Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΠΕΙΦΑΣΥΝ: Εκατοντάδες φαρμακοποιοί «είδαν» το μέλλον του επαγγέλματός τους

4/10/2019 2:38:09 μμ
Κατά τη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου του Συνεταιρισμού
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου ΠΕΙ.ΦΑ.ΣΥΝ κ. Θανάσης Μουχτής με τον κ. Dan Steiber R.Ph. 
Εκατοντάδες φαρμακοποιοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν μέσα από σημαντικές ομιλίες για τις σαρωτικές αλλαγές που διενεργούνται παγκοσμίως με την άνοδο της ψηφιακής οικονομίας και την είσοδο λιανεμπορικών κολοσσών στο χώρο της υγείας καθώς και να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους στη νέα εποχή.

Αυτός ήταν και ο στόχος του 3ου Συνεδρίου του ΠΕΙΦΑΣΥΝ με τίτλο «Φαρμακείο: Aύριο ένα νέο επάγγελμα», το οποίο απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τους συμμετέχοντες φαρμακοποιούς, βοηθούς φαρμακείων και στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς. Ανάμεσα στους ομιλητές ξεχώρισαν:

Λευτέρης Μαρίνος, γ.γ. Δ.Σ. ΟΣΦΕ, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Πρακτικής

Παρουσίασε τον φαρμακοποιό των 7 αστέρων, όρο θεσπισμένο από τον Π.Ο.Υ. που απαιτεί από τον φαρμακοποιό να είναι πάροχος, να παίρνει την ευθύνη της απόφασης, να επικοινωνεί με τους λοιπούς παράγοντες του οικοσυστήματος της υγείας, να διαχειρίζεται, να μαθαίνει, να εκπαιδεύει και να είναι ηγέτης. Με δεδομένο ότι θεσμικά δεν είναι απολύτως σαφές το πεδίο δράσης του φαρμακοποιού, είναι ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί σε νέες βάσεις, αναδεικνύοντας το επιστημονικό του κύρος και παράλληλα να εμπλουτιστεί με τους καινούργιους ρόλους που καλείται να διαδραματίσει, σημείωσε ο ομιλητής.

Dan Steiber R.Ph., αρχισυντάκτης και αντιπρόεδρος του περιοδικού Specialty Pharmacy Times

Το αντικείμενο εργασίας του φαρμακοποιού αλλάζει παγκοσμίως και εξελίσσεται από τον παραδοσιακό ρόλο της πώλησης-διάθεσης φαρμάκων στο επίπεδο της παροχής κλινικής φροντίδας, υποστήριξε στην ομιλία του και παρουσίασε τις καινοτόμες πρακτικές που εφαρμόζουν οι φαρμακοποιοί στην Αμερική, καθώς και την εφαρμογή της τηλε-υγείας που αξιοποιεί η Amazon για να εισέλθει στην αγορά του φαρμακείου. Αναφέρθηκε στη σημασία της προσωπικής σχέσης φαρμακοποιού-ασθενή, τη διενέργεια απλών εξετάσεων στο φαρμακείο και την εξέλιξη των ειδικών φαρμακείων σε μικρά κέντρα υγείας.

Prof. Reem Kayyali, Καθηγήτρια Κλινικής και εφαρμοσμένης φαρμακευτικής πρακτικής του Πανεπιστήμιου του Kingstone

Η ομιλήτρια ανέλυσε το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας όπου τα φαρμακεία κοινότητας δεν παρέχουν απλώς φάρμακα, αλλά σειρά υπηρεσιών, όπως φροντίδα και συμβουλές για τη διαχείριση της παχυσαρκίας, της υπέρτασης, του διαβήτη, της διακοπής καπνίσματος κ.ά. ενώ σχολίασε ότι σε έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο, τα φαρμακεία της Πάτρας παρουσίασαν θεαματικά αποτελέσματα από τις υπηρεσίες που παρείχαν στους ασθενείς πελάτες τους σε θέματα ελέγχου υπέρτασης, σωματικού βάρους, διατροφής.

Π. Γιαννάκης: ο διεθνής παίκτης μίλησε για την αξία της ομαδικότητας

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία του διεθνούς φήμης μπασκετμπολίστα Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη των συνεργασιών μεταξύ των φαρμακοποιών ώστε να δομήσουν το πολυδιάστατο φαρμακείο του αύριο. Παρουσίασε με το δικό του μοναδικό τρόπο την αξία της ομαδικότητας και πώς αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Έλληνες φαρμακοποιούς, οι οποίοι θέτουν στο κέντρο των εργασιών τους πάντα τον ασθενή. Με το πάθος που τον χαρακτηρίζει κατάφερε να ενθουσιάσει και να ξεσηκώσει το κοινό και να «περάσει» δεκάδες μηνύματα σχετικά με τη σημασία της συνεργασίας για την επίτευξη του στόχου. Η ομαδικότητα μπορεί και πρέπει να υιοθετηθεί από τους φαρμακοποιούς σε όλα τα επίπεδα για να κατακτήσουν την κορυφή στο νέο τοπίο της φαρμακευτικής αγοράς, σημείωσε ο coach.

Alain Roudergues, γ. διευθυντής της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ευρώπης

Ο Alain Roudergues παρουσίασε το σύστημα αποζημίωσης των φαρμακείων της Γαλλίας, που βασίζεται σε αμοιβές υπηρεσιών που συμπληρώνουν το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών. Το σύστημα αυτό ίσως και να αποτελέσει πρότυπο για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά στο σχεδιασμό των μελλοντικών τους συστημάτων αποζημίωσης, επιβραβεύοντας επί της ουσίας την προστιθέμενη αξία που δίνουν οι φαρμακοποιοί στην υγεία μέσω των ποιοτικών υπηρεσιών προς τους ασθενείς.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω ξεναγήθηκαν στους χώρους και μίλησαν για το μέλλον του επιχειρείν
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο