Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Πώς να αντιμετωπίσετε την «πυρετοφοβία» των γονέων
Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan
Novartis: Εξαγόρασε την Arctos Medical
Και επεκτείνει το portfolio της με θεραπείες οπτογενετικής

Περισσότερα από 350 φάρμακα αποδείχθηκαν τοξικά για τους πνεύμονες!

31/10/2018 2:55:07 μμ
Δημιουργούν σοβαρές πνευμονοπάθειες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Mια ανασκόπηση αποκάλυψε ότι τα φάρμακα που λαμβάνονται για τη θεραπεία μιας σειράς κοινών παθήσεων είναι πολύ πιο τοξικά για τους πνεύμονες σε σχέση με αυτό που πιστευόταν.

Οι γιατροί πρέπει να επαγρυπνούν για πιθανή τοξικότητα και βλάβες στους πνεύμονες που μπορεί να προκληθούν από 350 και πλέον φάρμακα. Με όλο και περισσότερα φάρμακα να κυκλοφορούν στην αγορά, αυτό είναι ένα αυξανόμενο αλλά υποαναγνωρισμένο πρόβλημα ενώ χρειάζονται καλύτεροι τρόποι ανίχνευσης.

​Σε μερικές μελέτες, αναφέρθηκαν ποσοστά θνησιμότητας άνω του 50% λόγω αναπνευστικών προβλημάτων. Με έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό φαρμάκων, ο κατάλογος αυτών που είναι υπεύθυνα για σοβαρή πνευμονική νόσο αυξάνεται. Πολλά φάρμακα έχουν συσχετιστεί με πνευμονικές επιπλοκές διαφόρων τύπων, όπως οι διάμεσες πνευμονοπάθειες, ο βρογχόσπασμος, το πνευμονικό οίδημα και οι υπεζωκοτικές εκκρίσεις.

Οι διάμεσες πνευμονοπάθειες είναι αποτέλεσμα βλάβης στα κύτταρα που περιβάλλουν τα αεροθυλάκια και προκαλούν εκτεταμένη φλεγμονή και πνευμονική ίνωση.

Η επαγόμενη από φάρμακα διάμεση πνευμονοπάθεια (DILD: drug-induced interstitial lung disease) μπορεί να προκληθεί από χημειοθεραπευτικούς παράγοντες, αντιβιοτικά, αντιαρρυθμικά φάρμακα και ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες. Μερικές φορές το πρόβλημα γίνεται εμφανές μόνο αφού τα φάρμακα αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για χρόνια.

H ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι οι περισσότερες μελέτες είναι χαμηλής ποιότητας σχετικά με αυτό το θέμα. Ωστόσο παγκοσμίως αναφέρονται από 4,1 μέχρι 12,4 εκατομμύρια περιπτώσεις DILD το χρόνο. Σύμφωνα με την ανασκόπηση, αντιπροσωπεύουν το 3-5% όλων των περιπτώσεων διάμεσης πνευμονικής νόσου.

Σε μερικές από τις μελέτες, αναφέρθηκαν ποσοστά θνησιμότητας άνω του 50% και συνολικά το 25% όλων των ασθενών που μελετήθηκαν πέθαναν ως αποτέλεσμα αναπνευστικών συμπτωμάτων. Τα στεροειδή ήταν το πιο κοινό φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της επαγόμενης από φάρμακα διάμεσης πνευμονοπάθειας, αλλά δεν έχουν αξιολογηθεί οι επιπτώσεις τους.

Ο John Waterton, καθηγητής μεταγραφικών απεικονίσεων από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, είπε: "Αν και αυτή η περιοχή δεν έχει ερευνηθεί καλά, μπορούμε να πούμε ότι οι παρενέργειες των φαρμάκων στους πνεύμονες είναι πολύ πιο διαδεδομένες από ό, τι πιστεύαμε προηγουμένως. Γνωρίζουμε ότι αυτό επηρεάζει σημαντικό αριθμό ανθρώπων, γι' αυτό θέλουμε να αναπτύξουμε καλύτερες εξετάσεις απεικόνισης ώστε να βλέπουμε τα προβλήματα στους πνεύμονες πριν αυτά γίνουν σοβαρά. Οι ασθενείς μπορούν με ασφάλεια να συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους αλλά είναι επίσης σημαντικό οι γιατροί να τους παρακολουθούν και να τους αξιολογούν προσεκτικά».

Πηγή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε πιλοτικό πρόγραμμα του ∆ήμου ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών
Σύμφωνα με τον FDA, έχουν γίνει πολλές αναφορές μετά το ξέσπασμα της πανδημίας


Σχετικά άρθρα

MyHealth: Θα εκδίδονται ψηφιακά από τους πολίτες οι Ιατρικές Βεβαιώσεις
Απαιτείται ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης
Έρχεται επανάσταση στη διαχείριση του άσθματος
Στο θεραπευτικό πεδίο εισέρχονται τα προβιοτικά και εμφυτεύσιμες συσκευές
NATURE: Πώς η Ελλάδα αξιοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη στη διαχείριση της COVID-19
Μελέτη με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων
COVID-19: Ενδέχεται να πυροδοτεί νέες μορφές διαβήτη τύπου 1
Η αξιολόγηση περιστατικών είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με άρθρο στο Diabetes Care