Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΟΣΦΕ: Προτεινόμενες στρατηγικές για επάρκεια σε κεφάλαια κίνησης των ΣΥ.ΦΑ.

24/3/2020 3:46:18 μμ
Επιπλέον μέτρα προστασίας και στρατηγικές σε ακραία σενάρια
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η ΟΣΦΕ προτείνει στους Συνεταιρισμούς Φαρμακείων τρόπους να διατηρήσουν κεφάλαια κίνησης, προκειμένου να αποφευχθεί κενό στις ταμειακές ροές είτε λόγω αυξημένου όγκου εργασίας είτε λόγω αδυναμίας φαρμακείων μελών / πελατών του ΣΥ.ΦΑ. να εξοφλήσουν πλήρως τις οφειλές τους.

Συνιστά λοιπόν να αναζητήσουν και να διατηρούν σε αναμονή γραμμές χρηματικής ροής για κεφάλαια κίνησης. Ένα παράδειγμα είναι το «ΤΕΠΙΧ ΙΙ – Επιχειρηματική Χρηματοδότηση», το οποίο μπορεί να προταθεί και στα φαρμακεία.

Το εργαλείο αυτό έχει στόχο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω Κεφαλαίων Κίνησης ή/και Επενδυτικών Δανείων με προνομιακούς όρους τιμολόγησης, καθώς το 40% του δανείου που προέρχεται από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ είναι άτοκο. Από πλευράς της, η Ομοσπονδία ανακοινώνει ότι θα αιτηθεί στην Κυβέρνηση να υπάρξει επιδότηση 100% των τόκων για το έντοκο μέρος του δανείου, μέχρι να αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά, και για κεφάλαια τα οποία ελήφθησαν για τον παραπάνω σκοπό.

Προστασία των εργαζομένων και τρόποι διαχείρισης πόρων

Η ΟΣΦΕ δημοσιεύει επίσης την τρίτη εκδοχή των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊο για το προσωπικό των συνεταιρισμών φαρμακείων, ενώ προτείνει στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι συνεταιρισμοί αν προκύψουν ακραία προβλήματα, όπως υποβαθμισμένη λειτουργία λόγω μείωσης του προσωπικού ή ακόμα και ανάγκη για παύση της λειτουργίας τους.

Όσον αφορά την προστασία του προσωπικού, προτείνεται η τηλεργασία, π.χ. σε τηλεφωνήτριες, άτομα του λογιστηρίου κ.ά. καθώς και η χορήγηση άδειας σε εργαζομένους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, εφόσον δεν μπορούν να εργαστούν μέσω τηλεργασίας. Συνιστά επίσης να χωριστεί το προσωπικό σε δύο ομάδες για να λειτουργούν οι ΣΥ.ΦΑ. σε δύο βάρδιες και σε κάθε βάρδια να γίνεται μία μόνο παράδοση σε φαρμακεία.
Σημειώνει μάλιστα η παράδοση των κυτίων να γίνεται έξω από την είσοδο των φαρμακείων.
Ακόμα, καλεί τους συνεταιρισμούς να επικοινωνήσουν με εταιρεία απολύμανσης με δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού - βεβαίωσης.

Τέλος, αν προκύψουν πολλαπλά κρούσματα, συνιστά στους ΣΥ.ΦΑ. να αναπτύξουν τα ακόλουθα σχέδια αντιμετώπισης:

Α) Κινητοποίηση εσωτερικών πόρων: Οι εργαζόμενοι του συνεταιρισμού να εκπαιδευτούν σε πολλαπλές θέσεις στη φαρμακαποθήκη, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για αντικατάσταση εργαζόμενων που θα απουσιάζουν, αλλά και να είναι έτοιμα σενάρια ανεύρεσης και πρόσληψης έκτακτου προσωπικού.
Για τη βέλτιστη αξιοποίηση των εσωτερικών πόρων, προτείνεται να εργάζεται ο ελάχιστος αριθμός εργαζομένων που χρειάζεται για τη λειτουργία του ο συνεταιρισμός, με τον ελάχιστο αριθμό δρομολογίων που μπορούν να εφοδιάσουν τα εξυπηρετούμενα φαρμακεία. Ένα τέτοιο πλάνο πρέπει να ενεργοποιηθεί στα πρώτα κρούσματα και να υπάρχουν εφεδρείες.

Β) Κινητοποίηση εξωτερικών πόρων: Να εξεταστεί η συνεργασία με άλλον συνεταιρισμό που θα υποκαταστήσει εν μέρει ή και πλήρως τη λειτουργία του ΣΥ.ΦΑ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Αντιπηκτικά & Κινολόνες: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός!
Ο φαρμακοποιός συμβάλλει στην πρόληψη ανεπιθύμητων ενεργειών με τη βοήθεια της f-anazitisi