Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

AstraZeneca: Οι μελέτες στο εμβόλιο COVID-19 συνεχίζονται κανονικά
Παρά το θάνατο ενός συμμετέχοντα στη Βραζιλία
ΠΦΣ: Πώς οι φαρμακοποιοί θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού;
Ώστε να μην επιβαρυνθούν με περιττή γραφειοκρατία
Όμιλος ΣΥΦΑΚ: Το Β2Β website του αποτελεί την πλέον καινοτόμα πλατφόρμα στο χώρο
Το www.syfakb2b.gr έγινε ακόμη πιο ενημερωτικό, διαδραστικό και κερδοφόρο

Παροδικά προβλήματα μνήμης προκαλούν οι στατίνες

1/10/2013 10:29:35 πμ
Επιβεβαιώνεται η αρνητική επίδραση της πραβαστατίνης στη λειτουργική μνήμη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της Βρετανίας, που δημοσιεύτηκε στην on-line επιστημονική πλατφόρμα «PLoS ONE», έδειξε ότι μπορεί να προκληθούν προβλήματα μνήμης με τη χρήση της πραβαστατίνης.


Τα νέα αυτά ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις ανέκδοτες αναφορές ασθενών, οι οποίοι παραπονιούνται ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν επιβλαβή επίδραση στη μνήμη. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αυτού του είδους οι φόβοι ανάγκασαν πέρυσι στις ΗΠΑ την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να ζητήσει από όλους τους παρασκευαστές στατινών να προσθέσουν στο φύλλο οδηγιών των σκευασμάτων τους τα προβλήματα στη γνωστική λειτουργία ως πιθανή παρενέργεια.

Η μελέτη σε πειραματόζωα

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές συνέκριναν σε αρουραίους την επίδραση της πραβαστατίνης με εκείνη της ατορβαστατίνης και ανακάλυψαν ότι η πραβαστατίνη φάνηκε να επιδρά αρνητικά στη λειτουργική μνήμη και στην ικανότητα αναγνώρισης αντικειμένων, κάτι που όμως δεν συνέβαινε με την ατορβαστατίνη.


Συγκεκριμένα, χορήγησαν στους αρουραίους σε καθημερινή βάση επί 18 ημέρες μία από τις δύο στατίνες, ενώ παράλληλα τους υπέβαλλαν σε απλά τεστ μάθησης (π.χ. να εντοπίσουν μια μερίδα φαγητού) πριν και μετά τη θεραπεία. Οι ερευνητές ήλεγξαν επίσης αν τα ζώα μπορούσαν να αναγνωρίσουν αντικείμενα που είχαν δει την τελευταία ημέρα λήψης της θεραπείας καθώς και μια εβδομάδα μετά τη διακοπή της.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πραβαστατίνη φάνηκε να επιδρά αρνητικά στην ικανότητα μάθησης των ζώων προς το τέλος της θεραπείας τους, ωστόσο η επίδραση αυτή παρουσίαζε πλήρη αναστροφή μία εβδομάδα μετά τη διακοπή της λήψης του φαρμάκου. Αυτή η βελτίωση της γνωσιακής λειτουργίας, όταν σταματούσαν τη λήψη του φαρμάκου, μαρτυρεί ότι η επίδραση πιθανότατα είναι αναστρέψιμη.Ο καθηγητής Νιλ Μάριον, νευροεπιστήμονας και επικεφαλής της νέας μελέτης ανέφερε: «Τα ευρήματά μας είναι πρωτοποριακά σε ό,τι αφορά την επιστημονική τεκμηρίωση και αντανακλούν όλα όσα αναφέρουν οι ασθενείς αλλά και η οδηγία τηςFDA».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το πιο ενδιαφέρον σημείο της ερευνητικής αυτής δουλειάς είναι πως η αρνητική επίδραση στη μνήμη δεν φαίνεται να αφορά όλες τις στατίνες και σημειώνει ότι «προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ στατινών και γνωστικής λειτουργίας απαιτούνται περαιτέρω μελέτες».

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και 24ωρη λειτουργία των εργοστασίων για να μην λείψουν φάρμακα από την Ελλάδα
Δεσμευτική η απόφαση και για τα διευρυμένα φαρμακεία


Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Οι μελέτες στο εμβόλιο COVID-19 συνεχίζονται κανονικά
Παρά το θάνατο ενός συμμετέχοντα στη Βραζιλία
Αναπτύσσεται εμβόλιο κατά του κορονοϊού 2ης γενιάς
Δημιουργεί Τ-κύτταρα, αυξάνοντας την προστασία από πιθανές μεταλλάξεις του ιού
SARS-CoV-2: Η χρονική διάρκεια μεταδοτικότητας του ιού δεν ξεπερνά τις 10 ημέρες
Ισχύει για τους περισσότερους ασθενείς με COVID-19