Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Παγκόσμια αύξηση της κατανάλωση Συμπληρωμάτων Διατροφής μετά την πανδημία

18/1/2022 6:55:20 μμ
Δημήτρης Οικονομάκης, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτολογίας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


'Aνοδο παρουσιάζει η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής από την έναρξη της πανδημίας. Στις ΗΠΑ, το 29% των ανθρώπων λαμβάνουν σήμερα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής από ό,τι πριν από την πανδημία COVID-19, ανεβάζοντας το ποσοστό των Αμερικανών που τα λαμβάνουν στο 76%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος Samueli, το 57% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι αποφάσισαν να πάρουν συμπληρώματα για να ενισχύσουν τη γενική τους ανοσία και το 36% για προστασία από την COVID-19. 'Aλλοι συνήθεις λόγοι για την αύξηση της χρήσης συμπληρωμάτων ήταν να πάρουν την υγεία τους στα χέρια τους (42%), να βελτιώσουν τον ύπνο τους (41%) και να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία (34%).

Και στη χώρα μας παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για συμπληρώματα διατροφής, όπως βιταμίνες και Ω-3 λιπαρά οξέα, εξαιτίας της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος που προσφέρουν.

Οι μελέτες για τη βιταμίνη C

Ειδικότερα, η βιταμίνη C διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσία, λόγω της αντιοξειδωτικής, αντιμικροβιακής και αντι-ιικής δράσης της και της επίδρασης στους ρυθμιστές του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανεπάρκειά της εξασθενεί την ανοσολογική λειτουργία και αυξάνει την ευαισθησία σε λοιμώξεις. Έρευνες δείχνουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης C ενισχύει το ανοσοποιητικό, αλλά τα αποτελέσματά της ποικίλλουν ανάλογα με τα επίπεδα της βιταμίνης C του χρήστη. Έχει αποδειχθεί ότι η τακτική λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας του κοινού κρυολογήματος και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του και τον κίνδυνο εμφάνισης κρυολογήματος σε άτομα που εκτίθενται σε ακραία σωματική καταπόνηση. Επίσης, ωφελεί άτομα με πνευμονία που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C, καθώς και άτομα με ιογενείς λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του έρπητα ζωστήρα. Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες κατά τη διάρκεια των λοιμώξεων.

Μια αναδρομική ανασκόπηση σε 152 ασθενείς με COVID-19 (μέση ηλικία 68 έτη) που βρίσκονταν σε μηχανικό αερισμό έδειξε ότι όσοι (79) έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης C είχαν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας. Επίσης, αναφορές περιστατικών από την Κίνα δείχνουν ότι η υψηλή δόση ενδοφλέβιας βιταμίνης C αύξησε το δείκτη οξυγόνωσης σε 50 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή COVID-19. Όλοι οι ασθενείς τελικά ανάρρωσαν.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (National Institutes of Health) των ΗΠΑ, πολλοί ερευνητές συνιστούν τη βιταμίνη C ως επικουρική θεραπεία για την COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ικανότητάς της να μειώνει τη φλεγμονή και την αγγειακή βλάβη στους ασθενείς.

Μπορεί να βοηθήσει η βιταμίνη D την ανοσία;

Η επίδραση της βιταμίνης D τα τελευταία χρόνια έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των ερευνητών διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων, καθώς έχει αποδειχθεί ότι επιδρά θετικά στον οργανισμό. Εκτός από τα γνωστά οφέλη της στην απορρόφηση του ασβεστίου και την υγεία των οστών, η βιταμίνη D παίζει ρόλο και στην ανοσία. Φαίνεται ότι μειώνει τους ρυθμούς αντιγραφής των ιών, καταστέλλει τη φλεγμονή και αυξάνει τα επίπεδα των Τ-ρυθμιστικών κυττάρων και τη δραστηριότητά τους. Η ανεπάρκειά της επηρεάζει την ευαισθησία του οργανισμού στις λοιμώξεις και έχει συσχετιστεί με τη γρίπη, την ηπατίτιδα C, τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) και άλλες ιογενείς νόσους. 

Ορισμένα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το συμπλήρωμα βιταμίνης D συμβάλλει στην πρόληψη των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, ιδίως σε άτομα με επίπεδα 25(OH)D μικρότερα από 25 nmol/L (10 ng/mL). Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες μελετούν ενεργά το κατά πόσον η βιταμίνη D θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την πρόληψη ή τη θεραπεία της COVID-19. Μεταξύ πολλών άλλων, μια μελέτη σε 120 ασθενείς (μέση ηλικία 62,3 έτη) που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο στην Αλγερία με σοβαρή COVID-19 διαπίστωσε μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και των ποσοστών θνησιμότητας. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 31 μελετών παρατήρησης διαπίστωσε ότι τα μέσα επίπεδα 25(OH)D ήταν σημαντικά χαμηλότερα στους ασθενείς με COVID-19 σε σχέση με τα υγιή άτομα, με βάση τα αποτελέσματα από 5 μελέτες που εξέτασαν αυτήν την παράμετρο.

Η δράση των Ω-3 λιπαρών οξέων

Όσον αφορά τα Ω-3 λιπαρά οξέα, βρέθηκε από μελέτη ότι η αυτοαναφερόμενη χρήση τους περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 3 μήνες μεταξύ 372.720 κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου ηλικίας 16-90 ετών συσχετίστηκε με 12% χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης από SARS-CoV-2. Τα ευρήματα ήταν παρόμοια για 45.757 άτομα στις ΗΠΑ και για 27.373 συμμετέχοντες στη Σουηδία. Λόγω αυτών των ευρημάτων και των πιθανών αντιφλεγμονωδών και ανοσοδιεγερτικών επιδράσεων των Ω-3, αρκετοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα αυτά θα μπορούσαν να ωφελήσουν τους ασθενείς με COVID-19. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες μελέτες που δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν τα οφέλη αυτών και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών για τους ασθενείς με τον συγκεκριμένο κορονοϊό.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν αρκετές κλινικές δοκιμές που εξετάζουν κατά πόσον η μεμονωμένη λήψη τους, ο συνδυασμός τους ή ο συνδυασμός τους με φάρμακα συμβάλλει στην πρόληψη ή τη θεραπεία της COVID-19. Για όσους αποφασίζουν να λάβουν συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι είναι μεν ευεργετικά για την υγεία του ατόμου, αλλά η αλόγιστη χρήση τους κρύβει κινδύνους.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για την ανάπτυξη, παρασκευή και την εμπορική διάθεση ενός νέου φαρμάκου για τις βρογχεκτασίες
6/12/2023 7:26:32 μμDEMO Business Days 2023
35 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι θετικών και πολυτεχνικών σχολών ήρθαν κοντά στο φαρμακευτικό επιχειρείν


Σχετικά άρθρα

ΕΠΕ: Ο χρόνιος βήχας το συχνότερο σύμπτωμα που απασχολεί την ΠΦΥ
Η ΕΠΕ συνέταξε εθνικές οδηγίες για τους ασθενείς
«Η φωνή της ψωρίασης»
Καμπάνια ενημέρωσης από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών «Eπιδέρμια»
ΕΜΑ: Ποιοι δεν πρέπει να λαμβάνουν ψευδοεφεδρίνη
Νέα δεδομένα και για τα φάρμακα GLP-1