Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα

Το υπουργείο Υγείας ευχαριστεί τη ΣΥΝ.ΦΑ. Ηπείρου για τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ελευθερία»
Η θυγατρική του Ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ διένειμε, μέσα στο 2022, 45 χιλιάδες φιαλίδια εμβολίων
Καμπάνια ύψους 28,6 εκατ. λιρών στέλνει τους 'Aγγλους στα φαρμακεία
«Δεν κάνουμε τίποτα τσάμπα», απαντά ο κλάδος

Π. Ζαρογουλίδης: Θα πρέπει να μείνουμε μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες

4/7/2022 2:14:09 πμ
Ο πρόεδρος του ΦΣ Πέλλας τοποθετήθηκε με αφορμή την ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μετά το σάλο που δημιούργησε η ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ και Γιώργος Φραγγιδής σχετικά με το θέμα των αδειών φαρμακείων που ταλαιπωρεί εκατοντάδες νέους φαρμακοποιούς (δείτε εδώ), ο Πάνος Ζαρογουλίδης, πρόεδρος του Φ.Σ. Πέλλας, ΜΒΑ, διαμεσολαβητής, απέστειλε στο f.daily -το οποίο αποκάλυψε και το θέμα- την τοποθέτησή του.

«Σε μια τελευταία μου δημόσια τοποθέτηση αναφέρθηκα στην απόσταση που επικρατεί μεταξύ του ακτιβισμού και της ευθύνης στο δρόμο για την πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας. Το συμπέρασμα που έχουμε αποκομίσει από τις κρίσεις των τελευταίων ετών είναι ότι η αχαλίνωτη ροή κεφαλαίων οδηγεί σε κυριαρχία και σταδιακή ατονία στο ρυθμιστικό ρόλο του Κράτους, με αποτέλεσμα να χειραγωγείται τελικά η ελευθερία και η δημοκρατία. 

Στο φαρμακευτικό επάγγελμα επικρατούν ακόμα πληθυσμιακοί κανόνες που επιτρέπουν την ομοιόμορφη κατανομή των φαρμακείων σε όλο το μήκος της επικράτειας, καλύπτοντας πόλεις και χωριά που η κρατική συγκεντρωτική πολιτική έχει ξεχάσει υγειονομικά, και τη διατήρηση του επιστημονικού ρόλου των φαρμακείων με στόχο τη διασφάλιση της πρόσβασής τους στη φαρμακευτική αγωγή και κυρίως στη φαρμακευτική φροντίδα μέσα σε ένα σύστημα υγείας που αποψιλώνεται σταθερά σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικούς πόρους. 

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που η Ολομέλεια του ΣτΕ στην απόφαση 203/2020 χαρακτηρίζει τα φαρμακεία ως: "σοβαρό παράγοντα προστασίας της δημόσιας υγείας" τονίζοντας στη συνέχεια ότι: "Το φαρμακείο δεν είναι κοινό εμπορικό κατάστημα όπου διεξάγονται συνήθεις εμπορικές πράξεις, αλλά ιδιότυπος χώρος, στον οποίο συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα με την εμπορική, επιπλέον δε, παρέχονται οι στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες. Για τη λειτουργία ενός τέτοιου καταστήματος, που συνδυάζει την εμπορική, επιστημονική και κοινωνική αποστολή...".

Σε όλες τις λεγόμενες απελευθερωμένες κοινωνίες, στις οποίες έχουν αρθεί οι όροι μιας κοινωνικά αποτελεσματικής ρύθμισης τα φαρμακεία, έχουν συγκεντρωθεί αστικά και έχει αποδεδειγμένα υποτιμηθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο βωμό του κέρδους. Η λύση για τη διευκόλυνση εισόδου δεν βρίσκεται στην άρση του ρυθμιστικού κανονιστικού πλαισίου αδειοδότησης αλλά στον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας που επιτρέπει την ενεργή παραμονή των υπερήλικων επαγγελματιών με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους σε σχέση με τους νεότερους συναδέλφους σε μια γερασμένη χώρα που μαστίζεται από το δημογραφικό. 

Ο ρόλος των φαρμακείων στη δημόσια υγεία της χώρας ήταν πραγματικά ανεκτίμητος, παραμένοντας στην πρώτη γραμμή της μάχης όλες τις δύσκολες ώρες της διαχείρισης, όταν ακόμα και σήμερα δεν λειτουργούν τα περιφερειακά ιατρεία, καθιστώντας τους κατοίκους της περιφέρειας πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Στη μάχη κατά της ανισότητας θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι και πάντα να βασιζόμαστε σε βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες πρακτικές μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες!».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για πρωτοφανή κρίση μιλούν οι εκπρόσωποι του κλάδου


Σχετικά άρθρα

Μεγάλο το πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων στη Ρόδο
Σύντομα θα εξαντληθούν και τα αντιγριπικά εμβόλια, επισημαίνει ο Ν. Φουτούλης
Καμπάνια ύψους 28,6 εκατ. λιρών στέλνει τους 'Aγγλους στα φαρμακεία
«Δεν κάνουμε τίποτα τσάμπα», απαντά ο κλάδος
Σε 24 δόσεις μπορούν πλέον να ρυθμίζονται οι οφειλές στον e-ΕΦΚΑ
Οι αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση γίνονται ηλεκτρονικά ή στις υπηρεσίες ΚΕΑΟ