Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Π.Ο.Υ.: Οι φαρμακοποιοί μπορούν να χορηγούν αντιυπερτασικά φάρμακα

3/9/2021 4:17:40 μμ
Υπό προϋποθέσεις όπως αναφέρει ο Οργανισμός
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση μπορεί να χορηγείται από «μη γιατρούς επαγγελματίες υγείας», όπως είναι οι φαρμακοποιοί και οι νοσηλευτές, σύμφωνα με τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες του Π.Ο.Υ., τις πρώτες μετά από 20 χρόνια.

Ειδικότερα, οι οδηγίες απευθύνονται σε ενήλικες (όχι σε έγκυες), οι οποίοι έχουν διαγνωστεί κατάλληλα και έχουν λάβει συμβουλευτική για αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η φαρμακευτική θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει σε συστολική αρτηριακή πίεση ≥140mmHg ή διαστολική πίεση ≥90 mmHg. Για τους ασθενείς με συνυπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο ή με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, σακχαρώδη διαβήτη ή χρόνια νεφρική νόσο, συνιστάται η έναρξη θεραπείας σε συστολική πίεση 130-139mmHg. Επιπλέον, δίνεται καθοδήγηση σχετικά με το αν η αγωγή πρέπει να ξεκινήσει με μονοθεραπεία ή συνδυασμό φαρμάκων.

Αναφορικά με τη χορήγηση των αντιυπερτασικών φαρμάκων από μη ιατρούς, ο Π.Ο.Υ. θέτει τις ακόλουθες προϋποθέσεις: ο επαγγελματίας πρέπει να έχει λάβει κατάλληλη εκπαίδευση, να του επιτρέπεται η συνταγογράφηση από τις αρμόδιες αρχές, να ακολουθεί ειδικά πρωτόκολλα διαχείρισης και η χορήγηση να γίνεται υπό εποπτεία ιατρού.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που έχουν πάρει μεγάλη έκταση, όπως τονίζει
Ο Οργανισμός υπενθυμίζει τη νομοθεσία για την προϊοντική αυτή κατηγορία






Σχετικά άρθρα

Διάθεση ΦΥΚ: Πού διαφωνούν και πού συμφωνούν οι φαρμακοποιοί στη νέα υπηρεσία
Αναλυτικό ρεπορτάζ με απόψεις φαρμακοποιών από όλη την Επικράτεια
Φ.Σ. Αττικής: Ζητά συνάντηση με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ
Με θέμα τις ελλείψεις φαρμάκων που έχουν πάρει μεγάλη έκταση, όπως τονίζει
Peifasyn Academy: Νέο live webinar για τις διαταραχές της εντερικής λειτουργίας
Ένα εξειδικευμένο σεμινάριο για φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείων