Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Π.Ε.Φ.: «Δυσβάσταχτες οι μειώσεις τιμών που εξήγγειλε η Κυβέρνηση»

7/4/2010
«Είναι τεράστιο λάθος να χτυπηθεί τόσο άγρια ένας κλάδος που προσφέρει ανάπτυξη, έρευνα και θέσεις εργασίας»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Καταστροφικές και δυσβάσταχτες είναι για την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία οι μειώσεις της τάξης του 25% και 30% που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για τα φάρμακα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.).

 

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Φ. κ. Θεόδωρος Κωλέτης, ανέφερε χαρακτηριστικά:

 

«Δεν είναι δυνατόν παραγωγικές μονάδες με τεράστια ελληνικά έξοδα και επενδύσεις στη χώρα μας να αντεπεξέλθουν σε τέτοιες απώλειες, διαρκούσης μιας περιόδου κρίσεως, που στην Ελλάδα βιώνουμε με πολύ άσχημα αποτελέσματα.

Εάν δεν υπάρξει μέριμνα για τη σταδιακή και ομαλή μετάβαση στη νέα κατάσταση, τότε ένα πράγμα είναι βέβαιο. Σε λίγο διάστημα όλα τα φάρμακα στην Ελλάδα θα είναι εισαγόμενα και μάλιστα μερικά αμφιβόλου ποιότητας.

 

Η επικράτηση συστήματος χαμηλών τιμών θα ευνοήσει την αθρόα εισαγωγή εισαγόμενων γενοσήμων χαμηλής ποιότητας από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε. Η ύπαρξη εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας μέχρι τώρα λειτουργούσε αποτρεπτικά στην επέλαση των φθηνών προϊόντων από χώρες της Ασίας που παράγονται με ελλιπείς μεθόδους και εγείρουν δικαιολογημένες ανησυχίες για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά τους.

 

Επίσης εύλογες ανησυχίες προκαλεί η αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας στον έλεγχο της ποιότητας των εισαγομένων φθηνών γενοσήμων από τρίτες χώρες, τη στιγμή που αντίστοιχοι οργανισμοί φαρμάκων άλλων ευρωπαϊκών χωρών της Ε.Ε. με πλήρη στελέχωση και χρηματοδότηση κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την δυνατότητα πλήρους ελέγχου της κατάστασης.

Μεγάλη μείωση των τιμών θα οδηγήσει σε υποκατάσταση των παλαιότερων φαρμάκων που είναι και τα φθηνότερα στην κατηγορία τους. Τα φάρμακα αυτά, τα οποία χρησιμοποιούνται με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια από γιατρούς και ασθενείς, θα υποκατασταθούν από νέα ακριβότερα φάρμακα με προστασία πατέντας με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης.

Δεδομένη θεωρείται και η συρρίκνωση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που παράγει κυρίως αυτά τα παλιά φάρμακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία με ετήσιο κύκλο εργασιών 600-650 εκατ. ευρώ, αφορά μόλις στο 13% της φαρμακευτικής δαπάνης ενώ συνεισφέρει πάνω από το 50% των θέσεων εργασίας. Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αριθμεί σήμερα 25 παραγωγικές μονάδες και ετοιμάζεται για τη λειτουργία έξι νέων, τα τελευταία χρόνια επενδύει σημαντικά κεφάλαια σε εξοπλισμό και διασφάλιση ποιότητας, συμμετέχει σε 50 και πλέον ερευνητικά προγράμματα και πραγματοποιεί εξαγωγές σε πάνω από 60 χώρες του κόσμου.

 

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η σημαντική συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές, την τεχνογνωσία και την οικονομία γενικότερα, πραγματοποιείται με ένα κόστος 600-650 εκατ. ευρώ το χρόνο για τα Ταμεία.

Η πολιτική χαμηλών τιμών στη χώρα μας, ποτέ δεν κατάφερε να ανακόψει την αύξηση της δαπάνης. Έτσι, όχι μόνο η δαπάνη αυξήθηκε αλλά και η φαρμακευτική αγορά απορυθμίστηκε εμφανίζοντας ελλείψεις σε σημαντικά φάρμακα λόγω των παράλληλων εξαγωγών. Τελικά οι φθηνές τιμές ευνόησαν αποκλειστικά συγκεκριμένους παίκτες της αγοράς, οι οποίοι αποκόμιζαν κέρδος επανεξάγοντας τα φθηνά στη χώρα μας φάρμακα σε χώρες με υψηλότερες τιμές.

Επειδή η περίοδος είναι κρίσιμη για την χώρα, η Π.Ε.Φ. έχει προτείνει μια μείωση 10-15% και κατόπιν να επανεξεταστούν οι τιμές στο πλαίσιο και της λίστας και με βάση την μηχανοργάνωση και τον έλεγχο της συνταγογραφίας.

Είναι τεράστιο λάθος να χτυπηθεί τόσο άγρια ένας κλάδος που προσφέρει ανάπτυξη, νέες μονάδες, νέες θέσεις εργασίας, έρευνα, φορολογείται και δεν διαφεύγει ούτε ένα ευρώ από την διακίνηση φαρμάκων».
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Επιταχύνει την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων η Boehringer Ingelheim
Ξεκινά 10 κλινικές μελέτες για την έγκριση 25 νέων θεραπειών
Curity Pharma: Ξεκινά την 1η υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης
Η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Λάρισας σε ιδιόκτητη έκταση 68,000 τ.μ.
Η Gilead Sciences Ελλάς στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας
Υλοποίησε ένα πλέγμα δράσεων για την άμεση ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν