Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Η οικονομία ανοίγει με συμμάχους τους φαρμακοποιούς
Μέσω της ΗΔΙΚΑ ο φαρμακοποιός θα γνωρίζει τους δικαιούχους των τεστ
Φερριτίνη: Μπορεί να μας δείξει αν θα νοσήσουμε σοβαρά από CΟVID-19
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα
Έναρξη του 4ου Συμποσίου Φαρμακοεπιδημιολογίας
Τη Δευτέρα 19.04, διαδικτυακά

Πέντε συμβουλές για τη δυσανεξία στη λακτόζη

26/3/2021 3:21:34 μμ
Προκειμένου οι ασθενείς να μη χάνουν τα οφέλη των γαλακτοκομικών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το ποσοστό του πληθυσμού με δυσανεξία στη λακτόζη υπερβαίνει το 65%. 

Τα άτομα εμφανίζουν ναυτία, κράμπες στο στομάχι, αέρια, φούσκωμα και διάρροια περίπου 15 λεπτά με μερικές ώρες μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λακτόζη.

Προκειμένου οι ασθενείς να μη χάνουν τα οφέλη των γαλακτοκομικών προτείνεται:
  1. Αρχικά, για την ύφεση των συμπτωμάτων να περιοριστεί η κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε λακτόζη.
  2. Σταδιακή κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος (30-250ml/ημέρα) μαζί με άλλες τροφές για να επιβραδύνεται η απελευθέρωση λακτόζης στο λεπτό έντερο.
  3. Κατανάλωση παλαιωμένου τύπου τυριού και πιο σκληρά τυριά (τσένταρ, πεκορίνο, γραβιέρα, παρμεζάνα), τα οποία περιέχουν χαμηλό έως και καθόλου μερίδιο λακτόζης.
  4. Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με μειωμένη λακτόζη (γάλα σόγιας, καρύδας κ.λπ.).
  5. Κατανάλωση προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, που αποτελούν πηγή προβιοτικών και πρεβιοτικών, τα οποία ασκούν ευεργετικά αποτελέσματα στη γαστρεντερική μικροχλωρίδα. Το κεφίρ επίσης μπορεί να καταναλωθεί ως προβιοτικό για ένα πιο υγιές πεπτικό σύστημα. Σύμφωνα με μελέτη, το κεφίρ και το γιαούρτι βοηθούν την πέψη της λακτόζης και ελαχιστοποιούν τις παρενέργειες της δυσανεξίας.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει η Αναστασία Κόκκαλη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της ΕΛΕΤΕΜ, www.kokkalidiet.gr
Με συμβουλές για την επαγγελματική τους εξέλιξη






Σχετικά άρθρα

Φερριτίνη: Μπορεί να μας δείξει αν θα νοσήσουμε σοβαρά από CΟVID-19
Ποιος είναι ο ρόλος της στο ανοσοποιητικό σύστημα
Ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα γίνονται υπερμεταδότες αν νοσούν από Covid-19
Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ
Βουδεσονίδη: Μειώνει την επείγουσα ανάγκη νοσηλείας λόγω Covid-19
Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει ότι ενδεχομένως να αποτελεί το νέο μας όπλο
Pfizer: Αναπτύσσει νέο χάπι για την αντιμετώπιση του SARS-CoV-2
210 επιστήμονες εργάστηκαν πυρετωδώς τον τελευταίο χρόνο