Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Πάνω από 20% οι ανατιμήσεις σε προϊόντα online φαρμακείων

11/2/2024 7:40:00 μμ
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Convert Group
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Συγκρατημένη αύξηση του τζίρου κατά 4% και online πωλήσεις λιανικής €283εκατ. σημείωσαν τα online φαρμακεία το 2023, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα της Convert Group σε δείγμα 91 online φαρμακείων, μεταξύ των οποίων είναι οι 13 από τους 15 μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς.


Σύμφωνα με την Convert Group, μια απότομη αλλαγή στην αγορά έγινε από τον Σεπτέμβριο και μετά, όπου η οι πωλήσεις σε αξία σημείωσαν σημαντική μείωση 8% σε σχέση με το 2022. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εναρμόνιση με τις οδηγίες του υπουργείου Ανάπτυξης για τον τρόπο αναγραφής και επικοινωνίας των εκπτώσεων και προωθητικών ενεργειών που επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα online φαρμακεία, καθώς είχαν πάντα εκπτωτικό προσανατολισμό στην εμπορική τους πολιτική. Ωστόσο συγκράτηση των εκπτώσεων καταγράφηκε καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, σε ποσοστό 38% επί της ΠΛΤ από 42% που ήταν το 2022.


Στις κατηγορίες που αυξήθηκαν σε αξία online αγορών το 2023 αναδεικνύονται τα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας (+6%) και τα συμπληρώματα διατροφής-βιταμίνες (+3%). Τα βρεφικά και παιδικά είδη γνώρισαν μια μείωση στις πωλήσεις κατά -4%, ενώ τα προϊόντα υγείας κατά -20%, λόγω των προϊόντων όπως μάσκες προστασίας και τεστ κορονοϊού. 


Τέλος, συγκρίνοντας τις τιμές πώλησης 40.000 κωδικών προϊόντων μεταξύ 2022 και 2023, η εταιρεία εντόπισε αυξήσεις πάνω από 20% στο 9% των προϊόντων. Οι υψηλότερες ανατιμήσεις σημειώθηκαν στις βρεφικές πάνες 25%, στα λιπαντικά με 15% και στις συσκευές και αξεσουάρ ομορφιάς με 14%.


Το ετήσιο report της Convert Group για τον κλάδο του online φαρμακείου δημοσιεύτηκε εδώ. 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Guido Oelkers
Χάρη στα φάρμακα GLP-1 που σημειώνουν ιστορικά υψηλές πωλήσεις


Σχετικά άρθρα

Φ.Σ. Λάρισας: Προκήρυξε στάση εργασίας στις 28/02
Για τον ένα χρόνο μετά το εγκληματικό δυστύχημα των Τεμπών
Φ.Σ. Θεσσαλονίκης & ΙΔΕΕΑΦ: Τα σεμινάρια για το εργαστήριο φαρμακείου ξανά τον Απρίλιο
Δηλώστε συμμετοχή σε μία από τις δύο νέες διαθέσιμες ημερομηνίες
Επενδύονται εκατομμύρια ευρώ στα δίκτυα φαρμακείων
Ισπανική start-up τραβάει τη διεθνή προσοχή