Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Παγκόσμιος συναγερμός για την ηπατίτιδα

21/4/2017 3:32:55 μμ
Πιέσεις ώστε να μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων διεθνώς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αυξάνεται παγκοσμίως ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της ηπατίτιδας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ περισσότεροι από 325 εκατ. άνθρωποι έχουν μολυνθεί και δεν το γνωρίζουν ενώ δυστυχώς ελάχιστοι από αυτούς έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε σήμερα το καμπανάκι δημοσιοποιώντας την πρώτη παγκόσμια έκθεση σχετικά με τη μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας και αναφέρει χαρακτηριστικά πως απαιτείται επείγουσα δράση για την εξέταση και θεραπεία των ασθενών, αφού εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από την εξέλιξη του ιού σε χρόνια ηπατική νόσο, καρκίνο ακόμη και πρόωρο θάνατο.


«Η ιογενής ηπατίτιδα συνιστά σήμερα μια μεγάλη πρόκληση για τη δημόσια υγεία, η οποία απαιτεί επείγουσα δράση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν.


Τα 325 εκατομμύρια κρούσματα αφορούν μόλυνση με τους ιούς της ηπατίτιδας Β (HBV) ή C (HCV)-τους βασικότερους τύπους από τα πέντε διαφορετικά είδη ηπατίτιδας- οι οποίοι ευθύνονται για το 96% των θανάτων από τη νόσο.


Η μόλυνση από τον HBV απαιτεί ισόβια θεραπεία για την οποία ο ΠΟΥ συνιστά θεραπευτική αγωγή με τενοφοβίρη (tenofovir), ένα αντιικό φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται και για την θεραπεία του ιού του AIDS.


Η ηπατίτιδα C μπορεί να θεραπευτεί σχετικά γρήγορα, αλλά τα φάρμακα κοστίζουν υπερβολικά για πολλούς ασθενείς.


Εξάλλου, εντείνεται η πίεση για την φθηνότερη τιμολόγηση των φαρμάκων, κυρίως ως προς την αμερικανική εταιρεία Gilead Sciences, η οποία έχει παρασκευάσει ορισμένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα. Η εταιρεία έχει λάβει κάποια μέτρα ώστε να κάνει εκπτώσεις και να προσφέρει πρόσβαση στη θεραπεία μέσω προγραμμάτων.


Μεταξύ αυτών, είναι και η χορήγηση άδειας σε ινδικές φαρμακευτικές εταιρείες για να παρασκευάσουν πολύ φθηνότερες εκδοχές των φαρμάκων αυτών και να τις διαθέσουν στις αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών.


Η ιογενής ηπατίτιδα ευθύνεται για τον θάνατο 1,34 εκατ. ανθρώπων το 2015, αριθμός που συγκρίνεται με εκείνον των θυμάτων της φυματίωσης και του HIV/AIDS.


Ωστόσο, ο αριθμός μόλυνσης στα πολύ μικρά παιδιά έχει μειωθεί καθώς το 84% των βρεφών που γεννήθηκαν από το 2015 και μετά έχει εμβολιαστεί, αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ομιλία της πρόεδρου του ΟΦΕΤ στο 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Χίου
Αφορούν ενήλικες με μη ελεγχόμενη επιληψία






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Κατακόρυφη αύξηση των παράνομων φαρμάκων στην Ε.Ε.
Έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες ψεύτικα προφίλ και διαφημίσεις eshop
Νέο αντιβιοτικό για ουρολοιμώξεις μετά από 30 χρόνια εγκρίθηκε στο Ην. Βασίλειο
Αντιμετωπίζει και τα ανθεκτικά βακτήρια
Επιβεβαιώθηκε κρούσμα γρίπης H5N1 στην Αγγλία
Πρόκειται για τη λεγόμενη γρίπη των πτηνών
Ελλάδα: Καταγράφει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σε νοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ευρώπη
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Public Health