Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Όταν η ομορφιά κρύβεται σε μια κάψουλα

29/12/2016 10:57:44 πμ
Τα πιο δημοφιλή συστατικά των "καλλυντικών" χαπιών και ποιες ανάγκες καλύπτουν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα συμπληρώματα διατροφής με κοσμητολογική δράση απευθύνονται σε γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών και φροντίζουν το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια επιδρώντας εκ των έσω!

Συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε τα πιο δημοφιλή συστατικά που περιέχονται στα «καλλυντικά» συμπληρώματα διατροφής και ποια ανάγκη μπορούν να καλύψουν… ενυδάτωση, ελαστικότητα, αντιγήρανση, ηλιακή προστασία, ακμή, θαμπά μαλλιά και αδύναμα νύχια…

Όλα εδώ!

Υαλουρονικό οξύ: Το κλειδί για την ενυδάτωση

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό συστατικό που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό, σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες στα βρέφη, ενώ στους ενήλικες παραμένει σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στα μάτια και στις αρθρώσεις. Με τη γήρανση, η περιεκτικότητά του σταδιακά μειώνεται και αυτός είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους ατονεί το δέρμα. Καλές διατροφικές πηγές του είναι η γλυκοπατάτα και τα παντζάρια, τα φασόλια σόγιας και τα υποπροϊόντα τους αλλά και το κρέας.


Οι κύριες ιατρικές χρήσεις του υαλουρονικού οξέος περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας των αρθρώσεων (π.χ. οστεοαρθρίτιδα), καθώς και την αποκατάσταση μετά από τις χειρουργικές επεμβάσεις των ματιών. Κοσμητολογικά, συμβάλλει στην ενυδάτωση, επειδή –παρά το μικρό του βάρος (περίπου 7-8gr υπάρχουν στο δέρμα ενός ενηλίκου)– έχει την ικανότητα να δεσμεύει μεγάλες ποσότητες υγρασίας (έως και 1.000 φορές το βάρος του). Διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος, καθώς έχει υπολογιστεί πως ένα μόριο υαλουρονικού οξέος μπορεί να αυξήσει κατά 20 φορές τον όγκο του. Επίσης, βοηθά στο σχηματισμό νέων κυττάρων, συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι έρευνες για τη συμβολή αυτού του συστατικού και την ασφάλειά του ως προς τη λήψη του από το στόμα συνεχίζονται, αν και μέχρι σήμερα εμφανίζεται να είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους.


Προσοχή! Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδίως του θηλασμού καλύτερα να αποφεύγεται η χρήση του.

Υδρολυμένο κολλαγόνο: Για τη συνοχή & την ελαστικότητα του δέρματος

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που λειτουργεί ως βασικό συστατικό του συνδετικού ιστού του σώματος, παρέχοντας συνοχή και ελαστικότητα. Βρίσκεται σε ολόκληρο το σώμα, σε διάφορες μορφές, όπως στους τένοντες, στην καρδιά, στα νύχια, στα μαλλιά, στο δέρμα, στα ούλα, στα μάτια, στις αρθρώσεις κ.α.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το πόσιμο υδρολυμένο κολλαγόνο μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των οστών, των αρθρώσεων αλλά και των νυχιών, στη βελτίωση της ποιότητας των μαλλιών, καθώς και στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος. Πολλές από τις γυναίκες, οι οποίες το χρησιμοποιούν, υποστηρίζουν ότι μετά από πολυήμερη χρήση είδαν βελτίωση της όψης του δέρματός τους αλλά και σαφή μείωση της πρωινής δυσκαμψίας των αρθρώσεων. Δυστυχώς, αυτά τα οφέλη εξανεμίζονται, όταν σταματούν τη λήψη του.


Προσοχή! Το υδρολυμένο κολλαγόνο εμφανίζεται σχετικά ασφαλές στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά καλό είναι να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού λόγω έλλειψης στοιχείων.

Σελήνιο: Η άμυνα στην τοξικότητα των ελεύθερων ριζών

Το σελήνιο είναι ιχνοστοιχείο που λαμβάνεται κυρίως από το νερό και τις τροφές. Η ποσότητα του σεληνίου σε μια τροφή είναι ανάλογη του περιεχομένου του εδάφους σε σελήνιο και οι κύριες διατροφικές πηγές του είναι τα δημητριακά, τα ψάρια, το κρέας και τα αυγά, η σόγια, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το μπρόκολο, το alfalfa, τα φύκια κ.ά.

Το σελήνιο εμπλέκεται στην άμυνα ενάντια στην τοξικότητα των ελεύθερων ριζών και αυξάνει τη δράση των αντιοξειδωτικών. Λόγω αυτών των δράσεων μπορεί ενδεχομένως να προστατεύσει το δέρμα από τις κακές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας, άρα και τον καρκίνο του δέρματος, αλλά και να συμβάλλει στην άμυνα του δέρματος ενάντια στα συμπτώματα της γήρανσης, όπως είναι οι δυσχρωμίες και οι ρυτίδες.


Προσοχή! Πρέπει να δίνεται προσοχή στην υπερδοσολογία και στη μακρόχρονη κατανάλωση του σεληνίου. Απαιτείται η ενημέρωση του γιατρού ή του φαρμακοποιού πριν από την κατανάλωση σεληνίου από ασθενείς με υποθυρεοειδισμό, ιδίως εκείνους με έλλειψη ιωδίου. Πάντως, οι ποσότητες σεληνίου, οι οποίες περιέχονται στα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής, είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις ποσότητες που εγκυμονούν κίνδυνο τοξικότητας.

Συνένζυμο Q10: Το φυσικό αντιοξειδωτικό

Το συνένζυμο Q10 αποτελεί ένα φυσικό αντιοξειδωτικό του οργανισμού που βρίσκεται κυρίως στην καρδιά, στο συκώτι, στους νεφρούς και στο πάγκρεας. Είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία πολλών οργάνων του σώματος και για τις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού, ενώ βοηθά στην παροχή ενέργειας στα κύτταρα. Πλούσια σε συνένζυμο Q10 είναι τα λιπαρά ψάρια, το κρέας και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Το συνένζυμο Q10 εμφανίζει αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην ανάπτυξη των κυττάρων και στην προστασία τους από τις καταστροφικές συνέπειες του καρκίνου. Επίσης έχει παρουσιάσει και αντιγηραντικές ιδιότητες.


Προσοχή! Το συνένζυμο Q10 εμφανίζει μικρής σημασίας ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες μπορεί να περιοριστούν, αν λαμβάνεται σε διαιρεμένες δόσεις. Ωστόσο μπορεί να προκαλέσει πτώση της πίεσης του αίματος, οπότε απαιτείται προσοχή στα άτομα που λαμβάνουν αγωγή για υπέρταση.

Βιταμίνη C: Ο No 1 φίλος της αντιγήρανσης

Η βιταμίνηC αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο και συμμετέχει σε διάφορες βιολογικές διαδικασίες, όπως στη σύνθεση του κολλαγόνου και στο μεταβολισμό των αμινοξέων. Λαμβάνεται κυρίως από τα φρέσκα φρούτα, ιδίως εσπεριδοειδή, και από τα λαχανικά.

Η βιταμίνη C συμβάλλει στη διατήρηση του υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και παρουσιάζει σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Είναι πιθανώς αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των ρυτίδων και των δυσχρωμιών που προκαλούνται από τη γήρανση του δέρματος, ενώ σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε μπορεί να προλαμβάνει τα ηλιακά εγκαύματα.


Προσοχή! Απαιτείται προσοχή στη δοσολογία από εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και από ασθενείς με διαβήτη, με πέτρα στους νεφρούς, με ανεπάρκεια G6PD και με διαταραχές που σχετίζονται με το σίδηρο του αίματος.

Βιταμίνη E: Φυσική προστασία στα ηλιακά εγκαύματα

Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που χρησιμοποιείται για τη σωστή λειτουργία πολλών οργάνων του ανθρώπινου σώματος και λαμβάνεται από πολλές τροφές, όπως ακατέργαστα δημητριακά, ακατέργαστα φυτικά λίπη, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά.

Ως αντιοξειδωτικό ενδεχομένως να συμβάλλει στην επιβράδυνση της καταστροφής των κυττάρων που προκαλείται λόγω της γήρανσης, ενώ σε συνδυασμό με τη βιταμίνηC παρουσιάζει και προληπτική δράση ενάντια στα ηλιακά εγκαύματα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν η βιταμίνη Ε εφαρμόζεται τοπικά, μπορεί να εμποδίσει την καταστροφή που προέρχεται από τις ακτίνες UV. Ακόμη, μπορεί να ταξιδέψει στις κυτταρικές μεμβράνες της επιδερμίδας και να απελευθερώσει τη δράση της, όταν καταναλώνονται τροφές πλούσιες στη βιταμίνη αυτή.


Προσοχή! Η βιταμίνη Ε χορηγείται με προσοχή και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, αμφιβληστροειδοπάθεια, αιμορραγικές διαταραχές και με καρκίνο στο λαιμό ή στον εγκέφαλο.

Ψευδάργυρος: Αντιμετώπιση της ακμής εκ των έσω

Ο ψευδάργυρος είναι μέταλλο που χρησιμοποιεί ο οργανισμός σε διάφορα συστήματα και βιολογικές διεργασίες, για τη φυσιολογική του ανάπτυξη, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, την επούλωση των πληγών, την πήξη του αίματος, τη λειτουργία του θυρεοειδούς κ.ά. Από το κρέας, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης λαμβάνουμε υψηλές ποσότητες ψευδαργύρου. Η δε έλλειψή του επηρεάζει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη του σώματος και τα επίπεδα ινσουλίνης, ενώ μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη απώλεια μαλλιών, τραχύ και ξηρό δέρμα, αργή επούλωση πληγών κ.ά.

Η λήψη ψευδαργύρου από το στόμα μπορεί να συμβάλλει στην επούλωση του δέρματος που προκαλεί η ακμή και μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με ακμή εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου στο αίμα και στο δέρμα.


Προσοχή! Απαιτείται μεγάλη προσοχή στη δοσολογία και επίβλεψη από γιατρό σε συστηματική λήψη. Πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή από τους διαβητικούς ασθενείς. Αλληλεπιδρά με αντιβιοτικά: μειώνει την απορρόφηση των κινολονών και των τετρακυκλινών.

Πολυβιταμίνες: Για λαμπερό δέρμα, υγιή μαλλιά και γερά νύχια

Οι πολυβιταμίνες, σκευάσματα που περιέχουν συνδυασμό βιταμινών αλλά και μετάλλων, ιχνοστοιχείων και αμινοξέων, απευθύνονται σε άτομα που έχουν ελλείψεις στη διατροφή τους, περνούν περιόδους στρες ή ορμονικών διαταραχών (εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, ασθένειες) και έχουν ανάγκη για ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Κυκλοφορούν δε διαφορετικά σκευάσματα για κάθε ηλικία και φύλο.

Οι πολυβιταμίνες που στοχευμένα συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών συνήθως περιέχουν βιταμίνεςC και E, αλλά κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως βιοτίνη, ινοσιτόλη, παντοθενικό οξύ, φυλλικό οξύ, αλλά και l-μεθιονίνη, l-κυστεΐνη, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Συμβάλλοντας στη δόμηση της τρίχας και στην ενίσχυση της αντοχής της, υπόσχονται λύση για τα αδύναμα και άτονα μαλλιά, τη διατήρηση του χρώματός τους και την πρόληψη και αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

Επίσης οι πολυβιταμίνες, εφόσον δρουν σε όλο τον οργανισμό από μέσα, βελτιώνουν τα εύθραυστα νύχια αλλά και το θαμπό δέρμα.


Προσοχή! Οι πολυβιταμίνες είναι γενικά καλά ανεκτές, εφόσον λαμβάνονται στη συνιστώμενη δοσολογία. Μεγάλη προσοχή στη χορήγηση πολυβιταμινών απαιτείται σε άτομα με χρόνια πάθηση, σε εγκύους και σε παιδιά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η κλαδική μελέτη της ICAP CRIF την υπολογίζει στο 3-4%






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους