέχουν για τη δωρεάν διάθεση του σκευάσματος, ούτε η απόφαση του ΔΣ είναι επαρκώς αιτιολογημένη προς τούτο. Η συγκεκριμένη πρακτική θέτει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Επίσης προκαλεί (ιδίως αν επεκταθεί) μείωση του κύκλου εργασιών των φαρμακοποιών, καθώς και απώλεια του πόρου 0,4% υπέρ ΠΦΣ», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Συλλόγου. 

Προσθέτει δε ότι «ο φαρμακευτικός κλάδος δεν θα ανεχτεί πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, περιορισμού του κύκλου εργασιών όπως και δυνητικά επιζήμιες για την ασφάλεια και προστασία της Δημόσιας Υγείας», συμπληρώνοντας ότι «θα βρουν σύσσωμο τον κλάδο των φαρμακοποιών απέναντι τους».

Η διοίκηση του Συλλόγου καταλήγει ότι «η τήρηση των κανόνων στην κοινωνικά ευαίσθητη αγορά του φαρμάκου από όλες τις πλευρές, είναι κρίσιμη παράμετρος για την εδραίωση της καλής συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ φαρμακοποιών, επιχειρήσεων και πολιτείας». 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η GSK παραδίδει τις κεφαλοσπορίνες της και σταματά την παραγωγή τους
Ένα ηχηρό μήνυμα αγάπης και αισιοδοξίας


Σχετικά άρθρα

ΦΣΘ: Πρωτοποριακή δράση για την αποκομιδή μολυσματικών αποβλήτων στα φαρμακεία
Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Διονύσιος Ευγενίδης
Δ. Ευγενίδης: Ίσοι όροι για όλα τα φαρμακεία στο δρόμο για το αύριο
'Αρθρο του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο f.daily