Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Π.Φ.Σ.: Αναλυτικός Οδηγός Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης

11/10/2010
Δοκιμή της εφαρμογής με τη χρήση εικονικών χρηστών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Αναλυτικές οδηγίες από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (Π.Φ.Σ.) για την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης:

 

 

Από 18/10/2010 αρχίζει για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ η πανελλαδική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων.

 

Το σύστημα δέχεται εγγραφές από την 01/10/2010, μέχρι την έναρξη της εφαρμογής 18/10/2010

 

Θα πρέπει όλα τα Φαρμακεία πλέον να έχουν:

  • Έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή (Desktop ή Laptop) τελευταίας 5‐ετίας, με λειτουργικό σύστημα MS Windows XP ή Vista ή Win7 ή MAC OS.
  • Ένα πρόγραμμα πλοήγησης στο Ίντερνετ ‐ web browser (Internet Explorer έκδοση 7 ή την πιό πρόσφατη 8 ή Mozilla Firefox ή Opera ή Google Chrome κλπ).
  • Σύνδεση με το διαδίκτυο (ADSL, Mobile Internet).
  • Ένα εκτυπωτή InkJet ή Laser με δυνατότητα εκτύπωσης τουλάχιστον στα 300dpi.
  • Ένα Bar Code Scanner για την ανάγνωση του γραμμωτού κώδικα των σκευασμάτων (να έχει τη δυνατότητα ανάγνωσης κωδικοποίησης ΕΑΝ 13).
  • Επίσης, ο χρήστης θα χρειαστεί να εγκαταστήσει δωρεάν στον υπολογιστή του, το λογισμικό Adobe Acrobat Reader.

Δεν απαιτείται η προμήθεια ειδικού λογισμικού. Η εφαρμογή Ηλεκτρονικής Καταχώρισης και Εκτέλεσης Συνταγών (ΗΚΕΣ) είναι διαδικτυακή και η πρόσβαση σε αυτήν επιτυγχάνεται μέσω οποιουδήποτε προγράμματος πλοήγησης στο Ιντερνετ, όπως Internet Exprorer 7+, Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari κλπ.

 

Όπως γίνεται αντιληπτό, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν θα διεκπεραιώνεται προς το παρόν μέσα από τα προγράμματα φαρμακείου που ήδη υπάρχουν. Δίνονται υποσχέσεις πως κάτι τέτοιο θα καταστεί δυνατόν μελλοντικά.

 

Υπενθυμίζεται ότι η εγγραφή των φαρμακοποιών θα γίνεται στο σύστημα έως και τις 18 Οκτωβρίου 2010.

 

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 

Για να αποκτήσετε λογαριασμό χρήστη (όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης / username & password) για πρόσβαση στην εφαρμογή Ηλεκτρονικής Καταχώρησης και Εκτέλεσης Συνταγών, πληκτρολογήστε την ηλεκτρονική διεύθυνση

 

https://register.e-syntagografisi.gr/

 

θα εμφανιστεί η παρακάτω ιστοσελίδα:

 

 

 

Επιλέξτε δεξιά το εικονίδιο που αναγράφει «Φαρμακείο» και η εφαρμογή θα σας ζητήσει τα παρακάτω στοιχεία για να συνεχίσετε και να δημιουργήσετε λογαριασμό χρήστη (όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης) για πρόσβαση στην υπηρεσία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

 

Τα παρακάτω στοιχεία πρέπει να τα έχουμε πρόχειρα για την εγγραφή:

  • ΑΦΜ και ΔΟΥ
  • ΑΜ Φαρμακευτικού Συλλόγου
  • ΑΜ ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ)
  • ΑΜΚΑ

 

Για συστεγασμένα φαρμακεία παρέχεται ένας λογαριασμός (ο λογαριασμός φαρμακείου) και δηλώνονται τα στοιχεία του ενός από τους νομίμους εκπροσώπους του φαρμακείου.

 

Μπορείτε ακόμη να οδηγηθείτε στην σελίδα εγγραφής και μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας της υπηρεσίας http://www.e-syntagografisi.gr/

 

 

 

Επιλέξτε το εικονίδιο στα δεξιά «Εγγραφή στην Εφαρμογή» και στη συνέχεια την εικόνα που δείχνει το κόκκινο βελάκι.

 

 

Δοκιμή της εφαρμογής με τη χρήση εικονικών χρηστών

 

Για να αξιολογήσετε την εφαρμογή σε όλο της το εύρος και να εξοικειωθείτε με αυτήν, μπορείτε να εισέλθετε είτε ως γιατρός για να συνταγογραφήσετε, είτε ως φαρμακοποιός για να εκτελέσετε, ή ακόμη και να εισάγετε μια χειρόγραφη συνταγή γιατρού.

 

Καλείτε την σελίδα:

https://www.e-syntagografisi.gr/epre/ (προσέξτε το https)

 

Είσοδος σαν γιατρός με Α.Μ.Κ.Α. **********:

Όνομα χρήστη: ******

Κωδικός πρόσβασης: *******

(Για να καταχωρήσετε ηλεκτρονική συνταγή, δηλώστε

A.M.K.A. ασφαλισμένου: ***********

Μετά την καταχώρηση, επιλέξτε εκτύπωση συνταγής.)

 

Είσοδος σαν φαρμακοποιός:

Όνομα χρήστη: *******

Κωδικός πρόσβασης: *******!

(Για να εκτελέσετε συνταγή δώστε στη θέση barcode συνταγής, τον αριθμό της συνταγής που καταχωρήσατε σαν γιατρός και εκτελέστε την.)

 

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

 

Ο ασθενής έχοντας μαζί του το βιβλιάριο υγείας του και την τυπωμένη συνταγή, η οποία αναγράφει τον μοναδικό κωδικό της, πάει στο φαρμακείο.

 

Το φαρμακείο αφού ταυτοποιήσει το βιβλιάριο υγείας με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής συνταγής (ονοματεπώνυμο, ασφαλιστικό ταμείο) και αφού ελέγξει ότι η συνταγή αυτή φέρει υπογραφή και σφραγίδα του ιατρού, προχωράει στην εκτέλεσή της ηλεκτρονικά.

 

Ο φαρμακοποιός εισάγεται στο σύστημα ηλεκτρονικής καταχώρησης και εκτέλεσης συνταγής αφού πιστοποιηθεί, μέσω του προσωπικού λογαριασμού (όνομα χρήστη – κωδικός πρόσβασης) που έχει αποκτήσει για το σκοπό αυτό.

Με την πιστοποίηση του έχει πρόσβαση στο περιβάλλον του φαρμακείου που παρέχει η εφαρμογή. 

 

 

 

Στο περιβάλλον του φαρμακείου υπάρχουν έξι φάκελοι:

 

Αρχική – Εκτέλεση συνταγής - Καταχώρηση συνταγής – Αναζήτηση συνταγής – Τα στοιχεία μου – Εκκαθάριση.

 

Ο φάκελος «Αρχική» περιέχει ενημερωτικό υλικό και Οδηγίες Χρήσης της Εφαρμογής.

 

 

 

Ο φάκελος «Εκτέλεση συνταγής» αφορά στην εκτέλεση μιας συνταγής.

 

Το φαρμακείο επιλέγει από το περιβάλλον του το φάκελο «Εκτέλεση συνταγής».

 

Το σύστημα ζητάει να εισάγει τον μοναδικό κωδικό της ηλεκτρονικής συνταγής (μέσω πληκτρολογίου ή μέσω αναγνώστη γραμμωτού κώδικα – bar code reader ) που αναγράφεται επάνω στη συνταγή που έχει στα χέρια του ο ασθενής.

 

 

 

Τον εισάγει και τότε, εφόσον υπάρχει, εμφανίζεται η συνταγή που συνταγογράφησε ο ιατρός.

Στη συνέχεια χωρίς να αλλάξει πεδία μέσα στη φόρμα, παραμένοντας σταθερά σε ένα πεδίο, διαβάζει μέσω του σαρωτή ανάγνωσης γραμμωτού κώδικα* (bar code reader) και τους δύο αριθμούς γραμμωτού κώδικα (ο ένας αφορά στην εμπορική ονομασία του φαρμάκου και ο άλλος είναι ένας σειριακός αριθμός) που περιέχει η ταινία γνησιότητας κάθε σκευάσματος που έχει συνταγογραφηθεί.

 

 

*Φυσικά εάν δεν λειτουργεί ο σαρωτής τα νούμερα αυτά μπορούν να πληκτρολογηθούν

 

Το σύστημα ελέγχει τον κωδικό του σκευάσματος και πιστοποιεί ότι είναι ταυτόσημο με αυτό που έγραψε ο ιατρός, σε αντίθετη περίπτωση δεν επιτρέπει την εκτέλεση.

 

Το φαρμακείο αν π.χ. από δύο κουτιά που αναγράφει η συνταγή έχει το ένα, μπορεί να εκτελέσει μερικώς τη συνταγή. Έτσι επιλέγει «εκτέλεση» και η συνταγή θα καταχωρηθεί «μερικώς εκτελεσμένη» και το σύστημα θα αναμένει «από το ίδιο φαρμακείο» να ξαναζητήσει αυτή τη συνταγή για ολική εκτέλεση, έως ότου λήξει.

 

Στη συνέχεια το φαρμακείο τυπώνει την εκτελεσμένη συνταγή και επικολλά επάνω τις ταινίες γνησιότητας των σκευασμάτων.

 

Το φαρμακείο έχει στη διάθεσή του και τη δυνατότητα καταχώρησης χειρόγραφης συνταγής.

 

Επιλέγοντας τον φάκελο «Καταχώρηση συνταγής» το σύστημα του ζητάει να καταχωρήσει ΑΜΚΑ ιατρού που συνταγογράφησε και ΑΜΚΑ ασφαλισμένου, βάσει των στοιχείων που αναγράφονται στη χειρόγραφη συνταγή.

 

 

 

Στη συνέχεια του ζητάει με τρόπο απλό (διαβάζοντας τους κωδικούς των φαρμάκων) να καταχωρήσει τα φάρμακα και στη συνέχεια να επιλέξει μερική ή ολική εκτέλεση.


Στο φάκελο «Αναζήτηση συνταγής» το φαρμακείο μπορεί να αναζητήσει συνταγές που έχουν εκτελεστεί στο συγκεκριμένο φαρμακείο. Η αναζήτηση μπορεί να γίνει είτε με βάσει τον ΑΜΚΑ είτε με βάσει τον αριθμό συνταγής είτε με βάσει την ημερομηνία εκτέλεσης.

 

 

Στο φάκελο «Εκκαθάριση» το φαρμακείο μπορεί να εκτυπώσει αυτόματα συγκεντρωτικές μηνιαίες καταστάσεις ανά Ασφαλιστικό Ταμείο που συνεργάζεται, με όλη την Πληροφορία που απαιτείται από το Ταμείο.

 

 

 

Ποιοι είναι οι βασικοί περιορισμοί για τη χρήση της εφαρμογής Ηλεκτρονικής Καταχώρισης και Εκτέλεσης Συνταγών (ΗΚΕΣ);

  • Η χρήση της εφαρμογής γίνεται μέσω του διαδικτύου (Internet)
  • Η χρήση της εφαρμογής γίνεται μόνο από εξουσιοδοτημένους χρήστες
  • Ο ιατρός συνταγογραφεί, κατά δήλωσή του, παρουσία του ασθενή
  • Ο φαρμακοποιός εκτελεί συνταγές, κατά δήλωση του, παρουσία του ασφαλισμένου
  • Εάν ο ασφαλισμένος δεν έχει ΑΜΚΑ είναι αδύνατη η καταχώριση ηλεκτρονικής συνταγής άρα και η εκτέλεση συνταγών φαρμάκων

Αλλάζουν οι κανόνες που διέπουν τη συγγραφή συνταγής και την εκτέλεσή της;

 

Ακολουθούνται οι κανόνες που αναφέρονται στο Π.Δ. 121/2008.

 

Είμαι ιατρός, τι θα κάνω στην περίπτωση που διακοπεί προσωρινά η σύνδεσή μου στο διαδίκτυο και δεν έχω πρόσβαση στην εφαρμογή;

 

Θα δώσετε στον ασθενή σας χειρόγραφη συνταγή, εφόσον αυτό δεν αποτελεί συνήθη πρακτική αλλά έκτακτη ανάγκη.

Σε κάθε περίπτωση οι χειρόγραφες συνταγές που συνταγογραφείτε θα καταχωρηθούν ηλεκτρονικά στο σύστημα από το φαρμακείο που θα τις εκτελέσει.

 

Είμαι φαρμακοποιός, τι θα κάνω στην περίπτωση που διακοπεί προσωρινά η σύνδεσή μου στο διαδίκτυο και δεν έχω πρόσβαση στην εφαρμογή;

 

Δεν μπορείτε να εκτελέσετε τη συνταγή. Για να εκτελέσετε μία συνταγή θα πρέπει να έχετε πρόσβαση μέσω του διαδικτύου στην εφαρμογή.

 

Τι είναι το ICD-10 (International Classification of Diseases - 10);

 

Η Διεθνής Στατιστική Ταξινόμηση των Ασθενειών και Συναφών Προβλημάτων Υγείας, 10η Αναθεώρηση (ICD-10) είναι μια κωδικοποίηση των ασθενειών, συμπτωμάτων, παθολογικών ευρημάτων και τα εξωτερικών αιτιών τραυματισμών ή ασθενειών, όπως έχουν ταξινομηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. (WHO). Η κωδικοποίηση εκτείνεται σε περισσότερους από 14.400 διαφορετικούς κωδικούς και μπορεί να συμπεριλάβει την ταξινόμηση νέων διαγνώσεων. Χρησιμοποιώντας προαιρετικά τις υποκατηγορίες της ταξινόμησης, η κωδικοποίηση μπορεί να επεκταθεί σε πάνω από 16.000 κωδικούς. http://www.who.int/classifications/icd/en/


Μπορώ να βρω ένα φάρμακο με την εμπορική του ονομασία ή με τη δραστική του ουσία;

 

Υπάρχει η δυνατότητα να αναζητήσετε ένα φάρμακο και με τους δύο τρόπους.

 

Τι είναι το σύστημα ATC - Anatomical Therapeutic Classification system;

 

Είναι η θεραπευτική κατηγορία ή οι θεραπευτικές κατηγορίες που έχει ενταχθεί ένα φαρμακευτικό προϊόν. To σύστημα ταξινόμησης ATC (Anatomical Therapeutic Classification system) έχει προταθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ) και έχει υιοθετηθεί από τον ΕΟΦ, όπως επίσης και από τους περισσότερους κεντρικούς και εθνικούς οργανισμούς φαρμάκων.

Με βάση το ATC οι δραστικές ουσίες διαχωρίζονται σε ομάδες σύμφωνα με το ανατομικό σύστημα που δρουν, καθώς και με τις χημικές, φαρμακολογικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Το ATC έχει δενδροειδή δομή πέντε επιπέδων, διαχωρίζοντας αρχικά τις δραστικές ουσίες σε 14 κύριες κατηγορίες οι οποίες αποτελούν και το πρώτο επίπεδο, το οποίο αφορά στο ανατομικό σύστημα που ασκεί δράση το φάρμακο. Το δεύτερο επίπεδο αφορά στη φαρμακολογική/θεραπευτική υποκατηγορία, το τρίτο και το τέταρτο στη χημική/φαρμακολογική/θεραπευτική υποομάδα και το πέμπτο στη δραστική ουσία.

 

Υπάρχει στην εφαρμογή η δυνατότητα να δούμε ένα φαρμακευτικό προϊόν σε ποιο ή σε ποια ATC έχει ενταχθεί;

 

Βεβαίως.


Το σύστημα:

  • δεν επιτρέπει την καταχώριση συνταγής εάν δεν έχει καταγραφεί από τον ιατρό διάγνωση, φάρμακο, δοσολογία ή όλα τα στοιχεία του ασφαλισμένου
  • υπολογίζει την ημερομηνία λήξης μιας συνταγής και την ακυρώνει αυτόματα εάν παρέλθει ο χρόνος της
  • θα καταχωρήσει την ανώτατη συμμετοχή 25%, εάν ο ιατρός δεν επιλέξει συμμετοχή (βάσει του ΠΔ 121/2008)
  • δεν επιτρέπει στον φαρμακοποιό να δώσει οποιοδήποτε άλλο φάρμακο πλην αυτό/ών που καταχώρησε ο ιατρός

Γιατί διατηρούμε τις εκτυπώσεις και τις ταινίες γνησιότητας;

 

Στην καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δηλαδή στην εφαρμογή της σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία δεν χρειάζεται να κρατούνται και να αποστέλλονται οι ταινίες γνησιότητας στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Θα παραδίδονται στον ασθενή διότι με την καταχώρησή τους στο σύστημα θα είναι άκυρες.

 

Πως αποφεύγουμε ο ιατρός να συνταγογραφεί ερήμην του ασθενή;

 

Το σύστημα καταγράφει και ενημερώνει τον ασθενή για κάθε κίνηση που έχει γίνει για αυτόν.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αυτό ανακοινώθηκε στην 1η συνάντηση των Δ.Σ. ΠΦΣ & του Ταμείου
Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»






Σχετικά άρθρα

ΤΕΑΥΦΕ: Έρχεται η δυνατότητα πληρωμής εισφορών σε όλες τις τράπεζες
Αυτό ανακοινώθηκε στην 1η συνάντηση των Δ.Σ. ΠΦΣ & του Ταμείου
Τον Ιούνιο ξεκινά το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου με τη συμμετοχή των φαρμακείων
Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος «Προλαμβάνω»
Τα 2 ελληνικά φαρμακεία που πιστοποιήθηκαν διεθνώς στο πλαίσιο του «Pharmacists for the Future»
Πρόκειται για το παγκόσμιο πρόγραμμα της L'OREAL για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ενσωμάτωση