Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

CVS Pharmacy: Σταματά τις δραστηριότητές της στις κλινικές δοκιμές
Αν και η αγορά δείχνει ενδιαφέρον στον τομέα
Η ευεξία και το «ευ ζην» οι νέοι ρόλοι για το φαρμακείο του μέλλοντος
Οι 5 παράγοντες που ωθούν σε αυτήν την αλλαγή
Τα εμβόλια Covid-19 τον επόμενο χειμώνα θα είναι μονοσθενή
Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμπραξη των Ρυθμιστικών Αρχών Φαρμάκου

Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ekati Alchemy Lab, SL κατοχύρωσαν διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για συγκεκριμένες ουσίες κανναβινοειδών

12/5/2023 2:18:29 πμ
Έχουν πιθανή αντικαρκινική δράση, σύμφωνα με όσα θα ανακοινωθούν στο 9ο ΠΣΕΦ ΦΣΘ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δράση ακόμη και κατά του καρκίνου μπορεί να έχει η φαρμακευτική κάνναβη. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιείται στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, τα κανναβινοειδή οξέα που περιέχει το φυτό της κάνναβης, ύστερα από ειδική τροποποίηση στο εργαστήριο, φαίνεται ότι έχουν σημαντική δράση στα καρκινικά κύτταρα που προκαλούν καρκίνο μαστού, ήπατος και μελάνωμα.
Εφόσον η αντικαρκινική δράση τους επιβεβαιωθεί, εκτιμάται ότι στο μέλλον θα είναι δυνατή η παρασκευή αντικαρκινικών φαρμάκων.

Τα παραπάνω θα ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ Προκόπιος Μαγιάτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα: «Προϊόντα κάνναβης στο χώρο του φαρμακείου: νέες εξελίξεις-νέες προκλήσεις», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Μαΐου, στις 10:30 το πρωί, στο πλαίσιο του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργανώνει ο ΦΣΘ.

«Βασικός σκοπός της έρευνας που γίνεται στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ είναι η τροποποίηση των κανναβινοειδών οξέων με σκοπό την παραγωγή πρωτότυπων χημικών ενώσεων. Η κατηγορία των ουσιών αυτών εμφανίζει αυξημένη διεισδυτικότητα στις κυτταρικές μεμβράνες και τους λιπώδεις ιστούς, καθώς και βελτιωμένη σταθερότητα εντός και εκτός του οργανισμού, στοιχεία που οδηγούν σε πιο υποσχόμενες φαρμακολογικές δράσεις. Προχωρώντας στη φαρμακολογική αξιολόγησή τους, με πειράματα που διενεργήθηκαν σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα της Δρ. Χαρ. Μπολέτη στο Ινστιτούτο Παστέρ, ανακαλύψαμε ότι οι ουσίες αυτές είχαν βελτιωμένη κυτταροτοξική δράση σε διάφορες καρκινικές σειρές κυττάρων (μαστού, μελανώματος, ήπατος κ.α.) με την πιο υποσχόμενη ουσία να είναι ο βουτυλεστέρας του κανναβιγερολικού οξέος (CBG) έναντι των καρκινικών κυττάρων μαστού. Το συγκεκριμένο κανναβινοειδές φάνηκε ότι είναι μη τοξικό και μη ψυχοτρόπο, ακόμα και σε πολύ υψηλές δόσεις. Οι συγκεκριμένες ουσίες είναι κατοχυρωμένες με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Αθηνών και της εταιρείας Ekati Alchemy Lab, SL. και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες για τη συνέχιση της αξιοποίησής τους».

Νέα προϊόντα στα φαρμακεία αλλά μόνο με ιατρική συνταγή

Σύμφωνα με τον Π. Μαγιάτη, με βάση τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, αναμένεται να διατεθούν στα φαρμακεία τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης με τετραϋδροκανναβινόλη που θα χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή. Για τα προϊόντα αυτά θα ισχύουν οι ενδείξεις χρήσης:
  • Πρόληψη και αντιμετώπιση σοβαρής ναυτίας ή εμέτου από χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και συνδυαστική θεραπεία έναντι HIV ή ηπατίτιδας C. Αντιμετώπιση χρόνιου πόνου που σχετίζεται με καρκίνο ή παθήσεις του κεντρικού ή περιφερικού νευρικού συστήματος.
  • Αντιμετώπιση σπαστικότητας που σχετίζεται με σκλήρυνση κατά πλάκας ή βλάβες του νωτιαίου μυελού.
  • Ως ορεξιογόνο στην παρηγορική φροντίδα ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπείες για καρκίνο ή AIDS.

Ο ρόλος των φαρμακοποιών

Σύμφωνα με τον ειδικό οι φαρμακοποιοί οφείλουν να ενημερώνουν τους ασθενείς για τις ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες πρέπει να καταγράφονται και να υποβάλλεται κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ. Η έρευνα πραγματοποιείται από εκατοντάδες εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να προστίθενται συνεχώς καινούργιες πληροφορίες σχετικά με τις ενδείξεις, τις φαρμακολογικές δράσεις και τις ανεπιθύμητες ενέργειες της κάνναβης.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τοποθετήσεις στην παρουσίαση του βιβλίου «Οι Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες στην Ελλάδα - Έργο και προσφορά στην Υγεία»
Διαθέτει εμπειρία 27 ετών στο φαρμακευτικό κλάδο


Σχετικά άρθρα

Τα εμβόλια Covid-19 τον επόμενο χειμώνα θα είναι μονοσθενή
Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμπραξη των Ρυθμιστικών Αρχών Φαρμάκου
Ανάγκη θεσμοθέτησης του ρόλου των ιατρικών εταιρειών στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών
Τοποθετήσεις στην παρουσίαση του βιβλίου «Οι Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες στην Ελλάδα - Έργο και προσφορά στην Υγεία»
Γ.Ν. Παπαγεωργίου: Λειτουργεί το μοναδικό κέντρο για τις σπάνιες δερματικές παθήσεις
Παρέχει διάγνωση, θεραπεία και στενή παρακολούθηση των ασθενών
Διαδραστική ομιλία με θέμα: «Ζώντας με μυασθένεια Gravis»
Από το Σύλλογο Μυασθενών Ελλάδος