Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

Οξειδωτικό στρες: Τι είναι και πώς διαγιγνώσκεται;

1/6/2017 9:50:21 πμ
Προκαλεί πρόωρη γήρανση και σοβαρές παθήσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι ελεύθερες ρίζες οδηγούνται προς τα κύτταρα

Το οξειδωτικό στρες προκύπτει από τη φυσιολογική διαδικασία της οξείδωσης, που οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων. Όταν τα αντιοξειδωτικά συστατικά του οργανισμού είναι σε έλλειψη και δεν μπορούν να δεσμεύσουν όλες τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (προϊόντα μεταβολισμού που δημιουργούνται συνέχεια μέσα στον οργανισμό και προκαλούν τη γήρανση του δέρματος και όλων των ζωτικών οργάνων), τότε έχουμε οξειδωτικό στρες.


Το άγχος, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η παχυσαρκία είναι παράγοντες που σχετίζονται σημαντικά με το οξειδωτικό στρες, το οποίο εκτός από τη πρόωρη γήρανση προκαλεί την έναρξη της αθηρωμάτωσης, καθώς και σοβαρές παθήσεις, όπως καρκίνο, καρδιαγγειακά και νευροεκφυλιστικά νοσήματα.


Βάσει των παραπάνω, η ανάγκη για παρακολούθηση και μέτρηση του οξειδωτικού στρες αποδεικνύεται επιτακτική, τόσο σε υγιείς, αθλητές και παιδιά με αυξημένη χοληστερόλη, όσο και σε ασθενείς με υπέρταση, διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, καρδιακά προβλήματα κτλ.

Διάγνωση & μέτρηση του οξειδωτικού στρες

Με μια σταγόνα αίματος και μια εξειδικευμένη ανάλυση μπορεί να γίνει διάγνωση του οξειδωτικού στρες. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα διαγνωστικό τεστ που είναι απόλυτα εξατομικευμένο και ανιχνεύει ακόμη και την προδιάθεση του οργανισμού να αναπτύξει οξειδωτικό στρες και κακή χοληστερόλη.


Ανάλογα με την τιμή του οξειδωτικού στρες που θα δώσει το τεστ, προτείνεται και μια εξατομικευμένη αντιοξειδωτική διατροφή (και υποθερμιδική ταυτόχρονα για τους παχύσαρκους), η οποία ουσιαστικά πρόκειται για μια μεσογειακή διατροφή, εμπλουτισμένη με αντιοξειδωτικά τρόφιμα, όπως αποξηραμένα δαμάσκηνα, μύρτιλα, κανέλα, μπαχαρικά, καρυκεύματα, φρούτα, λαχανικά. Συνδυάζεται δε με αντιοξειδωτικά σκευάσματα που είναι βασισμένα στις ανάγκες του ασθενή (βιταμίνες Α, Ε,C κλπ.).

Το τεστ θα πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο και έχει προληπτικό χαρακτήρα.


Το συγκεκριμένο τεστ χρησιμοποιείται και στο πλαίσιο ενός πρότζεκτ για τη δημιουργία νανοσωματιδίων με αντιοξειδωτικά, για την αντιμετώπιση της ευάλωτης αθηρωματικής, το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. 

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Συμβάλλουν στην πρόληψη, στη διαχείριση ακόμα και στη θεραπεία






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους