Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Παρόντες σε όλα τα καίρια θέματα του κλάδου οι Ευρωπαίοι φαρμακοποιοί

21/3/2023 9:21:11 μμ
Οι δράσεις του 2022 και οι στόχοι για το 2023 στη νέα έκθεση της PGEU
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τον απολογισμό των δράσεών της κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών (PGEU) στην ετήσια έκθεσή της που δημοσίευσε πρόσφατα. Με το μήνυμα «Οι φαρμακοποιοί στο πλευρό των ασθενών», ο πρόεδρος της Ένωσης Roberto Tobia αναφέρει στην εισαγωγή του ότι οι φαρμακοποιοί στην Ευρώπη με την επαγγελματική τους συμβουλή και τις προηγμένες υπηρεσίες, βελτιώνουν την ποιότητα της φροντίδας υγείας και μειώνουν τις πιέσεις για τις υπόλοιπες δομές περίθαλψης.

Ειδική αναφορά κάνει στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δηλώνοντας περήφανος για την αλληλεγγύη που επέδειξαν όλα τα μέλη της PGEU σε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση για παροχή πόρων και δωρεών. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει ότι ο πόλεμος αποτέλεσε έναν κύριο παράγοντα για τις ελλείψεις πρώτων υλών και φαρμάκων σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, υπενθυμίζοντας ότι η PGEU ζήτησε από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής να λάβουν φιλόδοξα και τολμηρά μέτρα για τη διαχείριση του προβλήματος.

'Αλλες σημαντικές δράσεις της Ένωσης εντός του 2022 ήταν η τοποθέτηση και οι παρεμβάσεις της: α) στην ετοιμότητα και την ανταπόκριση του κλάδου σε επόμενες υγειονομικές κρίσεις μετά την Covid-19, β) στις προκλήσεις που φέρνουν οι δημογραφικές και εδαφικές αλλαγές στα συστήματα υγείας, γ) στο θεσμικό πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Health Data Space, δ) στις ελλείψεις φαρμάκων ε) στην αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης συμμετείχε σε συζητήσεις με τον ΠΟΥ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ECDC για θέματα όπως: καινοτόμα φάρμακα, μικροβιακή αντοχή, μη μεταδοτικές νόσοι, φαρμακοεπαγρύπνηση και εμβολιασμός, ενώ διοργάνωσε ενημερωτικές εκδηλώσεις για το «Πράσινο & Βιώσιμο Φαρμακείο», αναδεικνύοντας το ρόλο του φαρμακοποιού στην επίδραση των φαρμάκων στο περιβάλλον.

Οι στόχοι για το 2023

Στον επίλογο της έκθεσης, η Γ.Γ. της Ένωσης Ilaria Passarani, σημειώνει ότι το 2023 η PGEU θα εργαστεί ώστε η νέα φαρμακευτική νομοθεσία να περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση των ελλείψεων φαρμάκων και τη δίκαιη διανομή αυτών στους ασθενείς ανάλογα με τις ανάγκες τους και ότι το σύστημα EU Health Data Space θα διασφαλίζει την πρόσβαση σε πληροφορίες υγείας με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και τις ηθικές υποχρεώσεις των επαγγελματιών υγείας απέναντι στους ασθενείς.
Επίσης θα συνεχίσει την προώθηση του εμβολιασμού (έργο IMMUNION), της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και των ψηφιακών δεξιοτήτων, συνεισφέροντας στο έργο BEWELL.
Δείτε την έκθεση εδώ. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών






Σχετικά άρθρα

Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά
15 ΣΥΦΑ συμμετέχουν στην Ενεργειακή Κοινότητα Φαρμακοποιών
Ξεκινούν εγγραφές και για νέα μέλη
Κ. Λουράντος: «Η ελεύθερη πρόσβαση στο φάρμακο έχει δυσκολέψει»
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024