Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

ACCORD Healthcare: Προσφέρει 2 εκατ. δισκία υδροξυχλωροκίνης
Για 40.000 επαγγελματίες Υγείας που φροντίζουν ασθενείς με COVID-19
ΠΕΙΦΑΣΥΝ: Προσφορά στους μαχητές του Τζανείου Νοσοκομείου
Ο Συνεταιρισμός δώρισε σημαντικές ποσότητες υγειονομικού υλικού


Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων: Ξεχάστε τις θεωρίες συνωμοσίας, οι κορονοϊοί μας είναι γνωστοί

17/3/2020 4:23:34 μμ
Ξεχάστε τις θεωρίες συνωμοσίας, οι κορονοϊοί μας είναι γνωστοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Διευκρινίσεις σχετικά με την επιδημία και την εξάπλωση της ασθένειας Covid-19 δίνει η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως:
α) η συγκεκριμένη ίωση οφείλεται στον ιό SARS CoV-2 της οικογένειας των κορονοϊών, των οποίων η δομή, οι μεταλλάξεις και οι μηχανισμοί εξάπλωσης είναι από χρόνια αντικείμενο μελέτης των εξειδικευμένων Βιοεπιστημόνων-Ιολόγων.
β) Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού συστήματος με σταγονίδια από το
φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.
γ) Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα χαρακτηρίζεται ως πανδημία υψηλής μεταδοτικότητας και μικρής θνησιμότητας που πλήττει κυρίως άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
δ) Μέχρι στιγμής αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης θεωρείται ότι αποτελούν: το τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών είτε με υγρό σαπούνι και νερό είτε καλό τρίψιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα, η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα όπως βήχα ή φτέρνισμα, η αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.

Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, «υπηρετώντας την επιστημονική αλήθεια, εκφράζει την έντονη αντίθεσή της σε απόψεις σχετικά με τον κορονοϊό που παρουσιάζονται στα ΜΜΕ και βασίζονται στο συναίσθημα, τις προσωπικές πεποιθήσεις, τον δογματισμό και τα προσωπικά  συμφέροντα. Τέτοιες απόψεις (θεωρίες συνωμοσίας, μεταφυσικές, ψευδοεπιστημονικές) είναι αποπροσανατολιστικές έως εξαιρετικά επικίνδυνες, εξυπηρετούν σκοπιμότητες και κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής επαγρύπνησης», επισημαίνει. 

Επιπρόσθετα η ΠΕΒ «δεν μπορεί να μη σχολιάσει το γεγονός ότι οι προσπάθειες της Πολιτείας για περιορισμό της πανδημίας και για σωστή  ενημέρωση των πολιτών, βρίσκουν μεγάλα εμπόδια λόγω της ανεπαρκούς στελέχωσης των μονάδων υγείας με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό αλλά και της έλλειψης κατάλληλων υποδομών».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αίτημα στον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη
Για την προστασία των γιατρών από τον κορονοϊό


Σχετικά άρθρα

Μειώνονται τα εμφράγματα εν μέσω πανδημίας COVID-19;
Τι ακριβώς έχει συμβεί;
Νέες οδηγίες για τη διαχείριση των παιδιών με ύποπτη λοίμωξη από κορονοϊό
Σε ποιες περιπτώσεις είναι αναγκαίος ο έλεγχος μέσω τεστ
Ασφαλής η χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν το αντίθετο